Strah u Ulici Brestova (A Nightmare on Elm Street)

1

Ako spadate u ljubitelje horror filmova, nema šanse da niste gledali kultni horror film „Strah u Ulici Brestova“ koji je ostavio najdublji trag u horor žanru, kakav ostavljaju samo retki filmovi. „Strah u ulici brestova“ je horor film snimljen 1984. godine u režiji Ves Krejvera, koji je takođe napisao i scenario za ovaj kultn film. Producent filma je Rober Šej, a produkciju je uradila američka izavačka kuća „New line cinema“. Film traje 92 minuta, a imao je budžet od 1,8 miliona dolara, a film je u bioskopskim blagajnama zaradio neverovatnih 26 miliona dolara, što je ogroman uspeh kada se uzme u obzir da je žanr filma horor.

Glumci i uloge

Krejven je dobio sve čestitke kad je u pitanju odabir glumaca. Pa tako glavna uloga u filmu pripala je sjajnoj Heder Langenkamp, koja tumači Nensi Tomson. Pored nje spomenućemo i fantastičnog Džoni Depa koji iako je tada bio na početku karijere maestralno odglumeo ulogu tinejdžera Glena Lenca, kao i Džon Saksona legendu svih mogućih žanrova koji u ovom filmskom ostvarenju glumi Don Tomposna. Naravno moramo spomenuti i odličnog Roberta Ingluda koji je do ovog filma bio obično lice sa televizora, koji glumi negativca Fredi Krugera.

Sporedne uloge tumače: Roni Blekli, Amanda Vis, Nik Kori, Džoj Anger, Čarls Flašer i mnogi drugi.

Strah u Ulici Brestova film

Radnja filma

Radnja ovog filma je jeziva, stravična i užasvaajuće napeta od prve do poslednje sekunde, a prati tinejdžere iz Ulice Brestova, koje neko ubija u snovima. Tinejdžeri imaju osećaj konstantne opasnosti i bezizlaznosti – jer pre ili kasnije svi moraju zaspati, to je sigurno, baš kao što je sigurno da onog trenutka kada ih savlada san, savladaće ih i Fredi Kruger – naš monstruozni ubica. Polako saznajemo da Fredi ima motiv za ubistvo, a to je osveta. Naime, roditelji tinejdžera Fredija su živog zapalili pre mnogo godina, pa im se sada on sveti preko njihovih potomaka. On će ubijati jedno po jedno dete dok se ne osveti svima koji su učestvovali u njegovom ubistvu. Fredi ima svoj poseban stil ubijanja, a to je ubijanje kroz san – njegovo prirodno okruženje u kojem klinci nemaju šanse. Oni se nalaze u beznadežnoj situaciji, jer niko od njih ne vidi rešenje kako pobediti Fredija.  Hoće li Fredi uspeti da se osveti ili će klinci uspeti da nadmudre Fredija ako niste naša preporuka je da svakako pogledate ovaj klasik.

Recenzije i kritike filma

„Strah u Ulici Brestova“ je film koji je oduševio ljubitelje horor filmova, ali i kritičare. Od kritičara film je dobio univerzalno kritičko priznanje, a najviše su pohvalili ideju filma koja je svakako originalna. Sama ideja ubice u snovima, košmarima koji proganjaju glavne junake je sjajna jer svako od nas može na neki način da se poveže sa filmom – a svi mi znamo da su najstrašniji upravo oni filmovi za koje postoji pa makar i minimalna šansa da se ostvare. Krejver je dobio sve pohvale, kao scenarista i kao i reditelj koji je maestralno odradio svoj deo posla, pa tako film ima tok i gledaoce konstantno drži napetima. Mnogi kritičari su ocenili upravo ovaj film kao najbolji Krejverov film ikada. Film ima sjajan odobravajući rejting od 95% na sajtu “Rotten tomatoes” – internet stranici koja skuplja filmske kritike i informacije o filmovia.

