Čepi (engl. Chappie): Robot koji misli i oseća

0

Čepi (engl. Chappie) je američki naučno fantastični film, koji je premijerno prikazan u Njujorku 4-og marta 2015-te godine. Za režiju filma pobrinuo se Nel Blokamp, koji je napisao scenario u saradnji sa Teri Tatčelom. Produkciju projekta uradilo je studio „Media Rights Capital“ na čelu sa producentom Sajmonom Kibergom, dok je distribuciju uradila „Columbia Pictures“. Film traje 120 minuta i  imao je budžet od 49 miliona dolara.

Ekipa glumaca okupljena oko projekta

Oko ovog filmskog ostvarenja okupljena su neka od najpoznatijih imena Holivuda. Pa tako sjajni Šarlito Koplej je pozajmio glas glavnom protagonisti robotu Čepiju, prvoj mašini koja je nakon svog reprogamiranja sposobna da razmišlja i oseća.

1251623 - Chappie

Uloga Deona Vilsona, inženjera koji je konstruisao, napravio i programirao Čepija pripala je indijsko-engleskom glumcu Dev Patelu. Hju Džekmanu, poznatom po ulogama u filmovima „Prestiž“, „X-men“ i „Van Helsinki“ pripala je uloga Vinset Mora, dok je Sigurni Viver koju svi znaju po ulozi u kultnom holivudskom serijalu „Predrator“ pripala uloga Mišel Bredli. Spomenućemo još i Jolandi Visera, Brandon Aureta i Vatking Tudora Džejmsa koji su imali nešto zapaženije uloge u filmu.

Opis radnje filma

Radnja filma smeštena je u Johanesburg, gde vlada velika borba protiv visoke stope kriminala. Junfoafrička vlada kupuje robote američkog proizvođača oružja “Tetraval” koje je izradio britanski inženjer Deon Vilson. Oni u borbi koriste robote koji doživljavaju trenutni uspeh, pobedivši neke od najmoćijih organizacija koje su se bavile dilovanjem droge. Deon dobija sva priznanja za robote koje je fantastično dizajnirao i koji su uspeli da bez velikih tehničkih problema odrade svoj deo posao. Zato kod kuće, Deon stvara prototip veštačke inteligencije koja imitira ljudski um i ima svoje mišljenje.

Chappie (5)

On prototip pokazuje direktoru Mišel Bredliju koji odbija da testira novog policijskog robota. Deon vidno povređen ovom odlukom krade jednog od nedavno oštećenih robota u borbi i stavlja ga u svoj kombi. Međutim na putu kući, kidnapuje ga grupa gangstera koja mu preti smrću ako ne reprogramira i popravi policijskog robota da se bori za njih. On ubacuje novi softer u robota, i daje mu ime Čepi. Kako je Čepi tek napravljen, on je sada poput deteta, mora sve da uči iz početka. A ono čemu ga uči ova grupa gangstera jeste kako najlakše opljačkati neki objekat…

Odlična zarada filma, ali ne i kritike

„Chappie“ je film koji se bavi trenutno jednom od najakuelnijih tema današnjeg vremena – a to je veštačka inteligencija. Svet nikada nije bio toliko opčinjen veštačkom inteligencijom kao danas, pa tako i cela filmska industrija izbacuje veliki broj filmova koji pokušavaju da prikažu na koji način će čovek u budućnosti stvoriti veštačku inteligenciju, i hoće li se ona okrenuti protiv čovečanstva?

Chappie (3)

Kritike za najnoviji film Nel Blokampa su uglavnom bile negativne. Na sajtu „Rotten Tomatoes“ film ima rejting od 31% na osnovu 175 kritika sa prosečnom ocenom 4,9 od 10. Na konsenzusu sajta se ističe: „Čepi ima više vizuelnih ideja po kojima je režiser Blomkamp postao poznat – i nažalost isto toliko narativnih nedostataka.“

Na drugom sajtu namenjenom prikupljanu kritika “Metacritic” film ima rejting 41od 100 na osnovu 39 kritika koje su dali kritičari.

Džastin Čang u svojoj recenziji za časopis “Variety” za film je napisao “Veštačka inteligencija predstavljena u vidu jednog od glavnih žrtava robota Čepija je osrednje urađena, a sam akcioni film sa tematikom koja se proteže kroz njega daje nam osećaj da je film dečiji i prilično zbunjujući”.

1251623 - Chappie

Tod MekKarti za “THe hollywood Reporter” napisao je “Sa jako lošom karakterizacijom likova, “Chappie”je korak dole za režisera Blokampa. Kritičar Tim Grison izjavio je “Uprkos velikim ambicijama, Čepi je hrpa zavrtnja i velike želje Blokampa da stvari u filmu prestavi smisleno i uverljivo”, dok je njegov kolega Daragis za “The New York Times-a” napisao da se režiser “bori sa materijalom”, ali da “uspeva da zadrži pažnju gledaoca na filmu”. Kritičar Los Anđeleskih dnevnh novima, Kenet Turan nazvao je ovo ostvarenje crtanim filmom koji je besmislen i nalazi se na jako lošem putu.

“Chappie” je zaradio 31,6 miliona dolara u Severnoj Americi i 70 miliona dolara na svim ostalim teritorijama gde je prikazivan,što čini ukupnu zaradu filma 192,1 milion. Film je zaradio dvostruko više od svojih proizvodnih troškova, što ga čini uspešnim ostvarenjem kada je zarada u pitanju.

Mogućnost nastavka filma?

U martu 2015-te godine režiser i tekstopisac Blokman izjavio je da je napisao ovo naučno fantastično ostvarenje kao trilogiju. Iako je izjavio da nije u potpunosti razradio scenario za preostala dva dela on je napravio skicu i zna šta će u preostala dva dela da se dešava sa glavnim junacima. On nije želeo da podeli sa publikom šta će se desiti, govoreći da ima želju da snimi i nastavke filma, tako da će publika imati priliku da odgleda šta će se sve dešavati sa Čepijem u budućnosti.

Međutim,još uvek niko iz produkcije ili izdavačke kuće nije potvrdio da je kupio prava na snimanje nastavka. Za sada samo Blokman ima želju i incijativu da nastavi ovu “trilogiju”, dok se ostali iz tima nisu oglasili.

Chappie e

Zanimljivosti:

  • Hju Džekman u filmu koristi svoj originalan australijski akcenat u ovom filmu.
  • Glasovi robota na početku filma su iz filma Petra Velersa “Robokap”.
  • Chappie je dobio naziv po žvakaćoj gumi koja se prodaje u Južnoj Africi, a povezana je sa životinjom iz Afrike vevericom Chappie.
  • Hju Džekman je u holivudu poznat po tome što uglavom tumači uloge heroja i dobrica. Ovo je retka prilika gde on tuamači ulogu glavnog negativca
  • Robota Čepija dizajnirao je “Tetravall Scout”, a zasnovan je na robotima koji se mogu videti u ranijim Blokampovim kratkim filmovima.
  • Kuća koja se koristi kao jazbina od Hippija je kuća u kojoj je odrastao režiser Blokamp.
[review position="bottom"]
Share.

Comments are closed.