Osvetnici (engl. The Avengers)

0

„Osvetnici (engl. The Avengers)“ je avanturistički američki film iz 2012-te godine, koji je baziran na čuvenim Marvelovim stripovima po kojima su već snimani filmovi sličnog žanra. U filmu su prisutna tri žanra: avantura, naučna-fantastika i akcija. Kao režiser ostvarenja potpisao se Džos Vidon (engl. Joss Whedon), koji je i napisao scenario po priči Zaka Pena (engl. Zak Penn). „Osvetnike“ je producirao studio „Marvel (engl. Marvel Studios)“ na čelu sa Kevinom Fergom (engl. Kevin Feige), dok je za distribuciju bio zadužen filmski studio Volt Dizni (engl. Walt Disney Studios Motion Pictures).

Snimanje i produkcija „Osvetnika“

Iako je još 2005-te objavljeno da će se snimiti film i počelo za pripremama za isti, zvanično snimanja scena je počelo 25-og aprila 2011-te u državi Novi Meksiko. Samo dva meseca nakon početka snimanja, ono je obustavljeno na par dana, jer je jedan od kaskadera Džeremi Fičeld (engl. Jeremy Fitzgerald) povredio glavu kada je pao sa zgrade visoke 30 metara nakon što je pogođen strelom. Na sreću, Džeremi je se ubrzo oporavio i snimanje je nastavljeno.

Posle Novog Meksika, snimano je i u Pitsburgu i Pensilvaniji, gde je čak na jednoj farmi obezbeđeno za potrebe snimanja 150 milja napuštenog tunela krečnjaka koji se nalazi 300 metara ispod zemlje. Snimano je i u Klivlendu, Njujorku, a bilo je scena koje su snimane i u Nemačkoj, preciznije u Štugartu.

Osvetnici (2)

Krajem 2011-te godine kompanija Vold Dizni je najavila da će ovo filmsko ostvarenje biti u 3D formatu, a samo mesec dana kasnije stiže i zvanična objava  da će film biti digitalno pušten za „Imax 3D“ i premijerno prikazan u “Imax“ bioskopima.

Film sadrži više od 2200 vizuelnih specijalnih efekata, na kojima je učestvovalo čak četrnaest različitih kompanija koje se bave montiranjem filma, a mi ćemo spomenuti samo neke: „Weta digital“, „Luma Pictures“, „Trixter“, „Digital Domain“ i drugi. Kompanija „ILM“ koja je bila zadužena za većinu scena snimanih u Njujorku, da bi što bolje i verodostojnije iznela specijalne efekte u 3D varijanti, oni su punih osam nedelja slikali područja čija je površina oko dest gradskih blokova, kako bi ih u montaži dodali i kako bi oni izgledali sto realnije.

U martu 2011-te godine, objavljeno je da će američki kompozitor Alan Entoni Silvestri (engl. Alan Anthony Silvestri) komponovati kompletnu muziku za film. Kompovanje numera je uradio uz pomoć simfoniskog orkestra iz Engleske, koji je doprineo da muzika iz filma ima izuzetno specifičan zvuk.

Iako je snimanje filma bilo pri kraju, film zvanično još nije imao „ime“. U februaru 2012-te kompanija „Volt Dizni“ u Velikoj Britaniji je najavila da će ime filma biti promenjeno da bi se izbegla zamena sa britanskom TV serijom istog imena. U javnosti to je dovelo do velike konfuzije kada je u pitanju naziv filma. Pa tako različite novine filmu su dodeljivale različita imena, od „Marvelovog osvetničkog asambla“ preko „Osvetničkih junaka“, sve do „Marvelov asambl“.

Osvetnici (3)

Svetska premijera filma održana je 11-tog aprila 2012-te godine, a zanimljivo je da je baš ovaj film zatvorio jedanasti “Tribeca Film Festival“. Film je čak dobio i prošireno prikazivanje u bioskopima i više termina, pa je tako sa 123 bioskopa povećano na neverovatnih 1700 bioskopa koji su premijerno prikazali ovaj film.

