,,Crna mačka beli mačor” film koji će vas uvek nasmejati

0

,,Crna mačka beli mačor”, čuveno ostvarenje proslavljenog i više puta nagrađivanog reditelja Emira Kusturice, svakako je film koi će vas uvek nasmejati. Retko kada se desi da jedan film pohvali i publika i kritika, a ovo delo je svakako jedan od takvih filmova.

Na scenariju je, pored Kusturice, radio i Goran Mihić, takoće poznati scenarista.

Radnja filma

Po sredi je jedna zabavna i romantična priča. U glavnoj ulozi je sedamnaestogodišnji Zare koji živi sa ocem Matkom. Zare je primeran i vredan dečko, bez obzira na to što mu je otac sušta suprotnost. Naime, Matko je kockar koji se dosta zadužio i ne zna kako da vrati već nagomilane dugove.

Matko sklapa dogovor sa lokalnim kriminalcem Dadanom, kojem duguje novac. Dadan je spreman da otpiše veći deo duga ako se Zare oženi njegovom sestrom Bubamarom. Bubamara je dosta starija od Zareta i ne želi da se uda jer čeka princa na belom konju kojeg je navodno sanjala i sigurna je da će ga prepoznati kada se napokon sretnu. Ni Zare nije raspoložen za ženidbu jer je zaljubljen u Idu. Ali mladence niko ništa ni ne pita, pa Zare i Dandan pokušavaju da organizuju što raskošnije venčanje. Uslediće splet smešnih okolnosti koje će vas dovesti do suza.

Sve o filmu ,,Crna mačka beli mačor": glumci, režija, muzika, nagrade ...

Sve o filmu ,,Crna mačka beli mačor”: glumci, režija, muzika, nagrade …

Foto:freecovers.net

Glavne uloge i glumci

U filmu se govori pretežno romski jezik, pa imamo i nekoliko romskih glumaca. Matka tumači makedonski glumac romskog porekla Bajram Severdžan, a nejgovog sina Zareta, Florijan Ajdini. Uloga u filmu ,,Crna mačka beli mačor” je jedina Florijanova filmska uloga u karijeri. Idinu baku Sujku glumi Ljubica Adžović, a ona je takođe jedna od specifičnih likova u ovom filmu.

Nešto poznatija imena su Srđan Todorović, koji se kao i uvek odlično snašao u ulozi nervoznog kriminalca Dadana, i Branka Katić koja glumi Idu, devojku nesrećno zaljubljenu u Zareta.

U filmu se još pojavljuju i Miki Manojlović, Zabit Memedov, Sabri Sulejmani, Jašar Destani, Adnan Bekir, i drugi.

O režiseru

Emir Kusturica, režiser filma ,,Crna mačka beli mačor” jedan je od najpoznatijih reditelja na prostoru bivše Jugoslavije, ali i šire.

Rođen je 24. novembra 1954. godine u Sarajevu, tada SFR Jugoslavija. Još u srednjoj školi počinje da se bavi režijom, a tada je osvojio i  prve nagrade.  Njegovi najpoznatiji filmovi su: Otac na službenom putu, Podzemlje, Crna mačka beli mačor, Sećaš li se Doli Bel, Dom za vešanje, Život je čudo, Zavet…. Devedesetih je radio u Americi, gde je snimio film ,,Arizona dream” sa Džonijem Depom, Fej Danvej i Džerijem Luisom u glavnoj ulozi.

Osvojio je i mnoge nagrade: Srebrni medved, Srebrni lav, Zlatna palma, Zlatni kentuar, i mnoge druge.

Pojavljivao se i kao glumac u nekoliko filmova, najčešće u sporednim ulogama. Osim režijom bavi se i muzikom. Svojevremeno je svirao u bendu ,,Zabranjeno pušenje”. Danas nastupaju pod nazivom ,,Emir Kusturica and the No Smoking Orchestra” . Momci iz benda radili su muziku za neke od Kusturičinih filmova.

Za potrebe snimanja filma ,,Život je čudo” sagradio je Drvengrad, koji je danas poznata turistička lokacija na Mokroj gori, a uredio je i  Kamengrad ili Andrićgrad u Višegradu u čast poznatog pisca i nobelovca Ive Andrića. Bavi se i pisanjem, za sada je izdao dve knjige ,,Smrt je neprovjerena glasina” i ,,Sto jada”.

Zare i Ida, jedni od glavnih likova,

Zare i Ida, jedni od glavnih likova,

Foto: tumbrl.com

Kritika

,,Crna mačka beli mačor” važi za jedan od najboljih Kusturičinih filmova. Kako u većini svojih ostvarenja tako i u ovom, Kusturica ruši neke predrasude. Tako da je ovo jedan od retkih domaćih filmova u kojima se pretežno govori romski jezik.

U filmu ćete sresti i specifične likove. ,,Crna mačka beli mačor” je film koji je dokaz da priča ne mora da ima lepoticu obučenu po najnovijoj modi, niti zanosnog princa da bi film bio gledan. Ida, Zare, Bubamara … sve su to likovi krajnje prosečnog izgleda, koji su publici prirasli za srce. Time se akcenat baca na pravu pouku priče koja govori o snazi ljubavi, pravu na slobodu mišljenja i donošenja sopstvenih odluka, istrajnosti, hrabrosti da se kaže ono što se misli …

Interesantna je i scenografija, puno kiča i sitnih detalja, a ono što se i dan danas pamti jeste muzika iz filma, u izvođenju već legendarne grupe ,,Zabranjeno pušenje”.

Što se tiče humora, pojedini glumci su smešni sami po sebi, ali da nije bilo Srđana Todorovića, i njegovog maestralnog tumačenja romskog mafijaškog bosa, svakako bi se mnogo manje smejali gledajući ovaj film.

Lokacija snimanja, nagrade, muzika, zanimljivosti …

Ovo ostvarenje iz 1997. godine snimljeno je na nekoliko lokacija. Izdvojićemo ,,Narodni muzej” u Pančevu i dvorac u Beočinu.

Dokaz o uspešnosti  filma su i nekoliko  priznanja i nominacija. Emir Kusturica osvojio je za ovaj film,  Srebrnog lava za najbolju režiju, na festivalu u Veneciji, zatim  Nele Karajlić je osvojio nagradu za najbolju muziku ( Međunarodno bijenale filmske muzike ), itd .

Kada smo već kod dr Nele Karajlića, grupa ,,Zabranjeno pušenje” izvodi i neke od pesama koje su se našle na listi numera u filmu ,,Crna mačka beli mačor”. Ostaće svakako upamćena ,,Ženi nam se Vukota”, koja je svojevremeno bila veliki hit.

Od zanimljivih scena izvojićemo trenutak u kojem se Dadan obraća slici na kojoj se nalazi njegov pokojni otac, govoreći kako se on sada prevrće u grobu.  Na slici je zapravo Bora Todorović otac glumca Srđana Todorovića koji glumi Dadana. Bora je deset godina ranije, odnosno 1988. glumeo romskog mafijaškog bosa u Kusturičinom filmu ,,Dom za vešanje”.

U uvodnoj špici ne piše naziv filma, već samo prikaz crnog mačka i bele mačke.

[review position="bottom"]
Share.

Comments are closed.