96 sati (engl. Taken)

0

„96 sati (engl. Taken)“ je francuski film iz 2008-e godine. Režiser filma je francuski režiser Pjer Morel (fr. Pierre Morel), koji je svoju režisersku karijeru započeo 2004-te godine, a iza sebe ima već nekoliko izuzetnih ostvarenja. Scenario je uz pomoć Roberta Marka (fr. Robert Mark Kamen) napisao sjajni Luk Beson (fr. Luc Besson) koji je ujedno i producent ovog filmskog ostvarenja, zajedno sa svojom kompanijom „EuropaCrop“. Beson je već sarađivao sa režiserom Masonom na njegovom debitanskom filmu “Okrug 13 (fr. District B13)”, koji je prošao više nego odlično, pa nas zato i ne čudi njihovna ponovna saradnja. Film traje 90 minuta, imao je budžet od 25 miliona dolara, a iako je ovo francusko ostvarenje u njemu se govori engleskim jezikom.

Izbor glumaca za film

Izbor glumaca za glavnu ulogu je bilo veoma veliki, što je producentima ostavilo mogućnost velikog izbora za glavnog lika. Za glavnu ulogu najpre je izabran Džef Bridžis (engl. Jeff Bridges) koji je čak i snimio par scena za potrebe snimanja filma. Međutim kasnije Džef je odustao od ove uloge i odmah bio zamenjen sa fenomenalnim irskim glumcem Lijamom Nesonom (engl. Liam Neeson), za koga je i sam Morel izjavio da je savršen za ovu ulogu jer „Visok je skoro dva metra, ali kada ga pogledate ne vidite borberni stroj nego zabrinutog i pomalo uplašenog oca koji je spreman učiniti sve za svoju kćer“. Liam tumači lik Brajana Milsa, pravdenog čoveka i brižno oca koji je spreman sve da učini za svoju kćerku. On je bivši tajni agent, koji je radio za centralnu obaveštajnu agenciju a trenutno se nalazi u penziji.

96 sati (3)

Njegovu sedamnaestogodišnju kćerku Kim Milis glumi Megi Grejs (engl. Maggie Grace) koja živi sa majkom i očuhom. Megi nam je opisana kao tipična tinejdžerka, koja je vezana za svoju porodu a sama je jako snalažljiva i radoznala. Ulogu njene majke Lenore dobila je holandska glumica Femke Džensen (engl. Famke Janssen), dok ulogu Megine najbolje drugarice Amande je dobila američka glumica Keti Kasidi (engl. Katie Cassidy).

Sporedne uloge tumače: Lelard Orser (engl. Leland Orser), Džon Grijes (engl. Jon Gries), Dejvid Varšofski (engl. David Warshofsky), Holi Valens (engl. Holly Valance) i Oliver Rabordin (engl. Olivier Rabourdin).

Radnja filma „96 sati“

Penzionisani CIA operativac Brajan Mils pokušava da se približi svojoj ćerci Kim, koja živi sa majkom Lenore i očuhom Stuartom. Nadgledajući bezbednost pop-zbezde Šere, Brajan je spašava od nasilnih špijuna. Kao zahvalnicu,Šera nudi da proceni Kimin talenat za pevanje. Pre nego što Brajan stigne da kaže divnu vest Kim, ona ga pita da ide sa drugaricom Amandom u Pariz. On to odbija ali pod pritiskom Lenore, na kraju pušta kćerku d a ide u Pariz sa drugaricom. Na aerodromu, Brajan saznaje da devojčice ustvari idu da vide „U2“ tokom svoje Evropske turneje, nešto što je Lenore znala ali nije htela da mu kaže.

96 sati (4)

Kada Kim i Amanda stignu u apartman Amandinih rođaka,vide da je stan odavno napušten. Kim uzima telefon da javi ocu da su stigle i Amanda odjednom počne da vrišti i sledeća stvar koju je Kim znala je da je ona oteta. Ona to govori svom ocu i po instrukciji oca ona se sakriva, ali je otmičar pronalazi i odvuče napolje. Njen otmičar tada podiže telefon i odbija da pregovora sa Brajanom, koji odgovara pretnjom. Jedino što je rekao jeste „Srećno“ pre nego što se poziv prekida. Tada Brajanova najgora noćna mora počinje…

Dobre recenzije gledalaca i pomešane od strane kritičara

Komentari publike nakog odgledanog filma su bile sjajne, čemu doprinosi i zarada od 226,8 miliona dolara, čime je zarada filma uvećana za čak devet puta više od budžeta. “96 sati” je fenomenalno prošao kod gledaoca koji su mu mahom davali najveću moguću ocenu, međutim kao što je to običaj kritičari su bili podeljeni oko ovog ostvarenja, davajući mu različite recenzije. Pa tako sajt koji prikuplja kritike od kritičara “Rotten tomatoes” daje filmu rejting od 58% na osnovu 168 kritika sa prosečnom ocenom 5,8 od 10. Na sajtu navode da “Film je neosporno zabavan  sa glatkom akcijom, ali u velikoj meri bez previše korišćenja mozga”.

