Glumac Hju Grant (engl. Hugh Grant) – biografija

0

Jedan od najpoznatijih engleskih glumaca sigurno je Hju Grant. Glumeći pretežno u romantičnim komedijama, on je postao i miljenik ženskog dela publike. Njegovi filmovi su postigli međunarodni uspeh, a sam je postao jedan od vodećih glumaca kada su satirični sadržaji u pitanju. Njegova gluma je veoma specifična, jer on kao karakterni glumac pokušava da svoju glumu prikaže kao spontanu. Obeležja njegovih komičnih sposobnosti uključuju i dodir ironije i sarkazma, kao i precizan vremenski period isporuke dijaloga i veoma specifične izraze lica. U svojoj karijeri dugoj više od trideset godina sam Grant tvrdio je u više navrata da gluma nije pravi poziv za njega, već samo posao u koji je upao i kojim se bavi.

Datum rođenja, poreklo, detinjstvo…

Hju Grant (engl. Hugh Grant) čije puno ime glasi Hju Džon Mungo Grant rođen je 9-og septembra 1960-te godine u Hamersmitu kao drugi sin Finvole Suzan Maklin i kapetana Džejms Marjea Granta. Njegov deda bio je kapetan Džejms Marej Grant koji je odlikovan za hrabrost i liderstvo tokom Drugog svetskog rata.

Hju Grant (6)

Porodično stablo Granta jako je zanimljivo, a njegovi preci su bili neki od uglednijih ljudi poput velikih vojskovođa, aristokrata i diplomata uključujući i VIlijama Drumonda, Dr. Džejmsa Stevarta, Džon Mareja, Prvog Erla od Notingema i mnogih drugih. Grantov otac je vodio firmu za pravljenje tepiha, a pored toga on je imao mnoštvo hobija, kao što su golf i slikarstvo. On je se trudio da ljubav prema datim hobijima usadi i svojim sinovima, dok njegova žena koja je radila kao učitelj u školi smatrala je da deca sama treba da odluče kojim će putem dalje ići. Svoj prepoznatljiv akcenat, Hju je nasledio od majke. Iako su oba njegova roditelja bili deca vojnih porodica, i sami su imali dobre poslove njegova porodica nikada nije bila bogata, a dok je rastao dešavalo se da mu fali dosta toga. Letnje raspuste je uglavnom provodio kod dede u Škotskoj, gde je naučio da lovi i puca iz puške. Svoje školovanje Grant je počeo u osnovnoj školi “Hogart”, ali se onda preselio u osvnovnu školu “Sveti Petar” u Hamersmitu.  Od 1969-te do 1978-e godine on pohađa nezavisnu školu gde dobija državnu stipendiju za svoje školovanje. On je čak bio predstavnik svoje škole na “Latimer” popularnom kvizu, gde su se takmičili učenici srednjih škola. Godine 1979-te on osvaja Galisvorti stependiju na jednom koledžu u Oksfordu, gde odlazi na dalje obrazovanje. Tamo on studira engleski i književnost, a tu je i glumeo u svom prvom filmu. On je diplomirao sa najvećim pohvalama. Zanimljivo je da je na isti koledž išla i glumica Ana Kancelar koja je izjavila da je prvi put srela Hjua na žurci, i da je već tada primetila da postoji nešto magično vezano za njega. Po njoj on je već tada bio zvezda, a da ništa konkretno nije uradio.

Najpoznatiji filmovi i uloge Hju Granta

Prvi susret sa glumom imao je još tokom studiranja kada je debitovao u filmu „Privileged“ 1982-ge godine. On je zahvaljujući tome što je bio primeran učenik dobio tu čast da glumi u filmu, gde je se bez glumačkog iskustva fenomenalno snašao. Nakon diplomiranja on igrom slučaja kreće da se bavi glumom. Kao što je sam više puta izjavio nikada nije planirao da bude glumac, ali njegovi karakteristični pokreti lica, simpatičan naglasak i dobar smisao za humor vrlo brzo su pronašli svoje mesto u filmskoj industriji.

Hju Grant (3)

Krajem osamdesetih i početkom devedesetih glumeo je u preko dvadesetak filmova. Iako je imao solidne uloge nekako je uvek ostajao u senci ostalih Holivudskih glumaca. Javnost je prvi put obratila veću pažnju na Granta 1994-te godine kada je glumeo u britanskoj komediji „Četiri venčanja i sahrana“. Za svoj performans u ovom filmu osvojio je „Zlatnog globusa“. Možda sama po sebi njegova uloga ne bi prošla toliko zapaženo da u to vreme Hju nije uhvaćen u skandalioznoj aferi. Naime, njega su novinari uhvatili dok ga je prostitutka Divajn Braun oral** zadovoljavala na javnom mestu. Njih dvoje su čak i uhapšeni, a deblji kraj je izvukao Grant. On je tada dobio dve godine uslovne kazne zbog remećenja javnog reda i mira i nedoličnog ponašanja, a morao je da plati novčanu kaznu od 1180 dolara. Nakon ovog skandala nema ko nije čuo za popularnog engleskog glumca, tim pre što je ispunio naslovne strane velikog broja časopisa. Već sledeći film koji je snimio „Devet meseci“ donosi veliki komercijalni uspeh potvrđujući da je pored kvaliteta filma bitna i pozadina filma, odnosno skandali koji prate snimanje filma. Ovo je ujedno bio i prvi njegov holivudski film, a kritičari nisu bili preterano oduševljeni njegovim glumačkim umećem.

