Tesna koža

0

„Tesna koža“ predstavlja jedan od najboljih filmskih serijala domaće kinematografije. Do sada predstavlja i najgledaniji filmski serijal u istoriji jugoslovenske kinematografije, koji je svojom pojavom 1982. godine oborio sve rekorde. Prvi film ovog serija pod nazivom „Tesna koža“ snimljen je 1982. godine. Režiju za ovu domaću komediju uradio je Mića Milošević po scenariju Ljiljane i Siniše Pavića. U filmu je kao gostovala jedna od najboljih naših pevačica „Lepa Brena“, dok je muziku za film uradila jedna od najpoznatijih jugoslovenskih rok grupa „Riblja čorba“.

Film je postigao ogromnu popularnost, pa je gledan u svim zemljama širom bivše Jugoslavije. U Beogradu ga je u vreme kada je premijerno prikazan gledalo 505 hiljada gledalaca. „Tesna koža“ je sprski film koji je uz „Zonu Zamfirovu“ ostvario najveću zaradu u srpskoj kinematografiji ikada.

Glumci i njihove uloge

Nema ko od nas nije čuo za čuvene protagoniste Šojića i Pantića. Oni su jedan od najduhovitijih, najupečatljivih tandema u istoriji domaćeg filma.

Dimitrije Mita Pantić je sredovečan čovek koji na poslu nosli titulu najstariji mlađi referent koji radi u preduzeću, a njegov životni san je da dobije unapređenje. On je pošten čovek koji se svakodnevno bori sa milion porodičnih problema, a najveću muku mu zadaje direktor Srećko Šojić, kao i činjenica da koliko god radio – nikada neće moći da zaradi dovoljno novca da ispuni sve prohteve svoje porodice. Njegov lik glumi nezaboravni srpski glumac Nikola Simić.

Tesna kozaa

Nikola Simić kao Dimitrije Pantić

Srećko Šojić je korumpirani, neobrazovani i bahati direktor, u čijem preduzeću vlada totalni haos. Njegova glavna karakteristika je ta što ne zna da menja reči po padežima, a životni san mu je da postane kapetan bele lađe. Umešan je u razne vrste malverzacija, a pare duguje i mafijašima. Jako je zanimljivo da iako je njegov lik osmišljen tako da nema nijednu pozitivnu osobinu, ni u životu, a ni na poslu, on je jedan od omiljenih likova publici. Lik Šojića tumači izuzetni srpski glumac Milan Lane Gutović.

Tesna-koza

Milan Lane Gutović kao Srećko Šojić

Perisida Sida Pantić je Dimitrijeva žena. U seriji je prikazana kao klasična domaćica, kojoj je glavna obaveza briga o porodici. Nju u ovom filmskom ostvarenju tumači Ružica Sokić.

Posebno ćemo spomenuti još sjajnu Rahelu Ferari koja glumi penzionerku – Mitinu majku, Jelicu Sretenović koja glumi podstanarku Suzanu i Ifrana Mesrua koji glumi profesora Japanca.

Tesnaa koza

Ostale uloge tumače: Danica Maksimović (kao Mira Pantić), Gojko Baletić (Branko Pantić), Aleksandar Todorović (Aleksandar Šaša Pantić), Nada Vojinović (Šojićeva sekretarica), Vladan Živković (Oliver Nedeljković), Predrag Tasovac (lekar), Dragoljub Vojnov (drug Pajković), Ana Simić (Dačićeva) i drugi.

Radnja filma

Radnja filma prati našeg najstarijeg mlađen referenta Dimitrija Pantića koji živi u stanu za ženom Perisdom, decom Brankovm, Mirom i Aleksandrom, majkom i zaštićenom podstanarkom. Stan je mali  tako da je ukućanima nemoguće da skladno žive u njemu, pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da je njih sedam, a kupatilo – samo jedno. I upravo je to razlog Pantićevog konstantnog kašnjenja na posao.

Međutim to nije najveći problem Pantiću, njemu je svaki dan očajnički potrebno sve više novca, za razne prohteve svoje porodice – majka hoće televizor u boji, žena mašinu za pranje sudova, starijem sinu trebaju razne sitnice za fakultet, mlađi sin iako još uvek ide u školu hoće da kupi hondu, a kćerka diplomirani pravnika bez posla, traži novac za šminku. Kako na poslu ne dobija dovoljno para za sve potrepštine, Pantić kreće da igra sportsku prognozu.

tesna koza 1

Problem nastaje kada se situacija na poslu dodatno iskomplikuje,a razlog tome jeste mito. Odnosno jedan od kandidata za novo radno mesto – Nedeljković,  mu nudi novac u zamenu da Pantić glasa da njega prime u preduzeće. Naravno Pantić, kao oličenje poštenog čoveka, to odmah prijavljuje svom neobrazovanom i korumpiranom direktoru Srećku Šojiću, koji čim čuje moćnost dobijanja lake love, prima Nedeljkovića na posao, a novac uzima za sebe…

Nastavci filma

Kako je „Tesna koža“ za jako kratak vremenski period stekao ogromnu popularnost, a likovi prirasli gledaocima za srce, autori serije su snimili i nastavke ovog kultnog srpskog filma.

„Tesna koža“ ukupno ima četiri dela i novogodišnji specijal.