Američke dnevne novine “The Washington Post” u svojoj recenziji filma navele su da je ovo ostvarenje “zadovoljavajući triler sa mrko profesionalnim i efikasnim herojem”, a akciju iz filma je uporedio sa akcijom iz filmova o Dzejms Bondu.

I časopis “Time Out” je bio zadovoljan filmom isticajući da je režija odlično urađena, scenario je zanmljiv, a glumci fantastični.

96 sati (5)

Film je imao i negativnih kritika, pa tako Britanske novine “The guardian” su u svojoj recenzije da film treba izbegavati u širokom luku uz napomenu da je ovo “jedan isprazan, nesiguran i loš film”. Kenet Turan (engl. Kenneth Turan) iz američkih dnevnih novina “Los Angeles Times” opisao je ovaj film kao “glup sa vremena na vreme”, navodeći da je radnja filma jako dosadna i da je sreća da je se baš Liam našao u glavnoj ulozi, koji makar malo popravlja dojam filma.

“96 sati 2: Instabul” Prvo su mu oteli kćerku, a sada su se vratili po njega!

Četiri godine nakon prvog dela, stižen nam i nastavak filma pod nazivom “96 sati 2: Instabul (engl. Taken 2)”, gde se ovoga puta na mestu producenta našao sjajni francuz Olivijer Megaton (fr. Olivier Megaton), dok je režiser ostao isti kao kod prvog dela – Luk Beson. Ni scenaristi nisu menjani, pa je tako scneraio ponovo napisao Beson u saradnji sa Robertom Kamenom. Budžet drugog dela iznosio je 45 miliona, a film je zaradio preko 376 miliona dolara širom bioskopskih blagajni. Zanimljivo je da iako je drugi deo imao rekordnu gledanost i fantastičnu zaradio kritičarima se ni malo nije dopao pa je uglavnom imao negativne kritike.

96 sati (1)

Ovoga puta pored već ustaljenog glumačkog ansambla iz prvog dela koji čine: Liam Nenson, Megi Grejs i Femke Džensen,  kao glavna uloga javlja se i fantastični jugoslovnenski glumac Rade Šerbedžija, kome je ovoga puta pripao lik glavnog negativca – Murada. Radnja drugog dela ovog akcionog filma smeštena je u Instambul, gde se nalazi Liam, a koga iznenada posećuju bivša žena i kćerka. On odlazi na ručak sa svojom bivšom ženom, gde ga iznenadjuju članovi Muradove ekipe. Dok se bori sa njima, Brajan shvata da mu je kćerka ostala u hotelu i odmah je poziva i govori joj da se sakrije. Kim to isprva i polazi za rukom, ali napadači je i dalje vrebaju, a ako želi da se spasi, ona mora da nastavi da sluša instrukcije od svog oca…

“96 sati 3: U begu”

Treći nastavak ove akciono kriminalističke trilogije pod nazivom “96 sati: U begu (engl. Taken 3)” je premijerno prikazan 21-og januara 2015-te godine. Producenti, režiser i pisci scenarija su ostali isti kao u prvom delu. Što se tiče postave glavnih junaka, oni se takođe nisu menjali pa tako opet u glavnoj ulozi imamo sjajnog Liama Nensona koji će ovoga puta sresti sa najvećom pretnjom kada mu najpre ubiju bivšu suprugu, a zatim ugoze život njegove kćerke. Problem nastaje kada ga optuže za ubistvo svoje bivše žene, pa sada pored toga što mora juri za počiniteljima, on mora i da beži od policije…

96 sati (1)

Film je imao budžet od 48 miliona dolara, a zaradio je 325,8 miliona dolara. Iako film ima veliku gledanost i gledaocima se uglavnom dopada interesantno je da svakom nastavku kritičari daju sve manju ocenu. Treći deo “96 sati” na sajtu “Rotten tomatoes” ima rejting od jedva 9%, baziran na 95 kritika od kritičara koji mu daju prosečnu ocenu 3,4 od 10.

[review position="bottom"]
Share.

Comments are closed.