Čuvari galaksije (Guardians of the Galaxy)

1

„Čuvari galaksije (engl. Guardians of the Galaxy)“ je američki film iz 2014. godine snimljen po istoimenom Marvelovom stripu. Poznato je da Marvel donosi globalne blokbaster franšize poput Ajron Mena (engl. Iron Man), Tor: Mračni svet (engl. Thor: The dark world), Osvetnika (engl. The avengers) i Kapetan Amerika (engl. Captan America), pa tako ni ovo ostvarenje nije izuzetak.

O realizaciji projekta i njegovoj produkciji

Predsedink Marvel studija Kevin Feige je prvi put spomenuo „Čuvare galaksije“ kao potencijalan film 2010. godine u San Dijegu. Sa aktivnom fazom razvoja filma počinje 2012. godine, gde studio „Gan (engl. Guun)“ pobeđuje druge kandidate u pregovorima za snimanje filma. Džos Vedon, koji je potpisao ugovor da kreativno učestvuje u svim filmovima koji su povezani na bilo koji način sa filmom „Osvetnici“ bio je oduševljen izborom studija govoreći da direktor studija Džejms Gan je “tako pametan,  ali ujedno i tako blesav, i da u sebi nosi ljubav prema poslu, a sam je jako marljiv i vredan i da će ostatku ekipe biti teško da drži korak sa njim”.

cuvari galaksije 22

Pa tako je Džejms Gan izabran za reditelja, producent je „Studio Marvel“, a generalni distributer filma filmski studio „Volt Dizni“. Zanimljivo je da je ovo prvi film Džejmsa Gana na teoriji blokbastera. Džejmsa su do sada pamtili po filmovima “Skupi Du”, “Specijalci”, “Dolina mrtvih”, “Gmizavci”, a od sada on će biti prepoznatljiv i po sjajnoj režiji “Čuvara galaksije”.

Film trajer 121 minut i imao je bužet od 170 miliona dolara, a širom bioskopskih blagajni zaradio je preko 600 miliona američkih dolara, što ovo ostvarenje stavlja u sami vrh profitabilnih Marvelovih franšiza. Žanr filma je akcija, avantura i naučna fantastika, a film je bio nominovan za “Oskara” u dve kategorije, mada nije osvojio nijedan.

Vizuelni efekti filma

Zanimljva je činjenica da u filmu ima 2750 vizuelnih efekata, koji čine oko 90 procenata filma. Vizuelne efekte za potrebe filma uradile su vodeće svetske kompanije: „Moving Picture Companu (MPC)“, „Framestore“, „Luma Pictures“, „Method studios“ i „Sony Pictures Imageworks“. Prilikom kreiranja lika Gruta članovi ekipe „MPC“ su shvatili da će njegove oči biti od suštinskog značaja za održavanje ljudske strane lika, jer njegovo lice nije moglo da se pomera na način svojstven ljudima. Kako su čelnici te kompanije objasnili „kada pogledate ljude, ono što ih čini njihove oči interesantnima jeste nesavršenost, pa tako smo i mi pokušali da ova dva oka napravimo što čudnijim, ali i što više sličnim ljudskom oku“. Teksturu za izled Gruta dobiili su iz brojnih izvora, uključujući i inspiraciju iz botaničke bašte u Londonu.

cuvari galaksije 6

Najveći izazov za studio „Framestore“ je bila uloga Bredlija Kupera, odnosno lik koji on tumači – Roket, jer njegovo krzno je bilo jako teško stvoriti da izgleda realistično. Pa je tako producentkinja ovog studija objasnila da je njegovo krzno sastavljeno od sloja kratke i finije dlake i sloja duže i deblje dlake, koji su kompijuterski razdvojeni i animirani pojedinačno, uklanjajući potrebu da koriste opciju „vodič dlake“ kako bi kontrolisali pokrete delova krzna.

Ova dva studija su tesno sarađivali i deli sredstva kako bi se osiguralo da snimci pojedinačno snimani, deluju kao da su snimani u celini.

Ekipa glumaca okupljena oko „Čuvara galaksije“

Producent Kevin Fejg, izjavio je da ovo filmsko ostvarenje ima jedan od najboljih glumačih ansambala koje je jedan početni Marvelovski film ikada okupio.

