Hiljadu i jedna noć (Binbir gece)

0

„Hiljadu i jedna noć (tur. Binbir gece)“ je turska televizijska serija koja je sa snimanjem počela 2003, a zavšila 2009.godine. Seriju su u medijima nazivali još i „Šeherezada“ zbog glavnog ženskog lika koji se upravo tako zove. Žanr ove serije je drama – romansa, a serija ima tri sezone koje ukupno broje devedeset epizoda. Scenario za seriju napisali su Mehmed Bilaj i Murat Lutfu, dok je režiju uradio Kudret Sabanki. Lokacija snimanja serije je glavni grad Turske, odnosno Instabul.

Popularno nazvana „Šeherezada“ na našim prostorima je bila prva turska serija koja je prikazivana. Emitovana je tokom 2010. godine na televiziji „FOKS“, odnosno na „TV PRVA“, kako je kasnije promenila ime. Serija je prikazivana i u Bugarskoj, Kuvajtu, Azerbejdžanu, Hrvatskoj, Makedoniji, Grčkoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Sloveniji, Slovačkoj i Češkoj.

Nešto više o glumcima iz serije

Berguzar Korel (kao Šeherezada Evlijaoglu) – javnosti najpoznatija po ulozi Šeherezade rođena je 2-og septembra 1982. godine u glumačkoj porodici u Istanbulu. Njen strogi otac Tanju protivio se da upiše glumacku akademiju, a kada je napokon popustio nije joj dopustio da se potpisuje, odnosno da koristi prezime Korel kako je ne bi poredili sa njim. Tek nakon očeve smrti, u filmu “Dolina vukova: Irak” iz 2006. godine u kojem je igrala sa holivudskom zvezdom Bilijem Zejnem nastupila je pod pravim imenom i prezimenom.

1001 noć Bergizar-Korel

Bergizar Korel

Halit Ergenc (kao Onur Askal) – rodjen je 30-og aprila 1970. godine u Istanbulu i sin je proslavljenog glumca Saita Ergenca. Da ne bi ostao u očevoj senci prvo je odlucio da upiše brodogradnju. U Njujorku je ziveo od 1996. do 2000. godine i preživljavao radeći kao konobar. Našoj javnosti je poznat po ulozi Sulejmana Velicanstvnog.

1001 noc Halit Ergenc

Halit Ergenc

Tardu Flordun (kao Kerem Indžeoglu) – je turski glumac rodjen 25-og maja 1972. godine u Ankari i jedan je od najpopularnijih glumaca u Turskoj. Od malih nogu je želeo da bude glumac poput svog oca. Prati ga glas razarča tuđih brakova i samoživog čoveka koji je brz na pesnicama i ne preza od fizickog obračuna kako bi druge uverio u ispravnost svojih tvrdnji. Popularnost nije mogao da mu pomuti ni incident koji mu se dogodio neposredno pre snimanja serije “1001 noć”. Naime, Tardu je tada bio optužen za upotrebu noža i ranjavanje jedne osobe zbog čega je prvo proveo pet dana u zatvoru, a četiri godine kasnije je proveo još 27 dana u zatvoru.

1001 noc Tardu Flordun

Tardu Flordun

Tomris Indzer (kao Nadide Evlijaogulu) – je sjajna umetnica rođena u Bugarskoj, ali je karijeru gradila u Turskoj. Iako je mlađa publika zna tek kao Nadidu iz serije “1001 noc”, pravu slavu dostigla je kao Madam Eleni u filmu “Tramvaj” koji se smatra jednim od najvrednijih dela turske kinematografije.

1001  noc Tomris Indzer

Tomris Indzer

Demir Ergun (kao Ali Kemal Evlijaoglu) – je gotov citav život proveo u Francuskoj, a u Tursku prestonicu vratio se tek pre nekoliko godina. Trenutno živi u Instanbulu gde drži školu glume za decu. Za razliku od razmaženog i bahatog lika Ali Kemala, Ergun je u privatnom životu vrlo skroman čovek, koga obožavaci često mogu videti kako se vozi gradskim prevozom.