Članovi ekipe “Osvetnika”

„Osvetnici“ je film koji je uz sebe okupio veliki broj glumaca, neki su zaista dobri glumci, a neki samo dobro poznata holivudska imena. Onima koji prate Marvelove stripove, a pogotovo njihovu ekranizaciju, većina glumaca i likova je već poznata iz nekih ranijih filmova. Mi smo vam izdvojili najvažnije likove i glumce koji ih tumače:

Dauni Džunior (engl. Robert Downey Jr.) kao Toni Stark (Iron Man): Toni Stark je samoopisani genije, milijarder, plejboj i filantrop sa elektromehaničkim oklopom sopstvenog pronalaska. Dauni je konkurisao za svoju četvrtu ulogu koju igra za Marvelov studijo, koja uključuje filmove „Ajron Men (engl. Iron Man 2)“ i „Osvetnici (engl. The Avengers)“.

Osvetnici iron man

Dauni Džunior kao Toni Stark

Kris Evans (engl. Chris Evans) kao Stiv Rodžer (Kapetan Amerika): Veteran Drugog Svetskog rata kojem je moć povećana do vrha ljudske telesnosti sa eksperimentalnim serumom, koji su mu utisnuli pre buđenja u savremenom svetu. Evans je rekao da je lik Stiva Rodžera mnogo mračniji u ovom filmskom ostvarenju, u odnosu na ranija ostvarenja iz Marvelove kolekcije. Izjavio je takođe da u ovom delu Stiv samo pokušava da se pomiri sa tim da je u stvarnom svetu i da tu ništa ne može da promeni.

Osvetnici kapetan amerika

Kris Evans kao Kapetan Amerika

Mark Rufalo (engl. Mark Ruffalo) kao Dr.Brus Baner (Hulk): Hulk je genijalni naučnik koji je,zbog izloženosti gama zračenju pretvoren u besno čudovište opakog izgleda. On je veliko zeleno strašno čudovište sa neviđenom snagom i nemogućom visinom. Rufalo je trebao da igra lika Banera u „Neverovatnom Hulku“, ali je Edvard Norton preuzeo ulogu.

Osvetnici hulk

Mark Rufalo kao Hulk

Kris Hemsfort (engl. Chris Hemsworth) kao Tor: Tor je krunisani princ Asgarda na osnovu Noradijskog mitološkog božanstva sa istim imenom. On je ratnik prepoznatljiv po velikom gvozdenom oklopu i crvenom plaštu. Hemsvort je primio ovu ulogu kao deo višestrukog filmskog dogovora. On je prethodno radio sa Džosem Vhedon na filmu „Koliba u šumi (engl. The Cabin In The Woods“. Hemsfor je rekao da je bio u stanju da izdrži snagu koju je sagradio za njegovog lika Tora, povećavajući svoju ishranu.

osvetnici thor

Kris Hemsfor kao Tor

Skarlet Džohanson (engl. Scarlett Johansson) kao Nataša Romanof (Crna Udovica): Nataša je visoko obučeni špijun koji radi za S.H.I.E.L.D. Oko karaktera i njegovog odnosa sa Havkej, Džohansonova je rekla „Naše uloge imaju dugu istorju. Oni su se borili zajedno već duže vreme u mnogo bitaka u različitim državama. Mi smo dva vešta ratnika u osvetničkoj grupi.“

Osvetnici crna udovica

Skarlet Džohason kao Crna Udovica

Džeremeni Raner (engl. Jeremy Renner) kao Klint Barton (Havkej): Majstorski strelac koji radi kao vešti agent i ratnik za S.H.I.E.L.D. Raner je rekao da je dobio veoma fizički sposobnu ulogu i da je za to jako mnogo trenirao streljarstvo, ne bi li odigrao perfektno svoju ulogu.

