Paklene ulice 7 (The Fast and the Furious 7)

0

Kada je se pojavio prvi deo “Paklenih ulica” pre 15 godina, niko nije mogao ni da pretpostavi da će ova franšiza postati jedna od najdugotrajnih i najgledanijih filmskih franšiza ikada. Ove godine premijerno nam je prikazan sedmi nastavak ove akcione sage pod nazivom „Paklene ulice 7 (engl. The Fast and the Furious 7)“. ” Scenario za film napisao je Kris Morgan, dok  je režiser projekta bio Džejms Van, koji je uglavnom poznat kao režiser horora, a u režiji akcionog filma snašao se fantastično.

Realizacija filma

Snimanje filma počelo je u septembru 2013. godine. Nažalost zbog tragične smrti glumca Pola Vokera,  snimanje je prekinuto u decembru iste godine, odnosno od 30-og novembra pa sve do 22-og decembra. Nakon što je otkazano snimanje filma, autori su najavli da će se snimanje nastaviti nakon nekog vremena. Da bi se snimanje nastavilo scenarista je morao da prepravi scenario, odnosno da ga prilagodi novonastaloj situaciji u kojoj neće biti Vokera.

paklene ulice 7 (2)

U aprilu 2015. godine potrvrđeno je da će braća od Pola Vokera učestvovati u snimanju filma i pokušati da popune praznine nastale nakog njegove smrti. Kako je Pol već snimio sve svoje najjače i najvažnije scene za film, nije bilo previše komplikovano ukomponovati sve u jednu celinu. Ipak nedostatak Vokera je drastično promenio kraj filma koji još uvek nije bio snimljen kada je glumac preminuo. Režiser projekta Džejms Van i osoblje iz njegovog tima izjavili su da su ne samo morali već i želeli da smisle i izmene kraj filma, kako bi ga uskladili sa tragičnim okolnostima, ali i jer su želeli da odaju počast preminnulom glumcu.

Prvobitno premijera je trebala da bude 11-og jula 2014. godine, pa je pomerena za 10-ti april 2015. Svetska premijera je ipak pomerena za nešto ranije i održana 16-og marta 2015 godine, dok je u Srbiji ovaj film premijerno prikazan 1-og arpila 2015. godine.

Opis radnje filma

Radnja filma prati događaje nakon pobede Ovena Šooa gde se Dominik, Brajan i ekipa se vraćaju u SAD gde nastavljaju sa svojim redovnim životima. Brajan nastavlja sa privikavanjem da bude otac, dok Don pomaže Leti da se oporavi. U međuvremenu Dekard Šo provaljuje u bolnicu gde je njegov brat Oven i videvši da je on u komi on se zaklinje na osvetu ljudima koji su mu to uradli. On kasnije pokušavajući da dođe do indetiteta čoveka koji je usmrtio njegovog brata, sukobljuje se sa agentom Lukom Hobsom i u pokušaju da pobegne on baca bombu koja teško povređuje Hobsa.

paklene ulice 7 (1)

Dominik kasnije saznaje da je njegova sestra trudna i pokušava da je nagovori da to kaže Brajanu. Za to vreme Dekard Šo. ubija Hana u Tokiu i samo posle nekoliko trenutaka Dominik dolazi da preuzme telo svoga prijatelja. Na njegovoj sahrani Dominik uočava sumnjiv automobil iz kojeg ga neko posmatra i polazi da otkrije ko se u njemu nalazi. Tada uočava da je vozač automobila ustvari Šo i upada u sukob sa njim…

Ustaljena glumačka postava u glavnim ulogama

Glavne uloge ponovo kao u prethodnim delovima tumače Vin Dizel (engl. Vin Diesel) kao Dominik Toreto, bivši kriminalac i profesionalni ulični trkač koji sada želi da vodi miran porodičan život i Pol Voker (engl. Paul Walker) kao Brajan O’Koner bivši FBI agent koji je se posvetio uličnim trkama nakog napuštanja FBI. Zapažene uloge imaju i Dvejn Džonson (engl. Dwayne Johnson) kao Luk Hobs-DSS agent koji je se pridružio Dominikovom timu nakog događaja u Riu de Žaneriru, kao i Mišel Rodriges (engl. Michelle Rodriguez) kao Leti, Dominikova žena i profesionalna ulična trkačica, koja je sada pod uticajem amnezije. Ustaljeni članovi ekipe su još i Tajris Gibson (engl. Tyrese Gibson) kao Roman, član njihovog tima i Kris Bridžis (engl. Chris Bridges) kao Tej Parker, glavni mehaničar i tehničar u njihovom timu.

paklene ulice 7 (7)

Ovoj ekipi se pridružuju i novi likovi koje tumače Kurt Rasel (engl. Kurt Russell) kao Frenk vođa time koji je saglasan i želi da pomogne Dominiku, kao i Džejson Stetam (engl. Jason Statham) kao Dekard-lažni ubica specijalnih snaga koji želi da osveti smrt svog brata i Natali Emanuel (engl. Nathalie Emmanuel) kao Ramseji, britanski kompijuterski majstor.

