Asteriks: Naselje Bogova – najnovija sinhronizovana avantura mladih Gala

0

„Asteriks: Naselje Bogova(engl. Asterix: The Land of the Gods)“ je francusko – belgijski 3D film, avanturističko – komediskog žanra. Rađen je po knjizi „Asterix: The Mansions of the Gods“, koja je bila jedna od sedamnaest najpopularnijih stripova „Asterix“ od Gosčinija i Uderza. Film su režirali Luis Čili i Aleksandar Aster po scenariju koji su za potrebe filma adaptirao Aleksandar Aster. Za produkciju bilo je zaduženo čak petnaest produkcijskih kuća, dok su distribuciju uradile tri izdavačke kuće: “Sony Wonder”, “Entertaiment” i “Sony Pictures Home”.

Glumci i njihove uloge

Rodžer Karel kao Asteriks

Asteriks je prodavač suvenira u jednom selu. On ima samo jednog prijatelja, a to je Obeliks, jedino dete koje ga je branilo tokom prvog razreda. On otprilike ima isto godina kao i ostali glavni likovi u selu osim što je stariji od „Assuracentorixa“, “Cetautomatixa“,“ Ordalbefetixa“i “Abraracourcixa“  koji se takođe pojavljuju kao njihovi prijatelji u jednom od stripova.

Gajaume Brait kao Obeliks

Obeliks je rođen 85. godine p. n. e (15. godina nakon rođenja Julija Cezara, 35 godina pre osvajanja Galije), istog dana i u isto vreme kao njegov najbolji prijatelj Asteriks, a njih dvojica će se pojavljivati u svim stripova. Obeliks je dobar prijatelj i čovek koji ima veliko srce. On i Asteriks su najbolji drugari i tokom celog filma nerazdvojni su.

Asteriks naselje Bogova (4)

Filip Morier- Genoud kao Julije Cezar

Gaj Julije Cezar je bio političar i rimski pisac, rođen u Rimu 12. Ili 13. Jula 100 godina pre nove ere i umro 15- og marta, 44. godine p. n. e. u istom gradu. Najiraženija osbina mu je želja za vlasti. On će nasilnim putem pokušati da nametne svoju volju Galima.

Lorant Dutuč kao Anglaigus

Anglaigus je mladi arhihtehta poslat od strane Julija Cezara kako bi izgradio zgradu u blizini sela.

Lionel Astier kao „Cetautomix“

„Cetautomix“ je bio seoski kovač koji je bio fizički jak (jedino je Obeliks bio jači od njega) i stalno je bio u potrazi za nekakvom borbom.

Ostale uloge: Laurent Lafit (kao Duplitača), Aleksandre Atier (kao Oursenplus), Alain Čabat (kao Sentaur Prospectus), Geralidne Nakače (kao Dulcija) i mnogi drugi…

 Šta se dešava u najnovijoj avanturi Asteriksa i Obeliksa?

Radnja filma prati glavnog negativca Julija Cezara, koji dostavlja novi plan za selo „Indomitable Galima“, a to je da sagradi stambeni okrug Rima sa palatama Bogova. U okolnjoj šumi je sazvao meštane i tera ih da se ponašaju u skladu novog Rima. Iako uobičajene metode „Galima“ u početku ne smetaju, Asteriks brzo shvata da postoji manje nasilni način da zaustavi plan Cezara. Tada on i njegov prijatelj Obeliks smišljaju ideju kako da zaustave Cezarov plan, i spreče ga u sprovođenju tiranije nad ostalim Galima…

Asteriks naselje Bogova (1)

Zarada Asteriksa: Naselje Bogova

Ovo fancusko ostvarenje je već u prvoj nedelji prikazivanja ostvarilo veliku zaradu. Prvi put je prikazan 26-og novembra 2014-te godine u preko 696 bioskopa i zaradio je 7.64 miliona. U prvoj nedelji prikazivanja je dobio 780.000 prijema postavljanja na prvo mesto na blagajnama isprwd holivudskog hita „The Hunger Games: Mockingjay – Part 1“ i „Interstellar“,  koji su bili u drugoj i četvrtoj nedelji prikazivanja. Filmsko otvaranje je bilo treće po redu među najvećima u Francuskoj 2014. godine.

Kritike Francuskih kritičara

U Francuskoj, film je uglavnom dobijao pozitivne kritike u štampi i specijalizovanim sajtovima. Veb-sajt „Allocine“ daje filmu prosek od 3.7 od mogućih 5 na osnovu 27 komentara kritičara. Član studija „Direct Matin“ navodi razloge zbog ćega je ovo jedna uspešna adaptacija -animacija, govoreći: “dizajn seta i karaktera je temeljno odrađen“, dok za Aleksandra Alistera govori „zadržao originali ideju stripa“. Na sajtu „Widescreen“, Sajmon Rauik daje filmu 4 od 5 zvezdica i smatra za film: “Ovo je možda jedna od najboljih adaptacisko -avanturističkih filmova ikada snimljenih.“

Asteriks naselje Bogova (5)

Zanimljivosti:

  • Film je sinhronizovan i na srpski jezik, gde je uloga Asteriksa pripala jednom od naših najpoznatjih voditelja Ivanu Ivanoviću. Pored njega, glasove su još pozjamili i Dragan Vujić, Dubravko Jovanović, Boda Ninković, Peđa Damjanović i drugi.
  • Alan Šaba koji je pozajmio svoj glas Prospectusu, napisao je, režirao i glumio u filmu “Asteriks i Obeliks: Misija Kleopartra”.
  • Bioskopska dugometražna verzija filma traje 85 minuta.
[review position="bottom"]
Share.

Comments are closed.