Foxcatcher (2014)

0

Foxcatcher“ je američka biografska drama snimljena 2014. godine. Za režiju ove drame inspirane istinitim događajima pobrino se sjajni američki režiser Benet Miler (engl. Bennett Miller), dok su scenario napisali Maks Frije (E. Max Frye) i Dan Futermen (engl. Dan Futterman). Distribuciju filma je uradila američka filmska i televiziska kompanija „Sony Pictures Entertaiment“. Film traje 130 minuta, a sniman je u SAD-eu.

“Foxcatcher” je osvoio brojne nagrada, a bio je nominovan za „Zlatnu palmu“ 2014. godine u Kanesu, gde je Miler osvojio nagradu najboljeg režisera, a ovo ostvarenje je nominovano za čak tri „Zlatna globusa“, ukljucujući i onaj za najbolju sliku. Film je čak bio nominovan za pet “Oskara” u 2015-oj, uključujuci nominaciju za “Oskara”u kategorijama: najboljeg glumca za Stiva Karela, najboljeg sporednog glumca za Marka Rufala i za najboljeg režisera, odnosno Milera.

Foxcatcher (1)

Film je imao jako veliku gledanost i polako postao jedna od najboljih drama rađenih po istinitoj priči.

Glumci i njihove uloge

Glavna uloga, odnosno lik Marka Šultza je pripala američkom glumcu, producentu i bivšem modelu Čaning Tatum-u (engl. Channing Tatum). Mark Šultz je američki osvajač Olimpiske medalje za rvanje. Lakoverno prihvata ponudu oholog bogataša Džona i prepušta svoju karijeru njemu.

Mark Rufalo (engl. Mark Ruffalo) tumači ulogu Markovog starijeg brata Dejva Šultza, koji je kao i svoj brat osvojio zlatnu medalju u istom takmičenju, iako je Mark misleći da je pod senkom svog brata otišao, Dejv na kraju zbog Marka preživljava tragediju. Dejv je ustvari čovek koji je na samom kraju svoje karijere i koji je se okrenuo porodičnom životu.

Američki glumac, javnosti poznat najviše po komedijama u kojima glumi – Stivi Karel (engl. Steve Karell) tumači ulogu Džona E. Du Ponta, koji je multimilioner koji obožava rvanje i otvara privatni rvački tim koji planira da vodi do pobede. Nakon nekog vremena se otkriva njegovo psihopastvo prema ovom sportu, odnosno njegov Edipov kompleks.

FOXCATCHER

Ostale uloge tumače: Vanesa Redgrejv (engl. Vanessa Redgrave) kao Džejn Ostin-Džonova majka, Sena Miler (engl. Sienna Miller) kao Nensi-Dejvova supruga, Entoni Majkl Heri (engl. Antony Michael Hall) kao Pontov asistent, Bret Rajs (engl. Brett Rice) kao Fred Kol, Šamara Li (engl. Samara Lee) kao Daniele, Džejn Movder (engl. Jane Mowder) kao Rozi i Danijel Hilt (engl. Daniel Hilt) kao Robert Garsija.

Radnja filma: Priča koja je šokirala svet

Pobednik zlatne Olimpiske medalje u rvanju Mark Šultz pokušavajući da se izvuče iz senke svog brata Dejva, koji je takođe pobednik zlatne Olimpiske medalje prihvata da u tajnosti trenira sa bogatašem Džonem E. Du Ponto-om. Uvidevši Markove sposobnosti za rvanje, Džon poziva Marka da se pridruži rvačkom timu „Foxcatcher“, i da trenira za Svetsko prvensto, a naravno za uzvrat će biti i plaćen. Mark prihvata ponudu ali ga Džon navodi da nagovori i svog brata da krene sa njima zajedno da igra. Dejv to odbija zbog njegove žene i dvoje dece koji su vezani za mesto gde žive, i zato se Mark preseljuje u Pensilvaniju sam. Mark je prvo oduševljen Džonom i posmatra ga kao neku vrstu roditelja, koji mu daje snagu potrebnu za tamičenje. Iako ga Džon prvo podupire, njegova podrška i vođstvo se vremenom menja i vodi ga u svet kokaina  koji mu kvari samopouzdanje i karijeru. Dejv se nakon toga seli u Pensilvaniju da bi se i on pridružio „Foxcatcherima“. Videvši šta Džon svakodnevno radi njegome bratu on Marka pokušava da izvede iz svega toga ne znajući za tragediju koja će da se zadesi…

Dobre kritike za “Foxcatcher”

Kako je “Foxcatcher” film inspirisan istinitim događajima, tako nas ne čudi što je film dobio dosta recenzija od poznatih kritičara, jer praksa je da upravo filmovi pisani po stvarima koje su se zaista dogodile bude najveću pažnju javnsti.