Kris Prat (engl. Chris Pratt) kao Piter Kvil – Piter je kosmički avanturista koga su kao malog oteli sa naše planete. Nakon pronalaska drevnog predmeta, on mora da okupi najneverovatniju ekipu kosmičkih propalica kako bi sprečio najmoćnijeg zlikovca ikada da uništi galasiju. On je pola čovek – pola vanzemaljac. Zanimljivo je da su mnogi glumci ušli u obzir za ulogu Pitera, ali je trijumfovao Kris Prat, najpoznatiji po ulozi u Endi Dvajera iz serije “Parks and Recreation”. Glavnu ulogu u ovom ostvarenju mu je donela njegova sposobnost da bez muke prelazi iz drame, preko komedije do akcije, a sve to koristeći svoj beskrajni šarm.

***SUNDAY CALENDAR SNEAKS FOR APRIL 27, 2014. ***DO NOT USE PRIOR TO PUBLICATION*** Scene from the movie Marvel's Guardians Of The Galaxy Peter Quill/Star-Lord (Chris Pratt) Ph: Film Frame ©Marvel 2014

Zoi Saldana (engl. Zoie Saldana) kao Gamora – Gamora je siroče iz vanzemaljskog sveta koje je odgajio tajanstveni Tanos da bi je pretvorio u svaršeno oružije, pa tako ona kao njegov lični ubica stiče reputaciju izuzetne ratnice, ali ona žudi za iskupljenjem za zločine iz prošlosti. Ona je smrtonosna žena zelene kože, kojoj niko ne može stati na put. Interesantna je činjenica da glumica Zoi Saldana koja je izabrana da tumači lik Gamore je već imala iskustva sa ovakvim projektima, pa je tako glumila Nejtriri u “Avataru” i Uhru u velikim naučno fantastičnim hitovima “Zvezdane staze (engl. Star Trek)” i “Zvezdane staze-prema tami (engl. Star Trek: Into darkness)”. Kao glumica dobila je sve pohvale od reditelja Džejmsa Gana, koji je izjavio da je Zoi doprinela i pomogla izgradnji jakog ženskog lika id a je kao takva neustrašiva jer ona nema želju da se dopada gledaocima sve vreme.

Zoi cuvari galaksije

Dejv Bautista (engl. Dave Bautista) kao Draks uništitelj – Draks je jedan od najokrutnih u filmu, i kao takav ima samo jednu želju, a to je da se osveti Ronanu koji mu je pobio porodicu. Gonjen čistim gnevnom njega ništa ne može sprečiti da sprovede svoju osvetu protiv najopasnijeg bića u galaksiji. Zapravo on je veoma tih, ali fizički okrutan lik opsednust osvetom smrti žene i deteta. Prava je gromada prekrivena tetovažama koje izgledaju zastrašujuće, ali tokom filma dok nestaju sloj po sloj, otkrivamo da je ovo čovek prepun tuge i boli koji samo želi da ispravi neke stvari i da ispod njegove grube površine leži mnogo više nego što pokazuje. Na površini on je vrlo jak, zastrašujući, ali kada zađete malo dublje i sa njim provedete neko vreme, nailazite na osećajnu stranu njegove ličnosti. Producent Lačam je izjavio da je bilo veoma teško izabrati pravog glumca, jer je Draksov karakter veoma složen. Iako nije bilo lako naći krupnog glumca, već od prvog čitanja scenario, bivši profesionalni rvač i dvostruki osvajač titule svetskog šampionata Dejvid Bautista pokazao je šta ume, pa je tako rasturio na audijici i svima pokazao kakav junak on može da bude.

Draks unistitelj

Bredli Kuper (engl. Bradley Cooper) kao Roket – on je lovac na ucene i plaćenik koji zbog svoje veštine baratanja oružjem i vojnim tatkima važi za izutenog ratnika. Ustvari ovde je reč o genetski promenjenom kibernetski unapređenom rakunu koji govori, a koji je nastao kao rezultat traumatičnog biološkog eksprimenta. Roket je pravi stručnjak za oružje i genije za mehaniku koji na svom ramenu ima ogroman čip, a u celoj ekipi on je najluđi i najsmešniji. Reditelj Gan je opisivajući ovog lika izjavio da“ Roket nije najsrećniji stvor na svetu, već da je on tužno deformisano stvorenje koje je rastavljeno i ponovo sastavljeno. Sam je doživeo mnogo bola i verovatno je zbog toga baš on srce ovog filma na više načina, slično Grutu njegovom jedinom pravom prijatelju koji može da izgovori samo tri reči, ali te reči će slomiti vaše srce”.

