Krug (engl. The Ring) – Strah koji je obišao pun krug!

0

Krug (engl. The Ring) je američki psihološki triler iz 2002-ge godine. Predstavlja rimejk istoimenog horora Japanske produckije, koji je svojevremeno proglašen za najuspešniji horror film u Japanu.

Scenario, režija, produkcija…

Već smo istakli da ovaj film predstavlja rimejk istoimenog japanskog horor filma iz 1998-e godine rađen po romanu Suzuki Koji. Ona je pomogla pri adaptiranju knjige za scenario, a u tome su joj pomogli Ehren Kruger i Skot Frenk. Za režisera psihološkog horora izabran je američki režiser Gor Verbinski, koji je na raspolaganju za potrebe snimanja filma imao budžet od 48 miliona dolara. Dva producenta su bila zadužena za ovaj projekat – Volter F.Parkers i Laura MekDonald.  Za ovaj film angažovane su tri producentske kuće: “DreamWorks Pictures”, “Benderspink” i “Parkes/MacDonald”. Production” Distribuciju filma uradio je američki studio “DreamWorks Pictures”.

The Ring Naomi Watts © Dreamworks

Scena iz filma u kojoj Rejčel gleda čuvenu videokasetu

Šta se dešava u ovom misterioznom psihološkom hororu?

Radnja filma počinje prikazom dve prijateljice Kejti Embri i Beke Koter, koje veče provode kod kuće. Njih dve razgovaraju o urbanoj legend koja se pojavila. Reč je o ukletoj videokaseti, gde nakon gledanja iste dobijaš telefonski poziv koji ti govori da ćeš umreti za sedam dana, a nakon isteka vremenskog perioda ljudi koji su gledali kasetu zaista umiru. Kejt priznaje drugarici da je gledala tu kasetu pre sedam dana. Malo kasnije Beka pronalazi Kejti mrtvu i ostaje šokirana onim što vidi.

Krug (2)

Cela porodica ostaje potresena Kejtinom smrti, a njega majka želi da se ova misteriozna smrt istraži kako bi saznala pravi uzrok smrti ćerke. Lokalna novinarka Rejčel pokušava da dobije što više informacija o ovom neobičnom slučaju. Polako prateći dokaze ona pronalazi videokasetu koju je Kejti gledala. Rejčel ne mogavši da izdrži pušta kasetu i gleda je, nakon čega sledi telefonski poziv, gde joj dečiji glas govori da joj je ostalo još samo sedam dana života. Sada Rejčel mora da sazna ko se i šta se nalazi iza ove urbane legende, kao i kako da spasi sebe od smrti koja je čeka uskoro. Zato ona kontaktira svog bivšeg dečka Nou uz čiju pomoć kreće u potragu misteriozne devojke koja se nalazi na snimku koji je odgledala…

Glumačka postava jednog od najstrašnijih horror filmova

Britanska glumica Naomi Vots u “Krugu” tumači ulogu glavne protagonistkinje novinarke Rejčel. Rejčel je pametana i radoznala osoba koja će svim silama pokušati da odgonetne tajnu koja se nalazi iza urbane legende. U tome joj pomaže njen bivši dečko Noa, koga tumači glumac poreklom sa Novog Zelenda – Martin Henderson. Mladi Dejvid Dorfan dobio je za zadatak da odglumi ulogu Ejdana, sina od Noe i Rejčel. Ejdan je dečak pomalo čudnog ponašanja, koji će vremenom razviti posebnu vezu sa devojkom iz “kasete”. Posebno se izdvajaju i lik Ričarda Morgana koga tumači Brajan Koh, kao i lik doctor Grašnika koga tumači Džejn Aleksander.

Krug (2)

Sporedne uloge tumače: Linzi Frost, Amber Tamblin, Rejčel Bela, Dejvid Čejs, Šenon Krokhan, Ričard Lajnbek, Sara Ruj, Pol Peret, Saša Barese i Adam Brodi.

