Glumica Danica Maksimović – biografija

2

Jedna od poznatih srpskih glumica koja sa podjednakim uspehom ostvaruje uloge i u pozozištu i na velikom platnu je, svakako, Danica Maksimović. Privlačna i danas u, kako se kaže, ozbiljnim godinama, ova dama pleni osmehom i dobrim raspoloženjem, mada, prema sopstvenom priznanju, ume da bude i te kako plaha i hirovita.

Datum rodjenja i mlade godine

Danica Maksimović rodjena je u Reljincima, kod Aranđelovca, 25. Januara 1953. godine. Od najranijeg detinjstva spremala se za scenu – recitovala je, bavil se folklorom, glumila na školskim priredbama… Roditelji, kao i svi ozbiljni ljudi toga vremena, nisu, međutim, imali mnogo razumevanja za sklonosti svoje ćerke. Želeli su da se bavi nekom “ozbiljnom” profesijom, koja će joj obezbediti sigurnu budućnost. Danica je ipak bila uporna. Iz rodnog mesta otišla je u Beograd da studira prava. To je i uradila, ali je krišom upisala i glumu. To uspešno krila od roditelja čak dve godine. Sve im je bilo jasno tek kada su je videli na televiziji kako peva “Čaj goro, lane moje”. Međutim, bilo je već kasno da nešto preduzmu, a i postali su zaista ponosni na svoju lepu ćerku, koja je bila na dobrom putu da postane velika glumica.

Danica je diplomirala na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Minje Dedića, koji je, kako sama kaže, bio izrazito strog i pravičan i učio je svoje student da budu potpuno iskreni jedni prema drugima.

Danica Maksimovic

Filmovi, uloge i predstave

U većini filmova, serija i pozorišnih komada Danica je sa uspehom tumačila likove nesrećnih i napaćenih žena iz nižih društvenih slojeva.

Prvu filmsku ulogu dobila je 1980. godine u filmu “Hajduk”, a zatim slede uspešne role u “Kraljevskom vozu”, “Berlin kaput”, “Bila jednom jedna ljubav”, “Doroteju”, “Tesnoj koži”, “Sabinjankama”, “Hasanaginici”. Uspešno je glumila i u popularnim filmovima “Idi mi, dođi mi”, “Moljac”, “Ćao inspektore”, “Debeli I mršavi”, “Razvod na određeno vreme”, “Šta je s tobom, Nina?”, “U zatvoru”, “Bal na vodi”, “Tesna koža 2”, “Hajde da se volimo”.

Tokom devedesetih godina prošlog veka pojavila se u filmovima: “Kuća za rušenje”, “Noć u kući moje majke”, “Holivud ili propast”, “Tesna koža 4”, “Dama koja ubija”, “Kaži zašto me ostavi”, “Bolje od bekstva”, “Biće bolje”, “Nasleđe”, “Buđenje proleća”, “Tri palme za bitange I ribicu”, “Rane”.

U novije vreme, posle 2000. godine, glumila je u popularnim filmovima: “Nataša”, “Zona Zamfirova”, “Mi nismo anđeli 2”, “Odbačen”, “Badnje veče 1943.”, “Bledi mesec”, “Čarlston za Ognjenku”, “Čekaj me, ja sigurno neću doći”, “Ono kao ljubav”. Poznati lik Mire Pantić tumačila je i u petom delu kultnog filma “Tesna koža”, 2013. godine.

Danica Maksimović ostvarila je zapažene uloge i u TV serijama “Vruć vetar”, “Sijamci”, “Svetozar Marković”, “I to se zove sreća”, “Dome, slatki dome”, “U ime zakona”, “Srećni ljudi”, “Policajac sa Petlovog brda”, “Lisice”, “Kazneni proctor”, “Zaustavi vreme”, “Ranjeni orao”, “Zauvek mlad”, “Jesen stiže, dunjo moja”, “Greh njene majke”, “Folk”, a nedavno smo je gledali i u popularnoj seriji “Urgentni centar”.

Tumačila je i uloge u televizijskim filmovima i dramama “Beograd nekad i sad”, “Mister dolar”, “Sile u vazduhu”, “Smrt gospođe ministarke”, “Proleće u Limasolu”, a mališani pamte i njen milozvučni glas koji je pozajmila teta Liji u dečjem serijalu “Laku noć, deco”. Igrala je i u telenovelama “Jelena” i “Zaustavi vreme”

Danica Maksimović bila je stalni član Pozorišta na Terazijama, gde je ostvarila sjajne uloge u mnogim komadima. Za ulogu u predstavi “Lukrecija iliti ždero” dobila je Sterijinu nagradu, a uspešno je igrala i u “Sezoni naručenih ubistava”, “Ko se boji Virdžinije Vulf”, “Mandragoli”, “Plavoj ruži”, “Svetlostima pozornice”, “Kumovima”

Devedesetih godina je na svoj način, zajedno sa kolegom Vladanom Savićem, prkosila tadašnjem rezimu igrajući sa velikim uspehom kabare “Godine zapleta”, koji je bio aluzija na knjigu “Godine raspleta”, Slobodana Miloševića.

Pored Sterijine nagrade, dobila je i Zlatnog ćurana, na Danima komedije u Jagodini i Zlatni novčić u Vrnjačkoj Banji za ulogu u filmu “Noć u kući moje majke”.

Danica Maksimović je bila predsednik Saveza dramskih umetnika Srbije, a od 1997. godine ima status slobodnog umetnika.

Porodica i deca

Kako je više puta ponovila u brojnim intervjuima, Danica Maksimović ne veruje u instituciju braka. Kao jednoj pravoj Vodoliji, sloboda joj je veoma bitna, no, to je nije sprečilo da više od trideset godina bude u stabilnoj vezi sa Todetom Lolićem, sa kojim ima sina Miloša, danas jednog od najpoznatijih pozorišnih reditelja u Srbiji. Iako su mnogi, počev od porodice i prijatelja, pa do radoznale publike, želeli da znaju zašto nije udata za Todeta, Danica se na to nije mnogo obazirala. Smatra da papir i birokratija  ne garantuju sreću u jednoj vezi i kaže da nikada nije ni želela venčanje i brak i očigledno je bila u pravu. Želela je da ima još dece, ali, na žalost, to se nije ostvarilo. Ipak, dugo je patila što nema ćerku, jer, kako kaže, obožava devojčice.

O sebi bez stida u intervjuu

Danica Maksimović je jedna od retkih javnih ličnosti koja je otvoreno priznala da se lečila i izlečila od alkoholizma. Danas, na početku sedme decenije, ona je staložena, privlačna dama koja vodi računa o svom zdravlju i izgledu. Već godinama se bavi humanitarnim radom i veoma je ponosna na svog sina. Kaže da će biti najsrećnija kada dobije unučiće i kada jednoga dana u novinama o njoj budu pisali ne kao o Danici Maksimović, poznatoj glumici, već kao o mami Miloša Lolića, slavnog pozorišnog režisera.

Share.

2 Comments

  1. Paunovic Momcilo on

    Rejinci nikako ne mogu biti kod Arandjelovca.Selo se nalazi na Ibarskoj magistrali podnu Rudnika i pripada opstini Gornji Milanovac.Udaljeno je dvadesetak kilometara od Ljiga i isto toliko od Gornjeg Milanovca,Verujem da i Danica to dobro zna.

    • Reljinci udaljeni su 39 km od Arandjelovca, 21 km od Gornjeg Milanovca i 22 km od Ljiga. Ali to je već neka druga tema. Hvala što ste detaljno pročitali tekst, malo je danas takvih 🙂