Film “Birdman” ili “Neočekivana vrlina neznanja”

0

Film “Birdman” čije bi značenje i prevod trebalo da bude “Neočekivana vrlina neznanja” jeste američka drama snimana u žanru crne komedije 2014-te godine. Režiser ovog filma je Alehandro Iranitu, koji je bio zadužen za pisanje scenarija zajedno sa Nikolasom Giakoboneom, Armandom Boom i Alehanderom Dineralisom. Za distribuciu filma zadužena je bila izdavačka kuća “FOX Searchlight Pictures”. Film je imao budžet od 18 miliona dolara, a njegova zarada nakon prikazivanja u bioskopima širom sveta iznosila je 103,2 miliona.

Podela uloga u “Birdman-u”

Ulogu Birdmana, odnosno ulogu Ridžana Tomsona režiser je dodelio sjajnom američkom glumcu Majkl Kitonu zbog njegove dubine i raznovrstnosti kada su stilovi glume u pitanju. Kiton spade u glumce koji mogu da odglume sve od komedije pa do tragedije. Interesantna je činjenica da je Kiton znao da će igrati u ovom filmu još pre nego što ga je režiser kontaktirao. Nakon čitanja scenarija, Kiton je bio vidno oduševljen filmom i odmah je prihvatio ulogu u istom.

birdman (1)

Uloga mlade Lejsli pripala je sjajnoj Naomi Vots koja je već sradjivala sa Inaritom na filmu “21 gram”, tako da je omah prihvatila njegovu ponudu da glumi u filmu. Uloga Džejka, Ridžanovog advokata i prijatelja pripala je Zaku Galifinakis, koji je ispunito sve Inartove kriterijume kako bi dobio ulogu – bio je simpatičan i zabavan, ali u isto vreme i osetljiv i nežan. Uloga Sem, Ridžanove ćerke i asistentkinje pripala je izvrsnoj Emi Stoun, koja je već duže vreme imala interesovanje da sarađuje sa popularnim režiserom, a ovaj projekat joj je to omogućio. Od bitnih uloga ističu se  uloga čuvenog brodvejskog glumca Majka koja je dodeljena Edvardu Nortonu, kao i uloga Laure, glumice i Ridžanove devojke koja je pripala Andrei Rajsbrot.

Radnja filma “Birdman”

Radnja filma  „Birdman-a“ počinje sa čudnim zvukovima koje je čuo Holivudski glumac Ridžan. To su glasovi koje je pravio lik iz filma „Birdman“ u kome Ridžan i jeste bio Birdman. Ti glasovi ga kritikuju, i to daje Ridžanu nadu da opet može da ostvari svoju karijeru režiranjem i glumom u brodvejskom adaptaciji priče Rejmonda Karvera.

birdman (2)

Predstavu je režirao Ridžanov najbolji prijatelj Džejk, dok je u glavnoj ulozi Ridžanova devojka Laura. Takođe je tu i glumica novajlija Lejsli kao i Ridžanova ćerka koja mu služi kao asistentkinja, ali ona je bivša drogerašica. Ridžan pravi veliku grešku kada glumca Ralfa zbog glupe greške zameni sa Majkom. Ljut na tome zato što su kritičari svu pažnju privukli na Majka on pokušava i Majka da izbaci iz projekta, ali ga Džejk odvodi od toga. Nakon saznanja da se Sem drogirala, Ridžan takođe primeti da ona iza scene flertuje sa Majkom, što ga dovodi do ludila…

Kritike i nagrade koje je osvojila ova crna komedija

„Birdman“ je naišao na dosta kritičkih pohvala, posebno za nastupe Kitona, Nortona i Stonsa kao i za Inaritova režiju, scenario, i Lubzkijevu kinematografija. Sajt „Rotten Tomatoes“ filmu daje rejting od 93% na osnovu 259 kritika i prosečnu ocenu 8.5 od mogućih 10. Kritički konzeus navodi da je film „uzbudljiv korak napred za reditelja Alehandra Hongelasa Inirivu.“Birdman“ je ambiciozan tehnički izlog ojačan od strane slojevite priče i iznvarednih performansi od Mičela Kitona i Edvarda Nortona“.

Ričard Louson koji piše za nedeljni magazin „Vanity Fair“,je nazvao film „prastarim“ i „varljivo jednostavnim“, dok je Skot Tobias koji piše za veb-sajt koji ocenjuje i daje recenzije filmovma „The Dissolve“ dao filmu 1.5 zvezdica. On je pohvalio Lubzekijevu kinematografiju kao i uspeh u „hvatanju gledalaca u atmosveri “ekspres lonca” kada se Ridžan sa svojim igračima bori da ostanu zajedno“.