Demir Ergun

Demir Ergun

Dzejda Duvendzi (kao Beni Ataman) – je perspektivna turska zvezda rodjena je 16-og aprila 1977. godine u Bursi u Turskoj. Bila je u braku sa Kanom Girgianom, a razvela se samo dve godine nakon sklapanja braka. Drugi put rekla je sudobosno da Enginu Akgunu 2008. godine, a jedna od najboljih prijateljica u privatnom zivotu joj je koleginica Berguzar Korel.

1001 noc Dzejda Duvendzi

Dzejda Duvendzi

Metin Cekmez (kao Burhan Evlijaglu) –  turski je glumac, koji je stekao slavu širom Balkana. Iako je pre ove uloge predhodila četrdesetogodišnja glumacka karijera, nezampaćenu slavu stekao je tek glumeći Burhana. Rođen je u Instambulu, a brat je takođe čuvenog turskog umetnika Dincera Cekmeza.

1001 noc Metin Cekmez

Metin Cekmez

Radnja Šeherezade

Radnja serije prati glavnu protagonistkinju prelepu Šeherezadu. Ona je talentovana žena koja radi u velikoj građevinskoj firmi kao arhitekta. Vlasnici firme u kojoj ona radi su Onur Aksal i Kerem Inčeogul. Obadvojica su uspešni, ali Onur zbog lošeg iskustva potajno gaji mržnju prema ženama. Ipak, iako ima taj mizogini stav, on veruje da je Šeherazada drugačija od ostalih žena. U nju je zaljubljen i Kerem, Onurov poslovni partner i najbolji prijatelj. Ta činjenica će narušiti njihvo prijateljstvo i učiniti njihov odnos napetim.

1001 noc

Međutim Šeherazu muče drugačiji problemi, jer njen sin boluje od teške bolesti – leukemije, a da bi prežive potrebna mu je hitna operacija. Operacija je jako skupa, a ona ne zna kako da nabavi potreban novac. Onur ne znajući za  njegnog bolesnog sina,  nudi Šeherezadi novac za operaciju ali pod uslovom da provede sa njim jednu noć. Ona pristaje da provede noć sa njim, a nakon toga on postaje opsednut sa njom, a ta opsednutnost polako prerasta u očaj. Kada sazna pravi razlog zašto je ona spavala sa njim, Onur je prosi, a ona pristaje…

Kraj serije (upozorenje: spojler)

Nakon što je otkrivena je tajna da je Onur platio Šeherezadi kako bi spavala s njim, ona odlazi kako bi započela novi život. Zapošljava se u firmi starijeg razvedenog muškarca Engina i sa njim započeti vezu.On joj nudi brak, na koji ona pristaje.

Malenom Kanu jako će nedostajati Onur, zbog čega će pobeći s venčanja i otići pravo do njega dag a zamoli da spreči venčanje što ovaj i čini. Dolazi na venčanje baš u trenutku kada matičar Šeherezadi postavlja ključno pitanje. Šeherezada se okreće prema Onuru, na licu joj se vidi nostalgija i tuga dok gleda u njega. Engin shvati da joj je mesto uz Onura. “Idi, oni su tvoja prava porodica”, kaže joj. Presrećna Šeherezada kreće u zagrljaj Onuru.

5.5 Ocena

Priča o Šeherezadi je jedna jako zanimljiva priča sa zapletima sličnim u španskim serijama. Ovo je jedan solidan projekat sa sasvim korektno ordrađenom režijom i odličnom glumom glumaca.

  • Dijalozi 5.1
  • Kostimi 7.3
  • Razrađenost priče 6.6
  • Fotografija 8
  • Napetost radnje 4
  • Ideja 2
  • User Ratings (7 Votes) 8.5
Share.

Comments are closed.

error: Sadržaj je zaštićen !!