Lajanje na zvezde

0

Radnja domaćeg filma ,,Lajanje na zvezde”

Lajanje na zvezde je kultni srpski film, snimljen po istoimenoj knjizi. U središtu priče je grupa gimnazijalaca, maturanata iz provincije. Film zapravo prati njihove dogodovštine, ljubavi, nestašluke i nevolje sa profesorima.

Radnje filma ,,Lajanje na zvezde”
smeštena je mali provincijski gradić, šezdesetih godina prošlog veka. Kroz film se upoznajemo sa nekoliko učenika, od kojih je svako specifičan na svoj način. Njihove avanture gledaoca vraćaju u školske dane i sećanje na sopstvene dogodovštine i nestašluke. Radnju filma dodatno začinjavaju profesori koji su ozbiljniji, ali ništa manje komični.

Priča počinje pred sam završetak četvrte godine naših glavnih junaka, a nastavlja se na lokalnim žurkama, maturantskoj ekskurziji, pa sve do zaključivanja ocena i same mature.

Glavni glumci: Dragan Mićanović i Nataša Šolak kao Mihailo i Danica

Glavni glumci: Dragan Mićanović i Nataša Šolak kao Mihailo i Danica

Opis likova i glavne uloge

Mihailo Knežević – Filozof ( glumac Dragan Mićanović ) – Za Filozofa možemo slobodno reći da je glavni lik u ovom filmu, iako se u ,,Lajanju na zvezde” u samom startu izdvaja nekoliko protagonista. Filozof je najpametniji momak u razredu, duhovit, druželjubiv i zabavan. Svojim dosetkama nadmudruje ne samo svoje drugare iz razreda, već i profesore. Ipak Filosof ima veliki problem: dopada mu se drugarica iz odeljenja, koja ga ignoriše i koja se zabavlja sa njegovim bratom. To ne sprečava Filozofa da joj se udvara na razne moguće načine. Njegove fore za muvanje će vas slatko nasmejati, u stvari one su i pravi ukras ovog filma.

Danica Janković ( glumica Nataša Šolak, danas Tapušković ) – Danica je Filozofova drugarica iz odeljenja i njegova simpatija. Ona se zabavlja sa Mikijem, Filozofovim bratom, i ne mari mnogo za svog udvarača. Želi da bude modistkinja, i skoro uvek je okružena svojim drugaricama.

Milan Gavranić ( glumac Nikola Đuričko ) – Milan Gavranić je bokser, koga profesor fizičkog sprema za veliki meč u Beogradu. Dečko koji ne razmišlja puno, već se samo oslanja na svoju sirovu snagu. Mišiće pokazuje i kada zavodi devojke.

Milena Koheza ( glumica Isidora Minić ) – Milena je još jedna maturantkinja iz IV/2, odeljenja u kojem uče i ostali glavni likovi. Druži se sa Danicom i voli da koketira.

Bogoljub Marić ( glumac Nebojiša Ilić ) – U pitanju je dečko koji je odeljenska ulizica, često je prvi kada treba da se pomogne profesorima, spreman i da cinkari svoje drugare iz odeljenja. On ne beži sa časova, uvek je u prvoj klupi, voli da se ističe i hvali pred profesorima.

Jovan Slobenović ( glumac Nebojiša Milovanović ) – Još jedan simpatičan mladić iz odeljenja, šaljivdžija i Filozofov drug.

Miki Knežević, ( glumac Igor Pervić ) – Miki je Filozofov stariji brat, koji je završio sa školom i uveliko zarađuje novac. Zabavlja se sa Danicom, ali nije naročito romantičan i interesantan, za razliku od svog mlađeg brata. Uglavnom se oslanja na novac, vozi Vespu, što je šezdesetih godina bilo veoma popularno.

