“Jupiter: Uzdizanje” – svemirska opera o borbi oko nasledstva

0

“Jupiter: Uzdizanje (Jupiter Ascending)” je američko australijska naučno fantastična avantura iz 2015- te godine. Ovaj film pripada posebnom žanru koji se naziva svemirska opera, a prvi put uvedena je u književnost 1941-e godine. Najpoznatnij predstavnik ovog žanra jesu “Ratovi zvezda”.  Svemirska opera podrazumeva radnju koja sadrži jedan melodramski zaplet, zatim banalne dijaloge, heroje koji spasavaju damu u nevolji i pregršt negativaca, kao i dosta vanzemaljskih bića koji se neprestano pojavljuju u filmu. “Jupiter: Uzdizanje” su proizveli u ko- produkciji Grant Hil i Endi i Lana Varšovski, koji su bili izvršni producenti i režiseri trilogije “Matriks”.Jupiter Uzdizanje (6)

Iako su nakon “Matriksa”, brat i sestra Varšovski uglavnom imali slabe projekte koji nisu uspeli da zadovolje ni publiku ni kritičare, oni su ipak uspeli da ubede produkciju i izavačke studije da im obezbede budžet od čak 176 miliona dolara za potrebe ovog projekta. Četiri produkcijske kuće su bile angažovane oko ovog projekta, a za distribuciju dva izdavačka studija: “Roadshow Entertaiment” za Australiju i Novi Zeland i “Warner Bros Pictures” za ostatak sveta.

Specijalni efekti u filmu

Kao i sva naučno fantastična ostvarenja novog doba i ovaj film ima pregršt specijalnih efekata, čak bi se moglo reći da je se ceo film bazirao isključivo na efektima. Nekoliko efekata u filmu se čak oslanja na praktične vratolomije glavnih protagonista umesto da se olanjaju na “CGI” tehnologiju. Tejtum je minimalno koristio digitane dublere u ovom projektu prvenstveno oslanjajući se na vratolomije koje su uradili glumci i njihovi dubleri (kaskaderi). Ograničnost vremena koji su imali za snimanje i montiranje specijalnih efekata uticalo je na iste, kao i na to da je Tejtunov tim izmislio način kako da iskoristi da kaskaderi rade digitalno. Oni su stvorili platformu šest kamera pod nazivom “Panocam” koja je montirana na helihopter i pokriva skoro 180 stepeni akcije.Jupiter Uzdizanje (4)

Tokom post produkcije, producenti i režiseri su mogli da kombinuju preklopljeni snimak što im je dodatno olakšalo posao. Ova tehnika je kasnije izazavala i interesovanje drugih reditelja koji su preuzeli “Panocam” i koristili ga kasnije u svojim filmovima. Za visuelne efekte u ovom filmu korišćena je “Victon T40” kamera, koja je korišćena i u snimanju filma “Gravitacija”.

Mila Kunis kao Jupiter Džouns

Uloga glavne protagonistkinje Jupiter Džouns, devojke koja je nesrećna sa svojim poslom i životom i koja nosi teret cele svoje porodice pripala je američkoj glumici Mili Kunis. Ona je dobra, ali i prilično naivna i lakoverna devojka, koja samo želi da pronađe svoje mesto u ovom haotičnom svetu. Američki glumac, producent, model i plesač Čaning Tatum dobio je glavnu mušku ulogu u ovom ostvarenju, a to je lik Čejn Visa. Čejn je međuzvezdani genetski vojnik. On je veoma mudar i sjajan je ratnik, a najizraženija karakteristika mu je snažan osećaj čula mirisa koji mu omogućava da prati gene kroz svemir. Izdvojićemo još i uloge Šon Bina koji tumači lik Apinija, koji je pola čovek pola pčela, kao i uloga Edija Redmajna koji tumači lik Balema Abraksa.

O čemu se zapravo radi u najnovijoj galaktičkoj priči?