Hju Grant (1)

Nakon velikog skandala koji je napravio u javnosti Hju je počeo da dobija sve više i više ponuda za uloge u filmovima. On je se pojavljivao i u različitim emisijama zabavnog karaktera kako bi se izvinio svojoj devojci Elizabet Hjurej i porodici. Godine 1996-te on debtuje kao producent u trileru “Ekstremne mere” koji je doživeo veliki kritički, ali i komercijalni neuspeh. Veliki neuspeh njegovog filma puno pogađa Granta, koji nakon toga odlazi na pauzu koja traje tri godina. Godine 1999-te on dobija ulogu u filmu “Notting Hill”, gde mu je partnerka bila sjajna Džulija Roberts. Film je postao najveći britanski hit u bioskopima zaradivši 363 miliona dolara širom sveta. Jako brzo ovo je postala jedna od modernijih romantičnih komedija, ali i film koji je dobio kultni status. Naredne godine od dobija ulogu u romantičnoj komediji „Dnevnik Bridžit Džouns“, gde pokazuje još jednom svoje sjajne glumačke performanse. Polako on se ponovo vraća na svetsku scenu, a ponude od reditelja polako kreću da pristižu u sve većem i većem broju. 2003-e godine glumi neženju u filmu „Sve o dečaku“, gde dobija još jednu nominaciju za „Zlatnog globusa“.

Hju Grant (2)

Film je dobro prošao, a kritičari su sjajno ocenili glumu simpatičnog engleza. Iste godine glumeo je u još jednoj romantičnoj komediji, gde mu je partnerka bila fenomenalna Sandra Bulok. U pitanju je film „ Dve nedelje za zaljubljivanje“ gde su njih dvoje kao par oduševili filmsku publiku. U zanimljivom debitanskom filmu reditelja Ričarda Kurtisa „Ustvari ljubav“ dobio je ulogu nespretnog političara koji se zaljubljuje u svoju sekretaricu. Vremenom ovaj film je dobio kultni status, a mnogi ga smatraju jednim od najlepših ljubavnih filmova. 2004-te godine glumi u drugom delu filma „Dnevnik Brižit Džonson“, a 2007-e se pojavljuje u jednoj parodiji pod nazivom „Music and lyric“. Godine 2009-te mu se ukazala prilika da glumi sa još jednom velikom glumicom Holivuda. U pitanju je bila Sara Džekika Parker, a film „Da li ste čuli za Morganove?“ u kome su njih dvoje tumačili glavne uloge doživeo je solidan komercilani uspeh, a film je zauzeo 70-to mesto na listi najuspešnijih filmova 2009-te godine. Grant je neko vreme razmišljao da se povuče iz glumačkog poziva jer ga sama gluma nije preterano zanimala, ali zbog dobre zarade uvek je se vraćao svojim ulogama.

Hju Grant (5)

Zanimljivosti o popularnom engleskom komičaru:

 • Od 1987-e godine bio je u vezi sa glumicom Elizabetom Hureli. Njih dvoje su bili trinaest godina u vezi, nakon čega su raskinuli ostajući u prijateljskim odnosima.
 • U septembru 2011-te godine dobija ćerku Tabitu sa receptionarkom Kineskog restorana Tinglan Hong.  U septembru 2012-te godine on dobija svoje drugo dete – sina po imenu DŽon sa švetskom producentkinjom Anom Elizabet. Nakon veze za njom, on se miri sa bivšom devojkom Tinglan Hong sa kojom dobija treće dete Feliksa. Grant je u septembru 2015-te godine najavio da je ponovo u vezi sa Anom Elizabet, te da zajedno čekaju svoje drugo dete, a njegovo četvrto.
 • Hju Grant je visok 180 cm.
 • Govori tečno francuski jezik.
 • Omiljena glumica i javna ličnost mu je Sandra Bulok.
 • Tri puta je se pojavio na naslovnoj strani „GQ“ magazina: u decembru 1994-te, oktobru 1998-e i novembru 2002-ge godine.

Hju Grant (7)

 • Njegova bivša devojka Elizabet Hureli je kuma njegove ćerke Tabite.
 • Veliki je fan fudbala, kad god ima vremena i kada je u prilici on ovaj sport igra sa svojim prijateljima.
 • Grant je samo još jedan u nizu poznatih ličnosti koji se bavi humanitarnim radom. On je jedan od glavnih pokrovitelja “Finvola” fondacija koju je nazvao u čast svoje pokojne majke.
 • Njegova bivša devojka Elizabet otrkila je javnosti da je Hju veliko gunđalo i veoma naporan momak, ali da je u krevetu čista desetka.
 • Na snimanju filma “Ustvari ljubav” glumac Bili Bob Tornton je tumačio američkog predsednika otkio je ekipi da ima ozbiljnu fobiju od antikvnog ameštaja. Hju je to iskoristio i pokazao da je fenomalan komičar i u privatnom životu i često je zadirkivao Bilija tako što bi držao antikne komada pre početka snimanja.
 • U oktobru ove godine najavljeno je snimanje trećeg dela filma “Bridžit Džonson”, a Hju Grant je izjavio da ne želi da reprizira svoju ulogu u ovoj hit komediji.
Share.

Comments are closed.