„Tesna koža 2“ je drugi nastavak filmskog serijala o Pantiću i Šojiću, snimljen 1987. godine. Producent druge „Tesne kože“ je Aleksandar Mladenović, dok je režiju uradio Milan Živković, a scenario su napisali Siniša Pavić, Ljiljana Pavić i Milan Živković. Kako je tradicija da u svakom delu ovog serijala gostuje neka muzička grupa, u ovom delu to su bili „Rokeri s’Moravu“ i Suzana Perić koja je pevala tri pesme: „Zašto ljubomoran nisi“, „Princ iz bajke“ i „Samo jedan život imaš“. Jako je zanimljivo istaći da je 11. maja 2012. godine u igri na sreću „Loto“ izvučeno  šest brojeva, i to baš onih koji su izvučeni u ovom filmu. Jedini broj koji nije izvučen i zbog kojeg nije dobijena sedmica jeste broj 23.

Tesna koza

Treći deo ove srpske komedije pod nazivom „Tesna koža 3“ je snimljen1988. godine u režiji Aleksandra Đorđevića, a po scenariju Siniše i Ljiljane Pavić. Specijalni gost u ovom delu je Zorica Marković, koja je peva svoj veliki hit „Lijte kiše“.

„Tesna koža 4“ predstavlja najgledaniji film u Jugoslaviji 1991. godine. Režirao ga je Milan Živković, producent je Aleksandar Malešević, a scenario su napisali Milan Živković, Siniša i Ljiljana Pavić. Specijalna gost u ovom delu je bila Snežana Babić Sneki, koja je otpevala „Moje vruće haljine“ i „Sneki rep“.

Naravno u sva četiri dela glavne uloge su pripale Nikoli Simiću i Milanu Gutoviću.

Nakon ova četiri dela, snimljen je i novogodišnji specijal, poznatiji pod imenom „Pantič i Kojić trče počasni krug“. Novogodišnji specijal je snimljen 1992. godine, a režirao ga je Aleksandar Đorđević po scenariju Siniše Pavića. Zanimljivo je da u specijalu nema glumca Milana Laneta Gutovića koji tumači Šojića koji je završio u zatvoru, a umesto njega na čelo preduzeća je došao Kojić koga tumači Jovan Radovanović.

Besna koža

Izdavačka kuća „Gama – Beograd“ je pripremila sve za snimanje petog dela „Tesne kože“ koji bi nosio naziv „Besna koža“. Film je trebao da bude snimljen 2013. godine, a 2014. bi bila njegova premijera u bioskopima. Film je čak i počeo da se snima, glumci su polako počeli da određuju svoj posao i sve je funkcionisalo nekoliko dana. Međutim do završetka snimanja petog dela nije došlo jer producentska kuća „Gama“ nije uspela da pronađe novac za snimanje filma. Odnosno, Milan Lane Gutović je prvi odustao od snimanja, izjavivši da dok ne dobije honorar neće snimati ni jednu jedinu scenu. Ali to nije bio jedni problem za realizaciju ovog filma.  Velika medijska prašina je se digla i kada je reč o  autorskim pravima. Pa je tako, “Rešenje o zabrani snimanja”  doneo “Viši sud” u Beogradu po predlogu Siniše Pavića, autora “Tesne kože”. Baš ovo rešenje je uplašilo potencijalne sponzore koji su se povukli procenivši da im uloženi novac neće doneti prosperitet već probleme.

Tesna koza autor

Autor i scenarista “Tesne kože” – Siniša Pavić

Čim je u javnosti izbio skandal i nestalo para, glumci su prestali da snimaju. Uzalud su ljudi iz “Game” objašnjavali sponzorima da će dobiti spor protiv autora  Siniše Pavića jer su promenili naziv filma u “Besna koža”, a Pantića i Šojića prekrstili u Kojića i Šantića. Osim pravnih i finansijskih problema, film “Besna koža” naišao je na još jedan: scenario koji je napisao Milan Živković imao je manjkavosti, pa su producenti zamolili Gutovića da malo dotera dijaloge između Šojića i Pantića. Naravno srpski i pozorišni glumac je to rado učino, ali uzalud. Jer pored tolike volje glumaca, i pored velike želje gledalaca za nastavkom – nakon brojnih skandala, snimanje nije nastavljano.

Ono što je bitno istaći, a to je da do sukoba između Siniše Pavić i producentske kuće “Gama”, došlo je još tokom snimanja filma “Tesna koža 4”, koji Siniša Pavić i ne ubraja u ovaj legendarni serijal jer po njemu scenario je krađa producentske kuće “Gama”. On je u oktobru 2011. potpisao ugovor sa “Košutnjak filmom” o snimanju filma “Tesna koža” i TV serije od četiri epizode. Očekivao je da će se glumci složiti sa njim i preći da snimanju, ali to se nije dogodilo. Glumci su, svi do jednoga iz originalne ekipe “Tesne kože”, stali na stranu “Game” jer im je obećan veliki novac. Tako su ušli u projekat koji se neće snimiti jer „Gama” nema sredstava.  Siniša Pavić je nakon toga izjavio “da mu ne pada na pamet” da radi film za glumce koji su se poneli prema njemu onako kako on nije zaslužio, i pojurili za većom sumom novca. Po njegovim rečima nisu se poneli kao profesionalci, već kao amateri željni slave.

I tako su nažalost gledaoci ostali uskraćeni za još jedan nastavak ove vanvremenske serije.

[review position="bottom"]
Share.

Comments are closed.