Radnja filma smeštena je u naš univerzum. Odmah na početku priče, stanovnici Zemlje nisu bili svesni da su osnovana ljudska bića ne samo na Zemlji nego i na bezbroj drugih planeta. Porodica Tranšuman i druge vanzemaljsko- kraljevske porodice prave „žetve“, kako ih oni nazivaju, zbog kojih nastaju novi organizmi za proizvodnju mladih seruma za elitne porodice na još drugih planeta. Posle smrti Matriača Doma Abrasaksa, najmoćnijeg od vanzemaljskih dinastija, njegova deca Balem, Kalikue i Titus počinju da se svađaju oko nasledstva, Balem nasleđuje ogromnu rafineriju na Jupiteru, dok  Titusu odjavlja svoju nameru da razmotrira mlade serume trgovine, od kojih je Zemlja sledeći ciljni izvor.Jupiter Uzdizanje (5)

Dalje priča nas vodi na protagoniskinju Jupiter Džones, koja pripoveda da je njen otac,Masimilian Džons upoznao njenu majku, Aleksu u Sant Pitersburgu. Nakon što je Maksimilian ubijen u pljački, Aleksa imenuje njenu ćerku Jupiter, po svojoj omiljenoj planeti, a oni se posle toga presele i žive sa Aleksinom porodicom. Jupiter polako biva uvučena u centar rata koji se događa jer je još od rođenja predodređena da postane kraljica prema pravilima koja su uspostavljena i koja važe u celom univerzumu…

Negativne kritike za brata i sestru Varšovski

„ Jupiter: Uzdizanje“ je uglavnom dobio negativne kritike od kritičara. Kritičari su bili centrirani oko nekonkretnosti scenarija filma i njegovog preteranog oslanjana na specijalne efekte, koji su vizuelni i originalni. Čak jedine pohvale koje je dobio film odnosile su se na specijelne efekte maestralno odrađene. Na sajtu koji prikuplja filmske kritike i recenzije „Rotten Tomatoes“ film ima rejting od 25%, na osnovu 203 kritike, sa prosečnom ocenom 4.2 od 10. Kritičarski konzeus sajta navodi za film: “ugodan film za oko, ali narativno zbunjuje, “Jupiter: Uzdizanje“ donosi još jededan vizualno uzbudljiv film od porodice Vašrovski“. Na sajtu „Metacritic“, film ima skor 40 od 100, na osnovu 40 kritičara sa naznakom „mešovite kritike, ali prosečne ocene“. U „CinemaScore“ anketama sprovedenim prvog vikenda,prikazivanja bioskopska publika je dala ovom naučno fantastičnom ostvarenju prosečnu ocenu „B-„ na skali od A+ do F. David Edelsejn iz „New York magazine“ je bio veoma kritički nastrojen oko celog filma, nazivavši ga „besmislen od prvog kadra trajanja“. Džo MekGovrn iz „Entertamient Weekly“ se takođe ponašao jako kritički nastrojeno ko ovog filma, dajući filmu C+, pisajući da je film bio „samo još jedan Sci-fi spektakl.“

Jupiter Uzdizanje (1)

Zanimljivo je da je film jako loše prošao i kod gledalaca koji su ostajali vidno razočarani filmom. Kako su autori najavljivali jedno epsko ostvarenje publika je očekivala mnogo više od prosečnog naučno fantastičnog filma. Ljubtelji filmske trilogije “Matriks” sa oduševljenjem su čekali ovo ostvarenje, budući da ih je isti tim režirao i radio produkciju, međutim ova dva projekta po kvalitetu ne mogu ni da se porede. Gledaocima se nije dopala ni gluma glumaca, pa su tako kritički bili nastrojeni i prema Mili Kunis i Čaning Tatumu, koji su važili za miljenike američke publike.

Jupiter Uzdizanje (2)

Film je na bioskopskim blagajnima ostvario ukupnu zaradu od 181,9 miliona dolara, što kada se uporede proizvodni troškovi koji su iznosili 179 miliona, donisi ovom filmu nakon pokrivanja troškova zaradu od 2,9 dolara, što je za film ovakve produkcije katstrofalan rezultat.

4.8 Ocena

Ovo je jedno od lošijih naučno fantstičnih filmova koje sam odgledala u poslednje vreme. Sve scene u filmu nekako izgledaju namešteno i neuverljivo. Glumci su bezlični, a glavni dvojac u ovom filmu je jednostavno netalentovan, gde su ljubavne scene između njih nafilovane sa previše patetike. Muzika u filmu nije dobro tempirana, a režiser nam predstavlja toliko toga u filmu da više nismo sigruni kuda priča ide i o čemu se zapravo radi. Ovo je film koji vredi pogledati jedino zbog specijalnih efekata ako ste ljubitelji istih.

  • Gluma 3.3
  • Likovi 4
  • Specijalni efekti 9
  • Muzika 2.2
  • Montaža 3.3
  • Ritam filma 5.1
  • Akcija 7
  • User Ratings (1 Votes) 2.9
Share.

Comments are closed.

error: Sadržaj je zaštićen !!