Osvetnici kLINT

Džeremi Raner kao Barton Klint

Tom Hidlston (engl. Tom Hiddleston) kao Loki: Loki je Torov brat i protivnik na osnovu Noradiskog mitološkog božanstva. Predstavljen je kao visoki crnokosi muškarac prepoznatljiv po rogovima na glavi. O evoluciji ovog lika iz filma Tor, Hidlston je rekao „Ja mislim da Lokija vidimo u „The Avengers“ kako napreduje u odnosu na prethodne filmove u kojima se pojavljuje.

Tom-Hiddleston-The-Avengers-Loki

Tom Hidlston kao Loki

Od bitnih likova izdvojićemo i Kobi Smajders (engl. Kobi Smalders) koja tumači ulogu Marie Hil, Stila Skarskgorda (engl. Stelan Skarsgord) koji je tumačio lik Erika Selvinga, kao i nezamenljivog Samuela Džeksona (engl. Samuel L. Jackson) koji glumi Nika Furija.

Opis radnje filma

Radnja filma počinje sa Lokijem koji susreće „the Other“, vođu vanzemaljske rase poznate kao „Cihitauri“. U zamenu za „Tesseeract“, drugi po redu snažan izvor energije nepoznatog potencijala,“the Other“ obećava Lokiju vojsku sa kojom može da pokori Zemlju. Nik Furi, direktor agencije „S.H.I.E.L.D“,i njegov poručnik agent Marija Hil, stižu do udaljenog istraživačkog centra tokom evakuacije, gde fizičar Dr. Erik Selvig vodi istraživački tim eksperimentisanja „Tessaracta“. Agent Fil Kolson objašnjava da objekat zrači poseban oblik energije. “Tesseract“ iznenada aktivira i otvara rupu, onemogućavajući Lokiju put do Zemlje. Loki uzima „Tesseract“ i koristi ga kao skiptar, kako bi zarobio Erika Selviga i nekoliko agenata, uključujući Klinta Bartona, da mu pomogne u njegovom bekstvu. Međutim, kao odgovor na napad, Furi iznova pokreće „Osvetnike Inicijaltiva“, odnosno on okuplja ponovo tim osvetnika, koji čini grupa superheroja kojima je ovaj put glavnic cilj da se suprostave Lokiju i spasu svet.

Osvetnici (1)

Agent Nataša Romanof je poslana u Kalkutu da regrutuje Dr. Brus Banear da prati „Tasseract“ preko svojih radioaktivinih mašina. Kolson posećuje Toni Starka da ga razmoti Selvigovu ptretragu,i Furi pristupa Steve Rogersu sa zadatkom da povrati „Tesseract“…

Recenzija filma i njegove kritike

“Osvetnici” su film koji se visoko kotira i kada su u pitanju mišljenja publike i kada su u pitanju recenzije kritičara. Jednostavno kao i prethodni Marvelovi blokbasteri i ovaj je sjajno prošao kod kritičara, doneo neverovatnu zaradu od preko milijardu i po dolara i oborio mnoge rekorde.

Što se tiče recenzije kritičara, na sajtu koji se bavi prikupljanjem istih “Rotten Tomatoes” ovaj blokbaster ima rejting od 92% sa prosečnom ocenom 8 od 10, bazirano na 301 recenziji kritičara.

Pa tako, Tod Mek Karti (engl. Todd McCarty), koji piše za Holivudski časopis „The Hollywood Reporter“ dao je pozitivnu kritiku filma, uz napomenu: „Ovaj film je bučan, spasiti- svet priča koju svi viđaju iznova i iznova, a likovi su nam već poznati više od pola veka u 500 različitih stripova. Ali Vhedon i njegovi ortaci su uspeli odlično da pomešaju ličnosti i sastojke zajedno, tako da to daje savršen finalni rezultat.“ Petar Travis (engl. Peter Travers) u svojoj recenziji u američkom časopisu “Roling Stone” napisao je da ovo jedan izuzetan blokbaster uz reči: “Film je hit! Video sam ih sve u svojoj glavi kada sam sam zamišljao film koji je okupio sve Marvelove junake na jednom mestu u sjajnom, čudesnom i uzbudljivom paketu. Ovo je Transformers sa mozgom, srcem i dobrim smislom za humor”. Kent Tauran (engl. Kenneth Turan), koji piše za Los Anđeleske dnevne novine „Los Angeles Time“ je pohvalio “očajnički tempo filma”, dok je Rodžer Ebert (engl. Roger Ebert) iz Čikagovskih dnevnih novina „Chichago Sun Times“, prokomentarisao da je Marvel „svojim fanovima upravo dao ono što žele.“