Poslednje pojavljivanje Pola Vokera

Sjajni američki glumac Pol Voker tragično je preminuo u subotu 30-og decembra 2013. godine u mestu Santa Klarita u blizini Los Anđelesa.Voker je se nalazio na mestu suvozača, a automobil marke porše karera je vozio njegov dugogodišnji prijatelj Rodžer Rodas. Porše je velikom brzinom udario u betonski stub i ekspodirao nakon čega je izbila velika vatra. Prolaznici su pokušavali da pomognu ali uzalud jer je plamen od vatre već bio zahvatio ceo automobil. Veštačenjem je utvrđeno da je razlog ove saobraćajne nesreće prebrza vožnja, gde se navodi da je porše išao brže od 150 km/h.

paklene ulice 7

Izgled automobila u kojem je tragično poginuo Pol Voker

Tragična i iznenadna smrt holivudskog glumca teško je pala svima koji su ga poznavali, kao i njegovim obožavateljima širom sveta. Pol je bio jako voljen među ljudima širom sveta posebno zbog činjenice da je se bavio dobrotvornim radom. Najveću pažnju javnosti izazvao je Vin Dizel koji je vidno potrešen bio sa tragedijom koja je zadesila njegovog kolegu, i kome je trebalo dugo vremena da to prevaziđe i da se oporavi. Dizel je imao dosta emotivnih trenutaka nakon premijer filma, uključujući i onaj na dodeli MTV nagrada, kada je se glumac rasplakao dok je držao govor u Vokerovu čast.

Ekipa filma „Fast & furious“ je pripremila video kako bi se pobrinula da se ovaj sjajni glumac nikada ne zaboravi. Pored videa, odmah nakon snimanja ekipa je i objavila pismo koje su svi zajedno sastavljali a koje predstavlja jedan veliki omaž Vokeru. Pismo su objavili na zvaničnoj fejsbuk stranici „Fast & Furious“ franšize. U njemu se cele ekipa zahvaljuje fanovima na ukazanoj podršci i poverenju i ističiču kako je sedmi deo najbolje i najveće ostvarenje ovog filmskog serijala do sada.

paklene ulice 7 (3)

U pismu postoji veliki deo posvećen Vokeru, gde se navodi da je upravo ovaj deo posvećen tragično preminulom glumcu: „Nikada se nećemo osećati potpuno od kako nas je Pol napustio. Želeli smo da napravim nešto za njega, nešto posebno i nadamo se da smo u tome i uspeli“.

Rekordna zarada i pozitivne kritike filma

Sedmi deo ove akcione globalne američke franšize premijerno se prikazao u američkim bioskopima 3-eg aprila i za samo 17 dana prikazivanja isključivo u bioskopima zaradio preko jedne milijarde dolara. “Paklene ulice 7” su zaradile više od 1.32 milijarde dolara širom sveta i tako prestigle konkurente, odnosno filmove “Zaleđeno kraljevstvo (engl. Frozen)” i “Ajron men 3 (engl. Iron Man 3)”. Oborile su više rekorda pa su tako postale prvi film distribuiran od strane “Univerzal Pikčursa” koji je zaradio više od jedne milijarde za manje od mesec dana. Ovo ostvarenje je uspelo da se upiše i u listu filmova koji su doneli najveću zaradu ikada sa zaradom od preko 1.511 milijarde doalra, a ispred njega su samo filmovi “Avatar (engl. Avatar)”, “Titanik (engl. Titanic)” i “Osvetnici (engl. Marvel’s The Avengers)”.

Što se tiče kritika filma, one su uglavnom pozitivne. Kritičari su posebno hvalili akcione sekvence u filmu, kao i neverovatno počast koju je ekipa filma odala Polu Vokeru. Na sajt koji prikuplja recenzije i kritike “Rotten Tomatoes” sedmi nastavak “Paklenih ulica” ima rejting od 81% na osnovu 202 kritike, a sa prosečnom ocenom od 6.7/10. Na sajtu “Metacritic” film ima rejting od 67 od 100 na osnovu 44 recenzija koje su dali kritičari sa naznakom da film ima “generalno povoljne kritike”. Publika koja je gledala film u “Cinema Store” je ovaj film ocenila sa prosečnom ocenom A, gde je najveća oceana A+ a najmanja F.

Zanimljivosti

  • Ovo je prvi film čija se radnja odvija nakon trećeg dela. Naime četrvrti, peti i šesti deo su vremenski ubačeni pre trećeg.
  • Više od 230 automobila je uništeno dok su snimane scene iz ovog filma.
  • Denzel Vanšington (engl. Denzel Washington) je odbio ulogu u popularnom nastavku.
  • Neki od Pol Vokerovih dijaloga su uzeti iz prethodnih delova. Na primer, scena kada on razgovara sa sa Miom u Dominikanskoj Republici je uzeta iz “Paklenih ulica 5”.

paklene ulice 7 (4)

  • Film traje 2h i 17 minuta, što ga čini najdužim filmom ove akcione franšize.
  • Snimanje ovog dela je objavljeno i zakazano čak pre nego što je prethodni deo pušten u javnost i premijerno prikazan.
  • U aprilu 2015-te godine, “Paklene ulice 7” su držale rekord kao  kao najšire pušten film “Univerzal Pikčursa” koji je pušten u više od 4004 bioskopa, pobedivši prethodni rekord koji je držao film iz 2013-te godine “Grozan ja 2 (engl. Despicable me 2)”sa 3997 bioskopa. Takođe film je oborio rekord kao prvi najobuhvatniji, odnosno najšire pušten film ove produkcijiske kuće u istoriji.
  • Čuvena rep pevačica Igi Azela (engl. Iggy Azela) debituje u ovom filmu.
  • Ovo je prvi film ove franšize koji ima tužan i sumoran kraj, koji čini dirljiva scena oproštaja od Pola Vokera.
[review position="bottom"]
Share.

Comments are closed.