Profesor fizičkog, Gradimir Stević ( glumac Dragan Jovanović ) – Baš poput Gavranića, profesor Stević se uglavnom oslanja na svoju fizičku snagu. Naročito je ističe kada je profesorka Dana u blizini. Velike nade polaže u Miloša Gavranića, kojeg sprema za bokserski meč u Beogradu. Na njegovom času se moraju poštovati red i disciplina, jer je strog i bučan.

Dragan Jovanović kao profesor fizičkog i jedan od omiljenih likova u ,,Lajanju na zvezde"

Dragan Jovanović kao profesor fizičkog i jedan od omiljenih likova u ,,Lajanju na zvezde”

foto:mojtv.net

Profesorka srpskog, Dana Jelinić ( glumica Vesna Trivalić ) – Stidljiva profesorka Dana predaje srpski jezik i književnost. Veliku pažnju poklanja gramatici, često i ispravlja druge kada greše u izgovoru.

Profesor Maletić ( Dragomir Drago Čumić ) – Ovaj profesor je poznat kao velika čistunica i često pere ruke čak i na času. Izbegava dodirivanje, jer se gnuša bakterija i prljavštine.

Direktor ( glumac Nikola Simić ) – Gde su škola, profesori i đaci, tu mora biti i direktor škole. Nikola Simić glumi direktora koji trpi veliki stres, prvenstveno zbog đaka, ali ništa manje ni zbog profesora. Velike nade polaže u profesora Božovića, kojeg smatra odgovornim i kojeg je angažovao da povede nedisciplinovane maturante na ekskurziju.

Profesorka Milićević ( Maja Sabljić ) – Prodesorka Milićević predaje biologiju i na prvi pogled je stroga i ozbiljna. Ipak ona obožava da provocira profesora Maletića, sa kojim često insistira da se rukuje, upravo jer zna da ne voli dodirivanje.

Profesor hemije, Slobodan Lazarević ( glumac Aleksandar Berček ) – Lik profesora hemije je kao stvoren za Aleksandra Berčeka. Profesor Lazarević je strog i ozbiljan, ali na duhovit način.

Profesor Božović ( glumac Velimir Bata Živojinović ) – Profesor Božović dolazi u školu kako bi razuzdane maturante poveo na ekskurziju, jer je za razliku od ostalih profesora, na prvi pogled, strožiji i ozbiljniji. Međutim ovi maturanti će mu doći glave, i svaku njegovu kaznu pretvoriće u spostvenu korist.

Profesor istorije, Đuro Dragičević ( glumac Bogdan Diklić ) – Profesor Dragičević je tih i povučen, pomalo čudan lik. Često je pogubljen, greškom oblači kapute drugih profesora, čak i predaje praznoj učionici kada mu svi đaci pobegnu sa časa.

Profesor Lazičić ( glumac Branimir Brstina ) – Živahan profesor Lazičić je često na meti đačke sprdnje. Njegov najveći problem jeste vozački ispit koji ne može da položi, a svoje časove koristi kao priliku da uvežba vožnju sa svojom ,,Fićom”

Profesorka francuskog ( glumica Albena Stavreva ) – Mlada profesorka, koja ima samo dvadeset četiri godine i tek je počela da radi. Jako se plaši navalentnih maturanata koji joj se svakodnevno udvaraju. Bliska je sa profesorom Lazarevićem, kojem se često jada zbog problema koje ima, prvenstveno sa IV/2.

Režija, godina i mesto snimanja

Film ,,Lajanje na zvezde” snimljen je 1998. godine, i to na više lokacija. Interesantno je da su se devedesetih godina snimali teški filmovi, pretežno sa tematikom vezanom za ratna dešavanja, kao i filmovi o siromaštvu, kriminalcima i slično. Naravno da ne pominjemo da su mnogi od tih filmova obilovali eksplicitnim scenama u kojima često dominiraju vulgarni rečnik, golotinja i nasilje. Tako da možemo reći da je film ,,Lajanje na zvezde” u to vreme bio pravo osveženje, prikladan i za mlađe generacije.