Sve pohvale su dobili i glumci, kao i sjajno osmišljeni likovi, gde za razliku od većine horror filmova, u ovom filmu likovi gledaocima prirastaju za srce, postaju dragi, pa tako ne želimo da oni sradaju.

Fredi Kruger

Fredi Kruger je svakako najpoznatiji sinonim za horor filmove, a mnogim ljubiteljima ovog žanra upravo je on omiljeni zlikovac. Ovaj negativac je postao legendaran lik iz filmova a njegova rukavica uz pomoc koje ubija u snovima je postala pravi horor fenomen. On je sigurno jedan od najmaštovitijih ubica u filmovima koji eksploatiraju ideju o nekom čudaku koji ubija tinejdžere. Fredi je onaj tip čudaka kojeg sigurno niko od nas ne bi hteo da sretne uživo, ali to i nije problem jer kao što je rečeno Fredi ubija isključivo u snovima. Njegovo izgled je prestavljen jezivo, sa spaljenim licem koje je gotovo stalno u sjeni i ljigavoj i odvratnoj koži kakvu i treba da ima jedan monstrum.

Zanimljivosti

Fredi Kruger je dobio ime po Krejvenovom školskom drugu, koji je Krejvera maltretirao kada su bili deca.

Za sve one koji nisu znali, upravo ovaj film je prvi film Džonija Depa.

Produkcijskoj kući “New Line Cinema” je ovo bio drugi film koji produciraju. Prvi film je bio “Alone in the Dark”, odnosno “Sam u mraku” koji nije imao puno uspeha, ali zato “Strah u ulici brestova” je ovoj produkcijskoj kuči doneo ogroman uspeh i veliku zaradu.

Strah u Ulici Brestova

Ono što je zanimljivo, a to je da je Fredi trebao da izgleda još jezivije sa zubima koji su trebali da vire kroz spržene usne, a gnoj da curi na sve strane, pa čak je i lobanja trebala da se vidi na jednom delu glave. Dejvid Miler, čovek koji je bio zadužen za pravljenje maski, ubedio je reditelja da ove detelje ne ubaciju, jer tako maska neće biti realistično napravljena.

Heder Langenkamp, koja tumači glavnu junakinju provela je 12 sati u kadi tokom snimanja filma.

Originalna rukavica koju nosi Fredi u ovom filmu, pojavljuje se u drugom delu “Evil Dead” , to jest “Zle smrti”, a bila je pozajmljena i za potrebe snimanja trećeg dela, gde su je igrom slučaja izgubili. Rukavica nakon toga nikada više nije pronađena. Prvi put kada je probao čuvenu rukavicu, Robet Inglud se posekao na nju.

Film je snimljen za samo 30 dana.

Za potrebe filma iskorišćeno je 2000 litara lažne krvi.

Ime ulice odnosno “Elm Street”, ili ulica Brestova kako je prevodimo nikada nije izgovoreno u filmu.

Reditelj Krejven je odabrao boje za Fredijev džemper tako što je čuo da te dve boje predstavljaju najveći contrast za ljudsko oko.

Nastavci i rimejk

Kako je “Strah u ulici Brestova” jedan od najlepše, najzateguntije, najegonomičnije, najzapletenije ispričanih filmova, onda nas i ne čudi popularnost ovog filma i odlična prihvaćenost kod publike koji su doveli do toga da film dobije nastavke, ali i rimejk. “Strah u ulici brestova” je dobio čak pet nastavaka, a 2003 godine snimljen je i film pod nazivom “Fredi protiv Džejsona” gde su snage odmerila dva najveća monstruma horor filmova Fred Kruger i Džejson, nama poznat kao čuveni ubica iz serijala “Noć veštica”.

  1. godine film je dobio i svoj prvi rimejk koji je imao neverovatan budžet od 35 miliona dolara, a zaradio je preko 115 miliona dolara.
[review position="bottom"]
Share.

1 Comment