Povoljne kritike za “Krug”

Horor ostvarenje Gor Verbinskog naišla uglavnom na pozitivne kritike od filmskih ktiričara. Pa tako na sajtu “Rotten Tomatoes” film ima rejting od 72%, a na konsenzusu sajta navode “Uz mnogo jezivih vizuelnih scena, “Krug” je film koji vam se uvlači pod kožu, zahvaljujući sjajnom režiseru Verbinskom, koji je uspeo da stvori osećaj jezive atmosfere čemu je doprinela i sjajna performansa Naomi Vats”. Na drugom sajtu namenjenom filmskim recenzijama i kritikama “Metacritic” film je dobio pomešane kritike od 36 kritičara, gde prosečan skor filma iznosi 57 od 100.

Krug (5)

Kritičaru Robertu Ebertu film se uopšte nije dopao, sama ideja mu je bila glupava, a film dosadan i smešan. Sa druge strane njegov kolega Džeremi Konorad pohvalio je film posebno atmosferu i kinematografiju, rekavši da postoje zaista uznemirujuće slike u filmu. Po njemu, ovaj projekat se prvenstveno ostvara na atmosveru i priču, što je odlično kada se uzme u obzir da je horor žanr u pitanu. U svojoj recenziji Džim Agnev napisao je “film ima taman, uznemiravajući i originalan ton. Vi znate da idete da vidite nešto malo drugačije nego uobičajene gluposti”.

Reditelja su pohvalili da polako otkriva zaplet u filmu zadržavajući publiku zainteresovanom za rasplet događaja, što znači da ovaj režiser sjajno “manipuliše” sa gledaocima i njihovim očekivanjima. Pohvaljenja je i sjajna karakterizacija likova, ali mnogi kritiari smatraju da jeziva devojčica koja se nalazi u filmu je karakter preuzet iz kultnog filma “Šesto čulo”, što im se nije dopao.

Krug (6)

Film je dobio 20-o mesto na listi 100 najstrašnijih filmskih momenata, a “Bloody disgusting” dao je filmu šesto mesto u svojoj listi “Top 20 najbojih američkih horror filmova ove dekade”.

“Krug” je 2002-ge godine osvojio ”Saturn awards” za najbolji horror film, a Naomi Vats je odnela nagradu u kategoriji najbolja glumica. Film je 2003-e godine osvojio dve nagrade, prvo na dodeli “MTV Movie Awards”za najboljeg negativca u filmu i drugu na dodeli “Teen Choise Awards” u kategoriji najbolji horror film.

Na bioskopskim blagajnima “Krug” je zaradio 249 milona dolara, što ga stavlja u vrh liste horor filmova koji su najviše zaradili.

Drugi deo “Krug 2”- Strah je obišao pun krug!

Tri godine kasnije stiže nam i nastavak američkog horora pod nazivom “Krug 2 (engl. The Ring Two)”, a zanimljivo je da je ovoga puta za režisera izabran japanski režiser Hideo Nakata koji je režirao japansku verziju “Kruga”. Producenti su ostali isti kao kod prvog dela, a scenario je napisao Eren Kruger. Drugi deo je sniman u Oregonu, Astoriji i Los Anđelesu. Premijeru je imao 18-og marta 2005-e godine i dobio je generalno negativne kritike. Film je mao budžet od 50 miliona, a zaradio je preko 161 miliona dolara. Drugi deo se ne bazira ni na jednom od japanskih nastavaka “Kruga”, već je u pitanju originalna priča koja se direktno nastavlja na radnju prvog dela. Radnja filma ponovo prati novinarku Rejčel koja ovoga puta zajedno sa svojim sinom želi da preprodi sve loše događaje koji su ih okruživali protekle godine. Pa tako njih dvoje se sele u Oregon kako bi započeli nov život. Međutim, njih dvoje počinju da doživljavaju različite događaje koji su povezani sa misterioznom videokasetom. Sada Rejčel ponovo mora da istražuje ako želi da pronađe mir za sebe i svog sina…

Krug (7)

U glavnoj ulozi ponovo se našla Naomi Vots kao Rejčel Keler. Pored nje posebno ćemo izdvojiti  australijanca Sajmona Bejkera, glumca koji uglavnom glumi u horror ostvarenjima, a u ovom filmu pripala mu je uloga Marks Rurka. Pored njega spomenućemo i jednu od najcenjenijih glumica u Holivudu Sisi Spejseks koja je dobitnica prestižne nagrade “Oskar” za koji je čak šest puta bila nominovana u kategoriji najbolja glumica. Ona je briljirala u ulozi Evelin.

Share.

Comments are closed.