Za ulogu Roketa prijavio je se priličan broj glumaca, koji su želeli da daju svoj glas ovom simpatičnom liku. Mnogo je bilo onih koji su davali glasove koji su suviše podsećali na crtaće ili jednostavno nisu mogli da izvuku dramski moment Roketove priče. Izbor glumca koji tumači Roketa je trajao jako dugo. Na audijiu su dolazili i poznati i manje poznati glumci, ali nijednostavno nisu mogli da izvuku komican momenat iz njegovog lika. Dok na kraju nije došao Bredli, koji je bio u stanju da uradi oba – i komediju, i dramu i da tako karakter Roketa učini stvarnim i jedinstvenim.

Bredli cuvari galaksije

Vin Dizel (engl. Vin Diesel) kao Grut – Grut potiče iz rase hodajućih biljaka i pored svog čudnog izgleda i ograničenih mogućnosti za komunikaciju. On dokazuje da je dragocen saveznik i odan prijatelj, i to ne samo svom prijatelju lovcu na ucene Roketu, već i ostatku čuvara galaksije. Zanimljivo je da je Vin Dizel bio prvi izbor za ovu ulogu a uspeo je da iznese lik sa samo nekoliko dijaloga i da stvori junaka koji nije iz našeg sveta, ali koga i dalje volimo. Dizel je za ovu ulogu izjavio: “Treba da glumim drvo od dva i po metra, zato se privikam na štule, da bi porastao. Moja omiljena urzečica je da ne postoje male uloge, niti mali glumci iako izgovaram samo jednu rečenicu u celom filmu, daću sve od sebe da se što bolje iznesem lik. “

dizel cuvari galaksije

Sporedne uloge tumače: Majkl Ruker, Karen Gilan, Džimon Hansu, Džon K. Rajli, Glen Klous, Benisio Del Toro i drugi.

Radnja filma – premisa: Svi heroji počinju odnekud

‘Svi heroji počinju odnekud’, osnovna je premise ove epske galaktičke avanture.  Pa tako imamo iznova ispričanu priču o večitoj borbi dobra i zla, s’ tim što je ovog puta smeštena po bespućima nepreglednog kosmosa.

cuvari galaksijee

Radnja filma počinje kada Piter Kvil ukrade misterioznu kulgu za kojom žudi Ronan, moćni zlikovac sa ambicijama koje dovode u opasnost ceo univerzum. Sa krađom kugle, Kvil postaje predmet nemilosrdnog lova, a da bi pobegao upornom Ronanu on nevoljno sklapa savez sa četiri potpuna različita lika: rakunom Roketom, drvolikim humanoidom Grutom, smrtonosnim Gamorom i Draksom Razaračem. Kada Kvil otkrije pravu snagu kugle i opasnost koju ona predstavlja za kosmos, moraće da da sve od sebe da pobedi svoje rivale u očajničkom obračunu, dok sudbina galaksije i svih bića u njoj visi o koncu.

Iznenađujuće dobre kritike filma

Iako su autori filma očekivali loše recenzije od kritičara, ispostavilo se da nije bilo razloga za brigu. “Čuvari galaksije” su odmah nakon premijere doslovno eksplodirali u svetskim bioskopima, a u Americi je zarada prve nedelje iznosila preko 100 miliona dolara, što je rezulatat kakvim ne mogu da se pohvale mnogi filmovi. Reakcije publike i kritičara su bile iznimno povoljne, pa su tako autori najavili i nastavak koji u bioskope stiže 2017. godine.

Režiser je dobio sve pohvale kritičara, gde su isti naglasili sposobnost režisera da netipične junake predstavi u pravom svetlu, i to prikazivajući površno njihovu emotivnu stranu ličnosti.  Sjajna režija ovog filma uspeva da zadrži željeni balans između maštovito osmišljenih, vizuelno spektakularnih akcionih sekvenci i dramaturškog zapleta.

Cuvari galaksije 1

Sve pohvale su otišle i na scenario, posebno na dijaloge koji su kratki, protkani neophodnom dozom humora, što uglavnom dobro funkcioniše i drži pažnju. Ne zadire se previše u karakterizaciju likova, jer bi prenaglašena dramatizacija značajno usporila priču i odvela je u pogrešan smer, čime bi dobili neprimeren sadržaj za uspostavljene standarde u Marvelovim franšizama.

Reči hvale su dobili i vizuelni efekti koji su maestralno odrađeni kao i fenomenalna muzika koja je doprinela da ceo ugođaj filma bude nezaboravan za gledaoce.

[review position="bottom"]
Share.

1 Comment