Ex Machina – britanska naučno-fantastična drama

0

„Ex Machina“ je britanska naučno-fantastična drama sa elementima trilera, koja je svoju svetsku premijeru imala 21-og januara 2015-te godine. Film je napisao i režirao Alek Garland, a ovaj projekat ujedno predstavlja i njegov rediteljski debi. Producenti ovog ostvarenja su Endru MekDonald i Alon Reič, dok je generalni distributer filma američka filmska kompanija „A24 films“. Film traje 108 minuta i imao je budžet u iznosu od 15 miliona dolara.

Što se tiče naziva filma, on je skraćenica latinske poslovice koja glasi „Deus ex machina“ ili „Bog iz stoja“, a koristi se da opiše neočekivan lik ili silu koja se iznenada pojavljuje i rešava stvar koja je do tada bila nerešiva.

Glumačka postava „Ex Machine“

Ovaj naučno fantstični triler karakteriše mali izbor glumačke postave, jer se cela priča filma svodi na odnos čoveka i veštačke inteligencije.

Ex machina (5)

Fantastični Domhnel Glison tumači ulogu inteligentnog programera Kaleba, koji je izumeo prvu veštačku inteligenciju. Ulogu robota Ave dobila je sjajna švetska glumica Alicija Vikander. Ava predstavlja inteligentnog robota koji menja svoje osobine tokom vremena. Bitno se ističe i uloga lukavog bogataša Nejtana, koju je dobio Oskar Isak.

Ostale uloge: Kioko (glumica Sonija Miznuo), Džasmin (glumica Simara. A. Templmen), Amber (glumica Elina Almanis), Džejd (glumica Gina Bajarkasikan) i drugi.

Opis radnje filma

Radnja filma prati Kaleba mladog programera, koji radi u najvećoj svetskoj internet kompaniji „Bluebook“. U preduzeću se odigrava jedna vrsta takmičenja, na kojem on osvaja vikend sa direktorom kompanije Nejtanom. Kada tamo odlazi, saznaje da će morati da radi na čudnom i fascinantnom projektu. Naime, on će morati da pomogne u pravljenju prve prave veštačke intaligencije, koja će biti smeštena u devojku – robota Ava. Kako bi Ejvu napravio realističnijom, Kaleb hakuje „Bluebook“ profile i telefone kako bih joj doprineo što bolju sposobnost prave konverzacije.

EXM_D018_02799.jpg HAND OUT PRESS PHOTOGRAPH / FILM STILL FROM THE MOVIE EX MACHINA. DOWNLOADED FROMTHE UPI MEDIA SITE

Posle usavršavanja robota, Kaleb počinje da ima kratke konverzacije sa njom dok je ona još uvek privezana za sistem za punjenja i praćenja. Jednom ona gasi svoj sistem punjenja i govori Kalebu da Nejtanu ne bi trebalo da veruje. Kako je vreme prolazilo, Ava počinje da pokazuje emocije, i to jako raznežava Kaleba. Ali Nejtan govori da će da reprogramira Ava, posle čega se njeno ponašanje jako menja..

Kraj filma (Spojiler)

Na samom kraju filma Nejtan shvata Kalebove namerne i otkriva mu pravu svrhu pravljenja Ave. On govori Kalebu da je Ava bila samo mamac, i da je Nejtan zeleo da vidi da li će ona uspeti da manipuliše sa Kalebom kako bi joj pomogao. Ali prekasno to govori, jer je Kalebova zamka uspesno postavljena i Ava se oslobađa iz pritvora. Uz pomoć robota pomoćnika u kući ona ubija Nejtana, a zatim koristi ostatke od prethodnog „A.I.“  kako bi sebi izgradila ljudski „eksterijer“. Ostavljajuci Kajleba zakljucanog, ona po prvi put odlazi u stvarni svet.

Renzije i kritke ovog SF ostvarenja

Britanska kinematografija se do sada nije isticala posebno kvalitetnim filmovima, kada je SF žanr u pitanju. Međutim ovaj film je dokaz da su jako napredovali, jer su nam predstavili jedan sjajan film.

„Ex Machine“ je na sajtu „Rotten Tomatoes“ dobio rejting od 91% na osnovu 197 kritika, sa prosečnom ocenom 8 od mogućih 10. Kritičarski konzenzus sa sajta navodi:” U “Ex Machina” su više radili na idejama, a manje na efektima, ali je još uvek vizuelno sjajno poliran komad.“ Na sajtu “Metacritic”, film je ima rejting 78 od 100 na osnovu 42 kritike, sa naznakom “generalno povoljne kritike”. ”The Movie Review Query Engine” filmu daje prosek od 78%, na osnovu 90 kritika. Časopis “New Scientist” je objavio “Retkost je videti film o nauci koji ne uzima intelektualne zarobljenike. Ovo je moderan, rezervni  psiho-triler, koji daje potrebnu inekciju u ruku koja sadrži dozu pametne naučne fantastike.” Kritičar iz američkih dnevnih novina “The New York Times” naziva ovaj projekat “pametnim i elegantnim filmom o ljudima i mašinama koje oni prave”. Kent Turan, kritičar koji piše za dnevne novine “The Los Angeles Times” u svojoj recenziji filma, preporučio je ovaj film za gledanje, govoreći “Lukavo zamišljen i ubedljiv, ”Ex Machina” je jezivo delo spekulativne fikcije koja je potpuno prihvatljiva.” Filmski kritičar Stiv Ria je dao filmu 4 od 4 zvezdice, napisavši “Kao scenski glumci koji se užive u uloge tokom meseci, Isak, Gelson i Vikidar su bacilli čini na sve gledaoce”.

[review position="bottom"]
Share.

Comments are closed.