Kako da dresirate svog zmaja (How to train your dragon)

0

„Kako da dresirate svog zmaja“ (engl. How to train your dragon) je film napravljen kompijuterskom animacijom 2010. godine. Ovo filmsko ostvarenje je mešavina više žanrova: animacije, avanture, porodične komedije i fantastike. Film je snimljen po istoimenom romanu Kreside Kauel iz 2003. godine, a scenario su prilagodili filmu Adam F. Goldberg, Piter Tolan, Din Debojls i Kris Sanders. Režiju filma uradili su Kris Sandels i Din Debojls koji su se pokazali kao izuzetan tim, dok su produkciju ove animacije uradili Boni Arnold, Dag Dejvison, Roj Li, Majkl Konoli i Tim Džonson. Animacija je rađena u Spilbergovom studiju DrimVorks (engl. DreamWorks Animation), dok je film producirala najveća američka korporacija za proizvodnju i distribuciju filmova „Paramaunt pikčers“(engl. Paramount Pictures).  „Kako da dresirate svog zmaja“ je bio nominovan za dva „Oskara“, a posetioci sajta IMDB – najvećeg svetskog pretraživača filmova su ga uvrstili među 160 najboljih filmova ikada snimljenih. Ova porodična animacija je imala budžet od 165 miliona dolara, a zaradila je preko 500 miliona dolara širom sveta.

Glumci i uloge

Fantastični glumac Džej Barušel je u ovoj animaciji pozajmio glas glavnom liku Hikapu Horendusu, tinejdžeru plemenitog srca. Sjajni škotski glumac Džerard Batler je pozajmio glas Stoiku Vastu, Hikapsovom ocu, pravdenom čoveku koji je pun nerazumevanja prema svom sinu. Amerika Džordžina Ferari, dobitnica „Zlatnog globusa“ i „Emi“ nagrada svoj glas je dala Astrid Hoferson, snažnoj vikinškoj ženi.

Ostali glumci koji su učestvovali u stvaranju ove animacije su: Drejg Ferguson, Džona Hil, T. Dž. Miler, Kristen Vig, Kristofer Minc-Plas, Dejvid Tenant i mnogi drugi.

Radnja filma

Radnja filma smeštena je u mitskom svetu Vikinga i prati glavnog junaka Hikapa. On je vikinški tinejdžer, sin vikinškog poglavara sa čuvenog ostrva, gde je borba sa zmajevima deo svakodnevnog života. Naime zbog svoje i zaštite ovaca vikinzi su primorani da se bore sa zmajevima. Hikap želi da ubije zmaja, kao što je već tradicija u njihovom plemenu. Tim činom on bi dokazao svoju hrabrost i čast prema ocu, a svi u plemenu bi ga prihvatili. Izrađuje top kod kovača, međutim ostatak plemena ne veruje da taj top može biti koristan u borbi protiv zmajeva.

kako da dresirate svog zmaja

Hikap kreće u pohod na zmajeve i sreće ranjenog zmaja, međutim nema srca da ga ubije, već se sprijateljuje sa povređenim zmajem, i u tom trenutku njegov život se okreće nagavačke. Otac Stoik ga prebacuje među omladinu koju spremaju da nađu gnezdo zmajeva i da ih ubiju sve, čime bi završili rat sa zmajevima. Međutim mladi Hikap se ne slaže sa njima i sa njihovim mišljenjem da su zmajevi zli i vraća se u šumu, gde sreće zmaja kojeg nije ubio, koji usled povreda ne može da leti. Polako svi zmajevi postaju zahvalni Hikapu na pomoći koju ukazuje povređenom zmaju i na tome što ih Hikap podučava raznim stvarima. Ali kada vikinzi saznaju da se Hikap sprijateljio sa zmajevima oni žele da uz pomoć njega odu do zmajevog gnezda i ubiju glavnog zmaja.

O produkciji filma

Ovaj film je zaista jedan poseban projekat medijske kuće DrimVorks, koja je ovu animaciju uredila tako da ne sadrži standardi kliše pečat ove ogromne kompanije.

Film je rađen u 3D računarskoj grafici, odnosno trodimenzionalnoj računarskoj grafici, koja označava različite metode stvanja i prikazivanja trodimenzionalnih objekata pomoću računarske grafike, a koristeći geometrijske transformacije.

Kada je početo snimanje filma reditelji su pratili radnju originalnog romana Kreside Kaueli, međutim kasnije su morali da načine neke izmene. Pa tako u originalu zmaj je manji, a u filmu je kao i svi ostali zmajevi, i baš zbog toga Hikap kasnije sa njim može da leti. Tu izmenu producenti i reditelji su uradili nakog opsežnog istraživanja, jer su znali da će uz pomoć 3D efekata i sjajne kompijuterske tehologije, zmaj koji leti i baca vatru izgledati fenomenalno na filmskom platnu. Svi koji su radili na dizajnu filma pobrinuli su se da stvore životinje koje su komične i inovativne u odnosu na ostale filmove sa zmajevima. To su uspeli kombinovanjem različitih osobina zmajeva koje je zajedno povezao u crni „panter“ inspirisan dizajn, a zmajevima su stavili i velike uši i oči kako bi bolje pojasnili emocije zmaja.

kako da dresirate svog zmajaa

Snimljena je raznovrstna muzika za ovaj film, za koju je se pobrinuo izuzetni Džon Pauel, a urađena je i video igra na temu filma. Popularnost filma je donela i izdavanje audio knjige, a brojna predužeća su lansira lanac igračaka za decu rađena po likovima iz filma.

Recenzije i kritike filma

„Kako da dresirate svog zmaja“ je film koji je dobio odlične kritike. Po Riviju agregatoru (engl. Review aggregator Rotten Tomatoes) izveštava da je 98% kritičara ocenilo ovaj film sa pozivnom ocenom, sa prosekom od 7,9 od ukupno 10.

Posebnu pažnju kada je u pitanju ovaj projekat dali su animaciji, koja je za veliku pohvalu. Vizuelno ceo projekat je sjajno formiran, a pokreti likova su dopadljivi. Film sadrži dosta referenci koje se odnose na pop kulturu, kao i onaj klasični humor.

Publika je pohvalila ovaj film, njegovu jednostavnost i dopadljivost svim uzrastima. Gledaoci su “Kako da dresirate svog zmaja” proglasili za najbolju filmsku animaciju 2010. godine. Jedinu zamerka filma  jeste što dramatični momenti nisu imali veliki intezitet, nego su bili stišani, nečujni.

Kako da dresirate svoga zmaja 2 (How to train your dragon 2)

U Kuvajtu 5. juna 2014. godine premijerno je prikazan drugi deo filma „Kako da dresirate svoga zmaja“. Producent je kao i u prvom delu bio Boni Arnold, koji je se pokazao kao izvrstan producent, a scenario je prilagodio filmu Din Debojils. Nastavak je imao nešto manji budžet od prvog dela, koji je iznosio 145 miliona dolara, ali zarada filma je premašila zaradu prvog dela i iznosi više od 618 miliona dolara. Film je osvojio „Zlatni globus“ za najbolji animirani film 2014. godine, a na 42. dodeli „Annie“ nagrada koje dodeljuje međunarodno društvo za animirani film, osvojio je još četiri nagrade među kojima su i one za najbolju režiju i muziku.

[review position="bottom"]
Share.

Comments are closed.