Divljina (engl. Wild) – američka biografska drama inspirisana instinitim događajima

0

Divljina (engl. Wild) je američka biografska drama koja je bazirana na istinitom događaju, odosno na memoarima Šerli Strejd iz 2012-te godine pod istoimenim nazivom. Film je dobro prošao kod publike, kao i kod kritičara i doneo solidnu zaradu svojim autorima.

Produkcija i režija “Divljine”

Produkcijska kuća “Pacific Standard” 8- og maja 2012-te objavila je da će snimiti adaptaciju knjige Divljina, kao i da će Rene Vitspurn glumiti glavnu ulogu. U julu 2013-te godine “Fox Searchlight Pictures” je otkupio prava na projekat, pa je tako njihov scenarista Nik Horbni adaptirao knjigu za scenario. Producenti ove avanturističke drame su Bruno Papandera, Bil Poland i Ris Videspun, dok je kao režiser izabran Žan-Mark Vale.

Divljina 23

Snimanje filma počelo je 11-og oktobra 2013-e godine u Oregonu, Kalifornija. Jedan od producenta izjavio je da je ovo jako komplikovan projekat i jedan od najtežih filmova na kojem je radio u svom životu.

Saundtrak za film uradila je Susan Jakobs, a ploču su snimili i pustili u prodaju “Sony Legacy Recordings”.  Dužina trajanja filma iznosi 115 minuta i mao je budžet od 15 miliona dolara.

Premijera filma bila je 29-og avguta 2014-te godine u “Telluride” filmskom festivalu. “Divljina” je takođe prikazana i u Torontu i u San Djegu na srodnim filmskim festivalima.

Likovi i glumci koji ih tumače

Simpatična plavokosa američka glumica Rene Vitspurn dobila je ulogu glavne protagonistkinje Šeril Strained, simpatične mlade dame koja usled različitih događaja koji su je zadesili odlučuje da se otisne na putovanje koje bi trebalo da joj promeni život.

Divljina (1)

Tomas Sadoski u “Divljini” dobio je zadatak da tumači lik Pola – Šerlinog bivšeg muža, dok je uloga njenog brata Lifa pripala Kin Makreju. Uloga Džonatana, muškarca koji će lako zavesti Šeril pripala je Majklu Hjuismanu, dok lik Barbare Grej, Šerline najbolje drugarice iz detinjstva tumači Lora Dern.

Sporedne uloge tumače: Gabi Hofman, Kevin Ranking, Erl Braun, Klif De Jang, Čarls Bejker, Džejson Nevil i Rendi Šulman.

Opis radnje drame

Radnja filma smeštena je u  jun 1995- e godine, i prikazuje nam nedavno razvedenu Šeril Strained koja napušta Mineapolis, sa planovima za putovanje od 2 .650 milja na „Pecific Crest Trail-u“ kao način samopoznaje i isceljenja. Uprkos njenom neiskustvo Šerli počinje svoj pohod uz pustinju Mojave u Južnoj Kaliforniji. Tokom pešačenja ona razmišlja o svom detinstvu u Minesoti i njenoj majci,Bobi Grei,čija ju je smrt gurnula ka putu samo-destruktivnog ponašanja,što ju je dovelo do razvoda.

Reese Witherspoon as "Cheryl Strayed" in WILD.

Reese Witherspoon as “Cheryl Strayed” in WILD.

Posle nekoliko dana planinarenja, ona upoznaje Franka, zemljoradnika koji je odvodi za jednu noć.nudeći joj topli obrok i tuš. Kasnije Šeril odlazi na izlet gde upoznaje Grega koji se slaže da je bolje upozna u Kaliforniji. Po dolasku u Kenedi Meadovs ona upoznaje i upoznaje kampera Eda, koji joj pomaže olakšati ranac i govori joj da zameni planinarske cipele sa novim parom…

Pozitive kritike za ovu adaptaciju memoara

“Divljina” je dobila pozitivne kritike sa dosta priznanja posebno odnoseći se na performans Vitspurnove. Sajt koji se bavi prikupljanjem kritika “Rotten tomatoes” ovom filmu dodelo je rejting od 90% sa prosečnom ocenom 7,5 od 10 na osnovu 221 kritika. Na konzesuzu sajta se ističe: “Snažno kretanje i emotivno rezonantan u filmu “Divljina” na vrhuncu svoje moći vidimo režisera Žan-Marka i glumicu Rene Vitspurn. “Drugi sajt namenjen kritikama i recenzijama filmova “Metacritic” dodelio je filmu ponderisani prosek i ocenu 76 od 100 na osnovu 47 kritika uz naznaku “generalno pozivitne kritike”.

Kritičar A: O. Skot za američke novine “The New York Times” napisao je da Vitspurnova koja se pojavljuje u gotovo svakom kadru filma prikazana je “sa velikom duhovitosti i neverovatnim poštenjem.” On je dodao da je karakterizacija likova odlično urašenja kao da film pokazuje da slike i emocije mogu da nose veće emocije od onih koji se dobijaju čitanjem knjige.

Divljina (6)

Kritičar Stepen Farber iz “Hollywood Reportera” pohvalio je Vitspurnnovu i Dernov nastup i izjavio za film da je “živopisno izrađena divljina avantura, ali film takođe priča i u porodici, bolu i borbi za opstanak”. Pohvalio je i scenaristu koji je fantastično prilagodio knjigu scenariju, kao i sjanu sliku koja prikazuje prelepe predele.

Publika je sa oduševljenjem dočekala ovu avanturu, a njihovi komentari nakon premijere su bili pozitivni. “Divljina” je svojim autorima donela solidnu zaradu u iznosu od 52,5 miliona dolara.

Zanimljivosti o filmu:

  • “Divljina” je nominovana za dva ”Oskara” u kategorijama najbolja ženska glavna uloga i najbolja ženska sporedna uloga.

Divljina (4)

  • Prava Šeril se pojavljuje u filmu i tu kao žena koja glavnoj protagonistkinji na početku filma želi sreću.
  • Režiser je tokom snimanja filma pokraivao sva ogledala, tako da Ris nije mogao da vidi sebe tokam snimanja.
  • Rene je odustala od snimanja filma “Big Eyes” kako bi snimila ovo ostvarenje.
  • Vitsburgova je dobila ulogu pobedivši na audijici svoje koleginice: Dženifer Lorens, Skarlet Džohanson i Emu Vatson.
  • Laura Dern koja u filmu tumači majku od Rene u stvarnom životu je samo devet godina starija od nje.
[review position="bottom"]
Share.

Comments are closed.