Foxcatcher (4)

Ovo filmsko ostvarenje je uglavnom dobilo pohvale filmskih kritičara, a najveću hvalu odneo je glumački tandem od tri izvrsna glumca: Čanging Tatuma, Marka Rufala i Stivi Karela. Ovim glumcima kritičari nisu ništa zamerali navodeći briljantu glumu, sjajno iznete likove i sa interakcijama koje su izvandredne.

Na jednoj od najpopularnijih internet stranica namenjenoj filmskim recenzijama “Rotten Tomatoes”, ovaj projekat ima rejting od 88% poztivitvnih ocena, koje su temenljene na 209 recenzije od kritičara, a koje ovom filmu daju srednju ocenu 7,9 od 10. Na sajtu “Matacritic” koji se takođe bavi prikupljanjem recenzija i kritika, ovaj ima prosečnu ocenu 81 od 100, što ga čini jako visoko kotiranom kada su kritike u pitanju.

Kritičar nedeljnog američkog časopisa “Variety” Džastin Čang (engl. Justin Chang) prilično je zadovoljan ovim ostvarenjem pa je tako za njega imao samo reči hvale. U svojoj recenziji istakao je da “Karel, Rufalo i Tatum su odradili savršene uloge u Milerovoj snažnoj i potresnoj istinitoj kriminalističkoj sagi”.

Erik Koh (engl. Eric Kohn) iz dnevnih novena “Indewire” je kao i njegov prethodnik dao pozitivnu kritiku ovaj film, u kome je najviše hvalio glumu Karela i Tatuma. Pored njih pohvalio je sjajan scenario i izvrsnu muziku za film.

Donald Klark (engl. Donald Clarke) iz irskih dnevnih novena “The Irish Times” najveću pohvalu dao je Milerovoj režiji uz komentar “Miler je na izvrstan način prikazuje prihopatstvo i moralnu dekadenciju tamo gde takvo nešto ne bi očekivali – u olimpijskom rvanju”.

Foxcatcher (5)

Film je dobio i nešto malo kritika koje su se uglavnom odnosile na samu radnju filma, kao i na to das u neke istinite činjenice u filmu previše isforsiranje, pa je se tako od obične runde u rvanju napravio pravi spektakl, što uopšte nije realno. Bud Vinkls (engl. Budd Wilkins) iz “Slant Magazine” filmu je dao negativnu ocenu navodeći da sam film “ne nudi ništa važno ili kompleksno u vezi du Pontove patologije”.

Zanimljivosti o filmu

  • Tatum je za vreme snimanja filma razbio staklo glavom, iako to nije bilo u scenariju. Toliko se uneo u svoj lik i vežbanje, da je posekotina na čelu bila stvarna.
  • Tatum i Rufalo snimali su scena u filmu po ceo dan, a zatim su išli na intenzivne treninge rvanja nakon snimanja. Na kraju snimanja, i jedan i drugi su bili toliko iscrpljeni, da su čak na poslednjem treningu i zaplakali.
  • Stevu Karel je nosio razne umetne noseve tokom snimanja filma. Njegovo uređivanje i šminkanje je znalo da traje i po dva sata.
  • S’ obzirom da su pripreme za film trajale jako dugo, puno glumaca je želelo glavnu ulogu, a neki od njjih su: Hat Ledžer (engl. Heath Ledger), Rajan Gosling (engl. Ryan Gosling) i Bili Najh (engl. Bill Nighy).
  • Prema riječima Steva Karela, pravi Džon Du Pont je bio poznat po još čudnijem ponašanju nego što je to prikazano u filmu, ali su odlučili delimično sakriti njegovo ludilo u filmu.
[review position="bottom"]
Share.

Comments are closed.