Da je film oduševio publiku govori i to da je film sa budžetom koji je iznosio 220 miliona, zaradio više od milijardu i po amričkih dolara i oborio brojne rekorde kada je zarada u pitanju uključujući:

 • Najveća zarada nekog filma na premijernom prikazivanju (Prošli rekorder: Hari Poter i Relikvije Smrti 2- 2011. godina);
 • Najveća zarada nekog filma drugog vikenda prkazivanja (Prošli rekorder: Avatar-2009. godina)
 • Najveće učešće nekog filma na mesečnom nivou u državi u kojoj je proizveden (Spajder Men 2002. godina)

“Osvetnici” su čak postal i treći najprofitabilniji film, odmah posle dva filma Džejmsa Kamerona: “Avatar” i “Titanik”.

Zanimljivosti

 • Nakon što Tor vodi Lokija izvan „Quinjet-a“, u podnožje planine, dva velika gavrana lete oko njih dok oni razgovaraju. U „Norse“ mitologiji, njihov otac-Odin je imao dva gavrana: Hulgina i Munina, koji su donosili informacije iz Midgarda (Zemlje).
 • Film traje 143 minuta.
 • Ovo je 11 film po redu koji spade u ekranizaciju Marvelovih stripova.
 • Na IMDB-ovoj listi najboljih filmova ikada snimljenih ovaj film se nalazi u top 250 i to na 202 mestu.
 • Kris Evans nije bio siguran o liniji svoga lika. On je bio zabrinut da će publika misliti da njegovom karakteru fali inteligencije. Međutim on je ubrzo bio  nakon što je odledao film sa publikom promenio mišljenje, i video da publika umesto da misli da je on glup, mislili da je ono što on radi veoma šmešno.

Osvetnici (4)

 • Prema rečima direktora Džosa Viedona, originalni rez iz filma je bio preko 3h dugačak. Da se skoro ceo film okretao oko Stiva Rodžersa (Kapetan Amerika) i njegovog prilagođivanja na novi svet, pa je tako obrisao te scene sa Stivom. Međutim Kris Evans je tada rekao da će te izbrisane scene biti korišćene za film Kapetan Amerika: Zimski vojnik.
 • Lou Ferigno je doprineo glasu Hulka u ovom filmskom ostvarenju. On je igrao Hulka u skoro svakom live-action verziji od 1978.godine.
 • Nakon što se Loki odvezao u brodu „Helicarrier“, Toni Stark se može videti kako nosi simboličnu „Black Sabbath“majicu. “Black Sabbath“ je prepoznatljiv za njihovu pesmu „Iron Man“. Iako pesma nije izvorno povezana sa Marvelovim likom, ona je od tada navedena u stripu i na kraju Iron Mana, kada Toni citira tekst,“Ja sam Iron Man“.
 • Snimatelj Samus McGarvi je opisao izgled filma kao naturalistički.“Želeli smo da se osećamo impresivno, ali nismo hteli pogled kao iz stripa, jer bi to distanciralo publiku. Pa smo pomerili kamere na „Steadicam“, dizalice na kolicima koja su nam pomagala oko snimanja filma, a izabralli smo uglove koji su bili dramatični, kao mali ugao, koji smo koristili za opis herojskih slika.“
[review position="bottom"]
Share.

Comments are closed.