Domaći film ,,Balkanski špijun”, reditelja Dušana Kovačevića

0

Radnja filma “Balkanski špijun”

U centru zbivanja je Ilija Čvorović, na prvi pogled sasvim običan Beograđanin. Živi sa suprugom i ćerkom Sonjom koja je diplomirani stomatolog i već godinama ne može da nađe posao. Međutim, Ilija ima neobičnu prošlost.

Naime, on je proveo nekoliko godina na Golom otoku zbog svojih simpatija prema Staljinu. Nakon što se vratio kući, Ilija postaje privržen jugoslovenskim vlastima, čak i do granice opsesije. Upravo ta opsesija biće povod da Ilija počne da sumnja u svog novog stanara Petra Jakovljevića.

Petar je radio u Francuskoj kao krojač neko vreme i po povratku u Jugoslaviju počinje da stanuje kod Ilije i njegove porodice. Ilija sumnja da je Petar špijun i terorista, jer dolazi iz kapitalističke zemlje i da mu je cilj da uništi državu.  Počinje da ga prati, da kontroliše ljude sa kojima se druži, a situacija postaje dodatno komičnija kada se Iliji pridruži i njegov brat Đuro.

Ilijino psihičko stanje postaje sve gore i gore, supruga će mu poverovati, dok ćerka Sonja shvata da njenom ocu uopšte nije dobro.

Domaći film ,,Balkanski špijun", reditelja Dušana Kovačevića

Domaći film ,,Balkanski špijun”, reditelja Dušana Kovačevića

Foto: mojtv.net

Glumci, glavne i sporedne uloge

Ilija Čvorović ( glumac Danilo Bata Stojković ) – Ilija je proveo nekoliko godina na Golom otoku, zbog svojih sklonosti prema Rusiji i Stanjinu, gde je ,,prevaspitan”. Sada je uzoran građanim, s vremena na vreme odlazi u policiju na rutinske razgovore. Kada ga upitaju za njegovog stanara Petra, Ilija počinje da sumnja kako je Petar terorista i njegove sumnje dovode ga do granice ludila. U želji da se dokaže kao uzoran građanin on počinje da prati Petra i njegove prijatelje, tražeći dokaze o njegovoj špijunaži.

Đura ( glumac Zvonsko Lepetić ) – Ilijin brat, takođe opsesivan, ali osoba na koju Ilija može da se osloni u ovoj kriznoj situaciji. Ilija poziva hitno Đuru koji mu pomaže u navodnom razotkrivanju Petrovih namera.

Petar Jakovljenivć ( glumac Bora Todorović ) – Šarmantni krojač, koji dolazi iz Francuske u Jugoslaviju sa namerom da se dalje preseli u Njujork. Druži se sa intelektuacima.

Danica Čvorović ( glumica Mira Banjac ) – Ilijina supruga. Poslužna žena, koja slepo veruje u sve što joj njen muž naredi ili kaže. Čak i ona sama veruje u istinitost Ilijinih tvrdnji. Ilija se često prema njoj ophodi strogo i sa nepoštovanjem a ona se gotovo uvek povinuje njegovim potrebama. Jako je zabrinuta za ćerku Sonju koja ima poteškoće u traženju posla.

Sonja Čvorović ( glumica Sonja Savić ) – Povučena i tiha, ali pametna devojka, koja je završila stomatologiju. Na žalost, godinama bezuspešno traga za poslom. Ona jedina primećuje loše psihičko stanje u koje zapada njen otac, zbog čega se u jednom trenutku Sonja i Ilija žestoko posvađaju.

Glavnu ulogu u filmu tumači Danilo Bata Stojković

Glavnu ulogu u filmu tumači Danilo Bata Stojković

Foto: index.hr

Reditelj Dušan Kovačević

Režiju i scenario za film  ,,Balkanski špijun” potpisao je Dušan Kovačević, naš proslavljeni reditelj, koji stoji iza brojnih kultnih filmova i pozorišnih predstava poput: Maratonci trče počasni krug, Radovan Treći, Ko to tamo peva, Sabirni centar, Sveti Geogije ubiva aždahu, Profesionalac, itd.