Reditelj filma je Zdravko Šotra, koji je već tada imao iza sebe dugu i uspešnu karijeru. Nakon ,,Lajanja na zvezde”, Šotra je snimio i još nekoliko kultnih filmova poput ,,Zone Zamfrirove”, ,,Ivkova slava”, ,,Šešir profesora Koste Vujića”, ali i serija ,,Ranjeni orao”, ,,Greh njene majke”, ,,Nepobedivo srce” …

Da bi se snimio film, bilo je potrebno obezbediti nekoliko lokacija za snimanje. Film je uglavnom sniman u ,,Sremskim Karlovcima”, gde je i najstarija srpska Gimnazija, osnovana davne 1791. godine. S obzirom da jedan deo filma maturanti provode i na ekskurziji, scena u kojoj se ljube Filosof i Danica, deleći zajedno jabuku, snimljena je na ostrvu ,,Gospa od Škrpjela”, u Bokokotorskom zalivu.

Reditelj filma Zdravko Šotra

Reditelj filma Zdravko Šotra

Milovan Vitezović, autor knjige ,,Lajanje na zvezde”

Film ,,Lajanje na zvezde” snimljen je po istoimenoj knjizi, Milovana Vitezovića, našeg proslavljenog pisca. Vitezović se, između ostalog bavio i pisanjem knjiga za decu i mlade.

Poznat je i po interesantnim aforiznima, a neki najinteresantniji su:

U mračnim vremenima, hrabrost je biti svitac.

Žene često ne znaju šta hoće, ali ostvaruju svoje namere.

Ne vredi prevrnuti list, knjiga je ista.

U laži su kratke noge, ali se ne vide iza govornice.

Autor knjige po kojoj je snimljen film je Milovan Vitezović

Autor knjige po kojoj je snimljen film je Milovan Vitezović

Zanimljivosti

Mnogim glumcima je film ,,Lajanje na zvezde” bio prvo glumačko iskustvo koje su svi različito doživeli. Glumica Nataša Šolak, danas Tapušković, izjavila je jednom prilikom za ,,Plus” da joj je krenula krv iz nosa kada je prvi put videla sebe na velikom platnu.

Profesorka francuskog jedna je od omiljenih ženskih likova u filmu. Glumi je Albena Stavreva, glumica bugarskog porekla, koja se retko pojavljivala nakon ovog filma. Albena danas bavi glumom u inostranstvu, i izgleda podjednako lepo kao i u filmu ,,Lajanje na zvezde”.

Pomenuli smo da je film uglavnom sniman u Sremskim Karlovcima. Interesantno je da se radnja filma odvija u imaginarnom provincijskom gradu koji se zove Moravski Karlovci.

Jedna od najupečatljivijih scena jeste i ona gde se Nikola Đuričko, odnosno Miloš Gavranić trka sa vozom. Direktor fotografije Veselinko Krčmar, koji je u više navrata radio sa Šotrom, otkrio je u jednom intervjuu da je bilo veoma opasno snimati ovu scenu. Naime sačekali su da naiđe pravi voz i dali Đuričku znak kad treba da istrči iz tunela. Međutim glumac je krenuo kasnije, u želji da scenu što bolje dočara, pa je u jednom trenutku i pao. Srećom, sve se dobro završilo, Đuričko se doduše malo posekao, ali je scena uspešno snimljena.

10.0 ocena

Ko bi ostao imun na Filosofove citate: ,,Ti tako lepo izgledaš, pa ako se još zaljubiš u mene ...." Jedan od retkih filmova gde je sve odlično i glumci i režija i priča....

  • Režija 10
  • Gluma 10
  • Scenario 10
  • Kostim 10
  • Muzika 10
  • User Ratings (41 Votes) 8.4
Share.

Comments are closed.

error: Sadržaj je zaštićen !!