Ričard Brodi koji piše za magazin „The New Yorker“ naziva ovaj film „Godardian“, poredeći ga sa „Pierrot le fou“,“Every Man For Himself“,“Alphaville“ i „Germany year 90 Nine Zero“, četiri klasična filma od francuskog reditelja Džina-Lucga Godarda.

birdman (4)

Margaret Pomeranz i David Straton iz „At the Movies“ su pohvalili filmsku režiju, performanse i kinemografiju. Dejvid je takođe opisao implementaciju udaraljki rezultatom kao „zaista uzbudljivo“, dok je Margaret rekla „To je zaista lepo napisan film i neverovatno obavlja posao, a i lepo je napravljen.“ Obadvoje su dali filmu pet zvezdica, a to bi bio jedini film koji je dobio takvu ocenu od domaćina u 2014.godini.

Film je se posebno dopao i publici, čiji su komentari nakon gledanja ovog ostvarenja bili pozitivni, o čemu govori i sjajna zarada ovog filma. Ovo ostvarenje je za šest meseci prikazivanja donelo zaradu od 86 miliona dolara širom sveta, a tokom svog ograničenog prikazivanja u četiri bioskopa u Los Anđelesu i Njujorku film je ostvario zaradu u proseku 106 hiljada dolara po bioskpu, čime je film zauzeo 20-tu poziciju filmova sa najvećom zaradom u ograničenom prikazivanju svih vremena.

O kvalitetu filma govori i to što je imenovan jednim od najboljih filmova 2014-te godine od strane “Američkog filmskog instituta”. Film je dobio nominacije za “Zlatni globus” u četitiri kategorije, a osvojio je dva –  za najbolji scenario i Majkl Keaton za najboljeg glumca. Od nagrada, bitno je istaci i to da je ova crna komedija bila nominovana za čak devet “Oskara”, a osvojila je četiri i to u kategorijama: najbolji film, najbolji režiser, najbolji originalni scenario i najbolju fotografiju.

_AF_6405.CR2

_AF_6405.CR2

Zanimljivosti

  • Postoji samo šesnaest vidljivih rezova u „Birdmanu“.
  • Što se tiče glumačke ekipe, interesantno je da je Ema Stoun imala najviše grešaka tokom snimanja, a Zak Galifinakis najmanje. Ustvari i Zak je grešio dosta, ali je vešto prikivao svoje greške, čak toliko dobro da su snimci uključeni u filmu.
  • Scene u filmu su bile pažljivo uvježbavane i snimane u kontinuitetu, tako da je proces montaže trajao samo dve sedmice.
  • Režiser Iranitu je pre početka snimanja filma bio na večeri sa proslavljenim režiserom Majkom Nikolsom u Njujurku. Nakon što je čuo plan za snimanje filma, Majk je predvideo da će film biti katastofa jer bez mogućnosti da se koriste rezovi i montaža sužavaju se mogućnosti za dobru komediju. Međutim Iranitu je izjavio da ga mišljenje Majka nije obeshrabrilo, već naprotiv umesto toga pomoglo mu je da postane svestan nivoa težine ovog projekta.
  • Tekst sa kojim počinje ovaj film, su reči koje se u stvarnosti mogu naći napisana na nadgrobnom spomeniku Rejmonda Karvera : “A da li ste dobili ono što želite iz ovog života? Ja jesam. A šta si ti želio? Da sebe nazovem omiljenim, da se osećam omiljenim na ovoj zemlji.”

birdman (6)

  • Ovo je bila prva glavna uloga za Mičela Kitona u šest godina. Njegova prethodna glavna uloga je bila u filmu Merry Gentleman iz 2008-e godine, gde je Mičel bio i režiser.
  • Jako je zanimljivo da je Birdman prvi film nakon 34 godine koji je osvojio “Oskara” u kategoriji najbolji film, a da nije imao nominaciju za najbolju montažu. Posljednji film kojem se to desilo je bio Obični ljudi iz 1980-e godine. Oba filma su imali isti broj pobeda, ukupno četiri, uključujući i one za najbolju režiju i najbolji scenario.
  • “Birdman” je i prvi dobitnik prestižne nagade “Oskar” za najbolji film koji se u potpunosti snimao digitalno. Pre njega svi koji su pobedili u ovoj kategoriji, snimani su u celosti ili delimično na filmskoj traci.
[review position="bottom"]
Share.

Comments are closed.