Fokus (Focus)

0

“Fokus (engl. Focus)” je američka romantična krimi-drama, premijerno prikazana 27. februara 2015. godine. Producent ovog filma je Denis Di Novi (engl. Denise Di Novi), dok su se za režiju filma pobrinuli Glen Fikara (engl. Glenn Ficarra)   i Džon Rekua (engl. John Requa) koji su ujedno napisali i scenario za ovo filmsko ostvarenje. Film traje 104 minuta, a njegovu distribuciju je uradila najpoznatija holivudska izdavačka kuća “Warner Bross Pictures”. Film je sniman na više lokacija: Nju Orleans, Buenos Aires, i Njujork. Muziku za film pisao je sjajni Nik Uret (engl. Nick Urata) član grupe “DeVotchKa”, koji je asortiman pesama savršeno prilagodio filmu.

Fokus (film) (3)

Budžet filma je iznosi 50.1 milion dolara, a film je zaradio ukupno 154 miliona, i to 53.8 u Severnoj Americi i 100.1 miliona na drugim teritorijama. Na dan otvaranja film je zaradio na bioskopsim blagajnama 6.4 miliona, a kako je film pušten i u pozorište, tačnije prikazivan je u 3323 pozorišta, u proseku je ostvario zaradu od 5,6 dolara po pozorištu, čime je u vreme prikazivanja ovaj film osvojio prvo mesto na pozorišnim blagajnama.

Margaret Robi i Vil Smit kao vrhunski prevaranti

Glavnu mušku ulogu dobio je afroamerički glumac i hip-hop pevač Vil Smit (engl. Will Smith), koji tumači ulogu Nikija, jednog od najvećih prevaranata koji izvodeći razne vrste prevara zarađuje za život. Niki ne deluje samostalno pa tako iza sebe ima ceo tim koji ga prati, a tajna njegovog uspeha u ovom zanatu leži u skretanju fokusa, odnosno odvraćanju pažnje osobama koje želi da “odžepari”. Zanimljivo je da je uloga prvobitno bila ponuđena Rajanu Goslingu (engl. Ryan Gosling) koji je odustao od uloge, nakog njega Bred Pitu (engl. Brad Pitt) koji je odbio, i Ben Afleku (engl. Ben Affleck), koji je napustio jer je bio angažovan na snimanju drugog filma.

Fokus (film) (7)

Vil Smit kao Niki

Glavnu žensku ulogu dobila je prelepa australiska glumica Margaret Robi (engl. Margot Robbie), koja je prekinula svoj odmor i odmah po pozivu reditelja došla na audiciju za ulogu Džes, devojke koja ima ogromnu želju da postane prevarant i da nauči sve tajne tog zanata, pa je tako spremna na sve samo da dođe do svog cilja.

Fokus (film) (4)

Margaret Robi kao Džes

Sporedne uloge tumače: Rodrigo Santor (engl. Rodrigo Santoro) kao Gariga, Džerald MekRanej (engl. Gerald McRaney) kao Ovens, Robert Tejlor (engl. Robert Taylor) kao MekEven, Dominik FUmusa(engl. Dominic Fumusa) kao Džared, Brenan Braun (engl. Brennan Brown) kao Horst i drugi.

Opis radnje filma

Radnja filma prati Nikija, koji se bavi prevarama, a u stanju je svakoga prevariti. U noćnom glubu Džes pokušava da ga zavede, a kasnije glumi da ih je njen muž uhvatio u prevari. Međutim, ne možeš prevariti prevaranta, pa tako Niki vidi njene obmane, što joj i odaje uz  savete da nikada ne gubi svoj fokus i da ne odustaje od cilja. Džes ostaje fascinirana njegovim znanjem o džeparenju i prevarama i  nakon nekoliko dana pronalazi Nikija u noćnom klubu gde ga moli da je on nauči svemu što zna o prevarama, na šta ovaj pristaje. Tako je Niki vodi u Nju Orleans gde mu ona pokazuje svoju veštinu „džeparenja“, a on joj ukazuje na greške i pomaže da što bolje savlada ovaj zanat. Problem za Nikija nastaje kada shvati da je počeo da gaji emocije prema prelepoj Džes, pa tako se oni upuštaju u romantičnu vezu. On nju uči svemu, kao i najvažnijoj tajni zanata: Sve se svodi na skretanja pažnje, jer mozak je spor i ne može pratiti više stvari istovremeno.

Fokus (film) (5)

Nakon uspešno odrađenog posla, Niki isplaćuje svoju bolju polovinu, daje joj svoj deo, ali joj govori da ide od njega, čime joj slama srce. Tri godine kasnije Niki kreće na poseban zadatak u Buenos Arijes, gde mu je meta niko drugi do novi dečko od njegove bivše devojke Džes. Baš u tom trenutku Niki gubi fokus i umesto da uzme ono po šta je došao, on kreće da sledi Džes…

Pomešane kritike za „Fokus“

Od kritičara ovo filmsko ostvarenje je dobilo pomešane kritike. Pa tako na sajtu koji se bavi prikupljanjem recenzija i kritika „Rotten tomatoes“ , „Fokus“ ima rejting od 57% , na osnovu 180 kritika i posečnom ocenom od 5,8/10. Pa konsenzus sajta navodi da ovaj projekat „možda ima previše obrta i pokreta, ali sve to funkioniše uz glamuroznu glumu glavnih zvezda i njihov šarm.“

Fokus (film) (3)

Na drugom sajtu namenjenom kritikama „Metacritic“ film ima rejting 56 od mogućih 100, na osnovu 42 recenzije kritičara sa naznakom da su pomešana mišljenja.

Blog koji se bavi recenzijama filmova „Movie Metropolis“ ocenio je glumu glavnog dvojca kao fantastičnom, ali je kritikovao nedostatak dubine samoj radnji priče.

Kritičar Dejvid Plamer (engl. David Plamer) iz njujorških novina „The real deal“ imao je slične primedbe, dajući filmu ocenu 5/10, pisajući da ovaj film „dva dopadljiva glavna glumca i sjajne lokacije ne čine veliki film, ali mu svakako pomažu da podigne ocenu, koja bi inače bila jedan“.

Fokus (film) (1)Indijske dnevne novine pisane na engleskom jeziku „The free press journal“ su kratko ocenili film kao „pametan, gladak ali veoma plitak“.

Genralno gledajući gluma glavnih glumaca je hvaljenja, kao i dvojac režisera, dok su najveću primedbu svi imali na samu radnju filma, odnosno na njen rasplet. Naime, radnja filma ima toliko obrta, da na samom kraju ne znamo zašto se određenim likovima dešavaju određene situacije. Može se reći da kao što glavni protagonisti u filmu skreću fokus, odnosno pažnju sa jedne na drugu stvar svom plenu, u filmu to rade režiseri publici samom radnjom filma koja te tera da se fokusiraš na jednu stvar, dok se u pozadini dešava nešto drugo.

[review position="bottom"]
Share.

Comments are closed.