Kovačević je rođen u okolini Šapca, tačnije u selu Mrđenovac, 12. jula 1948. godine, školovao se u Novom Sadu i Beogradu.

Njegova ćerka je poznata džez pevačica Lena Kovačević.

Lokacija snimanja , vreme radnje, muzika iz filma …

Film je snimljen u Beogradu, na nekoliko lokacija. Najveći broj scena snimljen je u Ilijinoj kući, koja se nalazila u Ulici Serdar Jole. Kuća se zaista nalazila na toj adresi. Na žalost više ne postoji, u međuvremenu je srušena i na tom mestu se danas nalazi vila. Ne čudi što je ovo velelepno zdanje podignuto na mestu Ilijine kuće, jer se Ulica Serdar Jole nalazi u blizini Dedinja.

Radnja filma smeštena je u staroj Jugoslaviji, od prilike sedamdesetih godina prošlog veka.

U kući Ilije Čvorovića pretežno se sluša ona stara narodna muzika. Numere iz ovog filma možda nisu toliko popularne kao recimo ona iz ,,Otpisanih” i ,,Nacionalne klase”, ali ljubitelji filma se sećaju pesme ,,Stani more moj Dragane”. U jednoj sceni Ilija traži od supruge Danice da pojača radio iz straha da ga neko ne bi prisluškivao. Kolo koje se u tom trenutku emituje jeste ,,Vokijevo kolo”, autora Vojislava Kostića. Isto kolo možete čuti i u seriji ,,Kamiondžije”. Vojislav Kostić, muzičar i kuvar, ostao je poznat kao čuveni filmski kompozitor.

Reditelj filma ,,Balkanski špijun" je Dušan Kovačević
Reditelj filma ,,Balkanski špijun” je Dušan Kovačević

Foto: novosti.rs

Kritike

,,Balkanski špijun” jedno je od najpoznatijih dela Dušana Kovačevića. Kovačević je često stvarao likove, slepo naklonjene aktuelnim vlastima. Pored Ilije Čvorovića sećamo se i Luke Labana iz filma ,,Profesionalac”. Kovačević  uvek savršeno izbalansira dramu i komediju.

Publiku su još više privukle ,,provale” iz ovog filma, koje se danas rado pamte. Možda nam nesrećni Ilija i ne bi toliko prirastao srcu, da ga nije oživeo čuveni Danilo Bata Stojković, kome su uvek ležale uloge uštogljenih, ozbiljnih i strogih ljudi. Možemo slobodno da kažemo da je Bata Stojković bio savršen začin za ,,Balkanskog špijuna”, i da će ostati glavna asocijacija kad god pomislimo na ovaj film.

Obratite pažnju na poslednju scenu u kojoj Ilija četvoronoške hoda niz ulicu jureći za Petrom a u stopu ga prati njegov pas. Ovo je scena koja ostavlja, možda, najjači utisak na gledaoca. Ilija je na neki način umno bolestan čovek i upravo u ovoj sceni, reditelj ga poistevećuje sa vernim psom, koji u stopu prati svoga gospodara.

Najbolje provale iz filma ,,Balkanski špijun”

  • Ako me se sete za Dan državnosti, sete. Ako ne nikom ništa, to je bila moja dužnost.
  • Izdala si ti, ali ne sobu. Mene, mene si izdala.
  • Soko zove orla.
  • Orao pao, orao pao!
  • ,,More pao sam pa sam se ugruvao”. ,,Pa gde si pao?”  ,,Pa na zemlju gde bi pao.”
  • ,,Znači bio si stvarno u pozorištu?” ,,Da”  ,,E šta čovek mora da trpi zbog razbojnika.”
  • Izvinite. Nisam mislio da ćemo ovako da razgovaramo. Ali vi ste krivi, stalno izazivate.
  • Pozovemo Đuru on će ti oprostiti što te je tukao.
  • Možda ste okrenuli pogrešan broj, ali ste dobili koga ste tražili.
[review position="bottom"]
Share.

Comments are closed.