Bićemo prvaci sveta – film o najslavnijim trenucima jugoslovenske košarke

0

Radnja filma ,,Bićemo prvaci sveta”

,,Bićemo prvaci sveta” je film o usponu jugoslovenske košarke, kao i o, možda najslavnijem trenutku u domaćoj košarci, a to je pobeda nad Amerikancima u finalu Svetskog prvenstva, održanog u Ljubljani, 1970. godine.

Priča prati četvoricu prijatelja i košarkaških asova: Nebojišu Popovića, Radomira Šapera, Borislava Stankovića i Aleksandra Nikolića. Radnja filma počinje kada su pomenuta četvorica još uvek bili mladići, sa željom da od Jugoslavije naprave zemlju košarke. Na početku filma momci se suočavaju sa tadašnjom vlašću, koja ih kontroliše i na neki način sputava. Nebojiša upoznaje lepu Maju, dok u isto vreme ignoriše suptilno udvaranje svoje drugarice Sonje.

U drugoj polovini filma, već smo u 1970-oj godini, naši likovi su već iskusni košarkaši i treneri, a Jugoslavija se sprema za veliko finale Svetskog prvenstva, u kojem će se suočiti sa Amerikancima. Suparnici su dosta iskusniji kada je košarka u pitanju, a mladi trener Ranko Žeravica se bori sa pritiskom kao nikad do sada u karijeri.

Bićemo prvaci sveta - utisci, recenzije, kritike...

Bićemo prvaci sveta – utisci, recenzije, kritike…

Foto: cineplexx

Glavne uloge, režija, trajanje, muzika …

Ideju za nastanak filma ,,Bićemo prvaci sveta” dobio je novinar Zvonimir Šimunec. Scenario je poveren Goranu Mihiću i i Nebojiši Ročeviću, dok iza režije stoji Darko Bajić. Dakle veoma iskusna ekipa dobila je zadatak da i na filmu ovekoveči uspehe jugoslovenskih košarkaša.

Film je snimljen na nekoliko lokacija, između ostalog i u Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji, i naravno u Srbiji.

U ulozi glavne četvorke našli su se Strahinja Blažić ( Nebojiša Popović ), Aleksandar Radojčić ( Borislav Stanković ), Marko Janketić ( Aleksandar Nikolić ) i Miloš Biković ( Radomir Šaper ). Uloga trenera Ranka Žeravice poverena je Sergeju Trifunoviću.

Što se tiče ženskog dela ekipe imamo Ivu Babić kao glavnu žensku protagonsitkinju. Ona glumi Maju Bedaković, košarkašicu i manekenku, inače suprugu Nebojiše Popovića. U moru likova koji se pojavljuju u filmu ,,Bićemo prvaci sveta” imamo i neke od naših prvih košarkašica. Recimo Sonju Mladenović glumi Tamara Dragičević, a Nina Janković Ljubicu Otašević.

Od ostalih glumaca izdvojićemo još: Nebojišu Dulagića, Lazara Ristvskog, Leona Lučeva, Džona Savedža, i mnoge druge.

Naslovnu numeru filma ,,Žuto lišće” izvodi Ana Kokić koja ima manju sporednu ulogu u filmu.

U glavnoj ulozi je Strahinja Blažić, a ti su još Miloš Biković, Aleksandar Radojčić,  Marko Janketić...

U glavnoj ulozi je Strahinja Blažić, a ti su još Miloš Biković, Aleksandar Radojčić, Marko Janketić…

Foto: kurir

Kritike, komentari, utisci …

Prvo što možemo pohvaliti kada je reč o filmu ,,Bićemo prvaci sveta” jesu sjajni kostimi i muzika koji će nas vratiti u vreme tvista.

Lepo je i to što su u filmu pomenute i naše košarkašice – pionirke poput Sonje Mladenović ili Ljubice Otašević, a ne samo  košarkaši.

Film preporučujemo svim ljubiteljima sporta, ova priča je na neki način podsećanje na slavne trenutke domaće košarke, kao i uspon košarke u Jugoslaviji.

S obzirom da su glavni glumci relativno mladi, trebalo ih je zamaskirati i našminkati da u drugom delu filma izgledaju kao ozbiljni ljudi u četrdesetim godinama. Ovo im baš i nije pošlo za rukom kod nekih likova, pa gledalac koji ne zna puno o bogatoj istoriji naše košarke stiče pogrešan utisak o godinama glavnih likova u drugom delu filma.  Na primer Sergej Trifunović je stariji od Strahinje Blažić skoro dvadeset godina, a u filmu je mlađi nekih šest, sedam godina.

Generalno, uloge su možda mogle da se rasporede malo drugačije, ali daleko od toga da su glumci loše odradili posao. Posebna pohvala za Trifunovića, Leona Lučeva i naravno Nebojišu Dulagića.

Takođe tok radnje je ponegde malo nejasan, pa vam film verovatno u nekim trenucima neće držati pažnju.

Bez obzira na mane ovog filma, lepo je skrenuti pažnju i na domaće košarkaše, kao i razvoj ovog sporta na našim prostorima.

Zanimljivosti o filmu, glumcima, likovima....

Glavni likovi u filmu ,,Bićemo prvaci sveta”….

Foto: zlatiborpress.rs

Zanimljivosti

Zanimljivo je da glumac Stefan Kapičić tumači svog oca, Dragana Kapičića, koji je takođe legenda jugoslovenske košarke, jedan od reprezentativaca koji su osvojili Svetsko prvenstvo. Istorija je upamtila i Draganovog oca Jovana, koji je bio učesnik Narodno oslobodilačke borbe. Bio je pozhnat pod nadimkom Jovo – Kapa.

Krešimir Petar Ćosić takođe tumači svog oca Krešimira, jugoslovenskog košarkaškog reprezentativca.

U filmu se pojavljuje i pevačica Ana Kokić kao kafanska pevačica. Njen lik inspirisan je legendom narodne muzike, Silvanom Armenulić.

Borislav Stanković jedini je član legendarne četvorke koji je doživeo da vidi film o slavnim košarkašima. On je prisustvovao premijeri filma ,,Bićemo prvaci sveta”, čak je i izašao na binu da pozdravi publiku, što je izazvalo opšte oduševljenje prisutnih. Osim što je jedan od pionira domaće košarke, Borislav Stanković je radio kao veterinsrski inspektor.

Snimanje filma podržao je i Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta.

Holivudski glumac Džon Savedž, se takođe pojavljuje u filmu, i to kao Vilijam Džons jedan od osnivača Svetske košarkaške federacije. Džon Savedž je poznat po ulogama u filmovima ,,Kosa” i ,,Lovac na jelene”.

[review position="bottom"]
Share.

Comments are closed.