Glumac Aleksandar Berček – biografija

0

Aleksandar Berček, glumac strogog i odlučnog pogleda već nekoliko decenija je jedan od najpopularnijih u našoj zemlji. Još od mladosti ostvaruje uloge u kultnim filmovima, a svi ga prvenstveno pamte po ulozi simpatičnog Miška iz filma ,,Ko to tamo peva” ( i one čuvene rečenice: ,,Vozi Miško!” ).

Datum rođenja, poreklo, privatni život … ?

Rođen je 4. septembra 1950. godine u naselju Vrdnik, u vojvođanskoj opštini Irig. Završio je ,,Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju “.

Pre tri godine odselio se u Malu Remetu, koja se poput rodnog Vrdnika nalazi u opštini Irig, u podnožju Fruške gore. Pored glume bavi se pomalo i ekologijom, jer je veliki ljubitelj prirode.

U žutoj štampi su se neko vreme provlačili tračevi o navodnom bahatom ponašanju legendarnog glumca. Sa druge strane on kaže za sebe da je uvek spreman da pomogne naročito mlađim kolegama, tako što će ih diskretno odvesti u stranu i nasamo sugerisati šta treba da promene u svom radu.

Porodica: supruga i deca

Glumac Aleksandar Berček ženio se dva puta. Ima četvoro dece, dvoje iz prvog i još dvoje iz drugog braka. Prva supruga mu je bila Svetlana, sa kojom ima sina Nikolu i ćerku Milicu. Drugi put se oženio Anom, koja je slavnom glumcu rodila takođe sina i ćerku, Miloša i Minu.

Porodica Aleksandra Berčeka bila je na meti žute štampe kada se njegova najmlađa ćerka Mina 2009 udala za repera Đorđa Miljenovića ( Skaj Vikler iz grupe ,,Bed kopi”). Govorilo se da glumac od tada ne govori sa ćerkom i da nikako nije odobrio ovaj brak, a Mina i Đorđe razveli su se nedugo nakon venčanja.

Osim ove priče o privatnom životu Aleksandra Berčeka se veoma malo zna.

Aleksandar Berček je ostvario brojne uloge u kultnim domaćim filmovima i serijama

Aleksandar Berček je ostvario brojne uloge u kultnim domaćim filmovima i serijama

Foto: Kurir

Uloge u filmovima i serijama

Aleksandar Berček je započeo karijeru još početkom sedamdesetih godina. Odlično se snalazio kako u ozbiljnim ulogama tako i u komedijama i nekim laganijim ostvarenjima.

Dešavalo se da ima i po nekoliko godina pauze kada je gluma u pitanju, ali je uvek maestralno ulazio u likove koje glumi. Najbolje mu leže uloge strogih i autoritativnih ljudi, poput profesora Koste Vujića ( ,,Šešir profesora Koste Vujića ), Paje Troška ( ,,Porodično blago” ) ili profesora Lazarevića ( ,,Lajanje na zvezde“).

Pored brojnih pozorišnih predstava, publika ga pamti iz nekih najpoznatijih filmova i serija, koji se uvek rado gledaju.

Poznati filmovi: Šešir profesora Koste Vujića, Lajanje na zvezde, Ko to tamo peva, Nož, Nacionalna klasa, Dečko koji obećava, Majstori majstori, Variola vera, Igmanski marš, Sabrini centar, Sveto mesto, Glava šećera, Brod plovi za Šangaj, Bure baruta, Balkanska pravila, Zla žena, Rat uživo, Život je čudo, Zavet, Krugovi…

Poznate serije: Stižu dolazi, Otpisani, Povratak otpisanih, Priče iz radionice, Vuk Karadžić, Balkan ekspres, Zaboravljeni, Kraj dinastije Obrenović, Porodično blago, Grlom u jagode…

Aleksandar Berček bio je i na funkciji upravnika beogradskog ,,Narodnog pozorišta”, od 1993. do 1997. godine, kada ga je zamenio reditelj Nebojiša Bradić. Zanimljivo je da u ,,Narodnom pozorištu” nikada nije igrao ni u jednoj predstavi.

Pored brojnih nagrada 2001. dobio je nagradu ,,Pavle Vujisić” za životno delo. Desetak godina kasnije ulogu profesora Koste Vujića posvetio je ovom pokojnom glumcu, jer je Pavle Vujisić takođe oživeo lik profesora Vujića u prvoj adaptaciji ovog filma.

Sledeće ostvarenje u kojem ćemo ga gledati jeste serija ,,Čizmaši” čije se emitovanje očekuje na RTS-u, a priča prati sudbinu mladih vojnika iz Prvog svetskog rata.

Glumac Aleksandar Berček sa kolegama na snimanju serije ,,Čizmaši"

Glumac Aleksandar Berček sa kolegama na snimanju serije ,,Čizmaši”

Intervjui

,,Krugovi” su odličan film, a mene u profesionalnom životu jedino zanima da budem deo nečeg valjanog .

Blic

Zakleo sam se da ću uvek pomagati mladim glumcima, jer znam koliko je meni bilo teško na početku karijere i ne samo da ću im pomagati već da ću ih poštovati…

Puls

Vrlo je bitno da su se ti đaci i studenti uvažavajući autoritete, družili i sa profesorima. Oni su poštovali starije, a mislim da mi tu sada imamo problema jer nam se nameću pogrešni autoriteti, a još je gore što se ne poštuju pravila. Nažalost, zakazali su školstvo i porodica zajedno, a ko je najviše kriv, ne znam jer ne možemo svi biti isti u svakom trenutku.

Story

Tačno je da su mnogi otišli u inostranstvo, ali meni ne pada na pamet. Tamo bih morao da radim ono što ovde ne želim. Veće pare koje bih dobio u inostranstvu za ono što ovde neću da radim ne bi bile nikakvo opravdanje. Vrlo jednostavno.

Kurir

Dobio sam nagrade za dve uloge jedna je komična, druga dramska. Kada se tome doda i ,,Bure baruta”, vidi se koliko su to različite uloge i koliko sam ja u stvari talentovan.

Glas javnosti

Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!