Osveta (İntikam)

0

Osveta (tur. İntikam) je turska dramska serija, koja predstavlja rimejk američke hit serije “Osveta“(engl. Revenge). Scenario za tursku verziju ove TV serije napisao je Zukluf Juksel, dok je režiju uradio Mesude Erarslan. Serija je snimana tri godine, od 2012. do 2014. godine i ima dve sezone koje ukupno imaju 44 epizode. Lokacija snimanja ove drame je Instabul, kao i elitna turska letovališta. Serija je premijerno prikazivana na turskom televiziskom „Kanalu D“ tokom 2013. godine, a poslednja epizoda je publici prikazana 20. februara 2014. godine.

 Glumci u njihove uloge

Glavna uloga u ovom rimejku pripala je najplaćenijoj turskoj glumici sjajnoj Beren Sat koja tumači lik Jagmur, devojke koja je svoje detinjstvo provela u sirotištu, jer joj je otac poslan u zatvor. Zanimljivo je da je Beren Sat krenula na časove borilačkih veština kako bi se što bolje pripremila za ovu ulogu, za koju je plaćena čak 30 hiljada evra po epizodi.

intikam-serija-osveta

Njenu ljubav iz detinjstva Ruzgara Denizidžija koja drži kafić i čuva njenog zlatnog retriva igra Nejat Išler. Bogatog naslednka  porodice koja joj je ubila oca i kojeg Jagmur planira da osvoji Emre Arsoja, igra Metr Firat. Kompijuturskog stručnjaka i savetkina od glavne protagonistkinje Hakala Erna igra Engin Hepileri.

U ostalim ulogama: Zafet Algoz, Azru Gamzre Klič, Ezgi Ejubogolu, Džan Sipaji, Didem Uzel i drugi.

 Radnja serije

Radnja serije prati Jagmur Ozden, devojku dobrog srca koja nakog odrastanja u sirotištu vraća u mesto gde je rođena, u jedan luksuzan kraj Turske. Međutim stvari nisu takve kakvim se čine, jer ova mlada devojka željna je osvete svojim komšima koje krivi za smrt njenog oca. Ona se vraća nakon sedamnaest godina jer je u međuvremenu saznala da je porodica Arsoj iz komšiluka najpre poslala njenog oca u zatvor, a potom ga i ubila.

Da bi se osvetila, ona je promenila svoje ime, navike, boju kose i sada je drugačija žena. Spremila je savršeni plan kako bi se približila neprijateljima i kaznila sve do jednog za svu bol koju je doživljavala tokom predhodnih godina. Njen plan započinje tako, što se polako približava svojoj prvoj meti Emre Arsoju, bogatom nasledinku čuvene porodice i zavodi ga. Ali Jagmur se zaljubljuje, a njena ljubav će znatno uticati na osvetu koju je pažljivo pripremala.

Kritike i recenzije

Kako je ova serija rimejk američke serije “Osveta” koja je bila nominova i za “Zlatni glubus”, a osvojila je publiku celog sveta, tako je većina kritika i recenzija vođenja pravljenjem paralere između ove dve serije.

osveta turska serija

U odnosu na original, turska osveta je lošije prošla kod publike. Iako su scenarista i režiser menjali i dodavali stvari i odnosu na originalnost, dosta toga je ostalo isto tipa crne haljine koju nosi glavna junakinja u trejleru serije kao i celokupni kostimi u prvoj sezoni.

Kritike je dobio i scenarista Zukluf Juksel, gde mnogi nisu razumeli njegovo angažovanje s’obzirom da su dijalozi u seriji slični ako ne i isti kao i u američkoj verziji.

Što se tiče režisera serije, kritičari su se podelili, jedni su ga hvalili a drugi su rekli da je seriju režirao nedefinisano i gledljivo, a sama akcija je u njoj “praznoglava”.

Radnju serije su ocenili kao previše isforsiranu, pa tko ima dosta besmislenih i traljavo urađenih scena.

Najveće pohvale je odnela glumica Beren Sat koju su poredili sa Anđelinom Žoli, govoreći da je njena gluma u seriji bila nezaboravna i veličanstvena, a bila je najupečatljivija, čime je se posebno izdvajala od ostalih glumaca.

Ipak treba istaći da gledaoci koji su gledali originalnu verziju serije nalazili su ovom rimejku million mana, dok oni kojima je ovo prva “Osveta” koju gledaju bili su oduševljeni zanimljivošću radnje i odabirom glumače ekipe.

[review position="bottom"]
Share.

Comments are closed.