Hari Poter i Vatreni pehar

0

Četvrti ,,Harry Potter” film

,,Hari Poter i vatreni pehar” je četvrti film iz čuvenog serijala o mladom čarobnjaku koji pohađa magičnu školu Hogvorts. Ovaj nastavak predstavlja prekretnicu u čitavom serijalu, a događaji iz ,,Vatrenog pehara” učiniće ostatak serijala napetijim i strašnijim.

Avanture Harija Potera namenjene su prvenstveno mlađoj publici. Od četvrtog dela radnja filma postaje znatno strašnija, pa se od ovog nastavka Harijeve avanture ne preporučuju najmlađoj populaciji, bar ne bez roditeljske pratnje.

Reditelj ovoga puta bio je Majkl Nevil.

Sve o filmu ,,Harry Potter and Goblet of Fire"

Sve o filmu ,,Harry Potter and Goblet of Fire”

Radnja filma

Četvrta Harijeva avantura počinje na Svetskom prvenstvu u kvidiču. Hari odlazi zajedno sa Hermionom i porodicom Vizli na ovaj prestižni sportski događaj. Nakon završene utakmice i slavlja na nebu se pojavljuje čudan znak – lobanja sa zmijom koja joj izlazi iz usta. U kamp gde su smešteni navijači upadaju huligani i ostavljaju haos za sobom. Hari saznaje da su u pitanju Smrtožderi, nekadašnji sledbenici Lorda Voldemora, a lobanja sa zmijom je njihov simbol.

Nakon incidenta vreme je za početak nove školske godine. Hari i drugari saznaju da će njihova škola biti domaćin čuvenog Tročarobnjačkog turnira. U Hogvorts stižu učenice iz francuske škole Bobatons i momci iz bugarske škole Durmstrang.

U Velikoj sali postavljen je takozvani vatreni pehar i svi učenici koji žele da se prijave na Tročarobnjački turnir mogu ubaciti svoje ime u pehar. Na svečanoj ceremoniji, pehar će sam selektovati po jednog, najboljeg, učenika iz Hogvortsa, Bobatonsa i Durmstranga. Svi učenici bi želeli da se prijave, ali postoji jedna caka: samo punoletni, odnosno stariji od sedamnaest godina mogu da se prijave na turnir, jer su zadaci veoma opasni, a u prošlosti se dešavalo čak i da neko od takmičara pogine.

Tokom svečanosti pehar izbacuje Sedrika Digorija, kao takmičara koji će predstavljati Hogvorts. Bugarski predstavnik je Viktor Krum, koji je inače i velika kvidič zvezda, i kojeg je Hari imao prilike da gleda na Svetskom prvenstvu u kvidiču. U ime škole Bobatons takmiči se lepa Fler Delakor, polu devojka, polu vila. Baš kad su svi mislili da je izbor takmičara gotov, pehar, nekim čudom, izbacuje i četvrto ime: Hari Poter.

I dok se Hari kune da nije ubacio svoje ime u pehar, a nije ni mogao, jer mu pehar ne bi dozvolio da se prijavi pošto je maloletan, ostale škole se bune jer Hogvorts ima dva predstavnika. Dambldor odlučuje da veruje Hariju, ali za sada ga mora pustiti da se takmiči. Što je najgore, profesor Dambldor sumnja da neko pokušava da ubije Harija, i da će iskoristiti Tročarobnjački turnir za to. Pred Harijem je težak period: mora da se posveti školskim zadacima, čekaju ga tri veoma teška podviga koja mora da pređe na Tročarobnjačkom turniru, a ujedno cela škola je protiv njega jer sumnjaju da je sam, namerno, ubacio svoje ime u pehar, i da je željan pažjne. Da stvar bude gora i Ron tako misli.

,,Hari Poter i vatreni pehar” dodatno je interesantniji jer naši junaci sada počinju da se zaljubljuju. Hariju će se dopasti Čo Čeng, devojka Sedrika Digorija, njegovog rivala sa Tročarobnjačkog turnira. Devojčice iz Hogvortsa će izgubiti glavu za Viktorom Krumom, talentovanim igračem kvidiča koji je planetarno poznat i koji se takođe takmiči na turniru. Svi će se iznenaditi kada se Krum na Božićnom balu pojavi sa Hermionom. I zanosna Fler Delakor će osvojiti mnoga srca, s obzirom da je poluvila, a vile su poznate po svojim moćima zavođenja.

hari poter i vatreni pehar radnja filma

Kraj filma

Kraj ,,Vatrenog pehara” obeležiće povratak Lorda Voldemorta, koji se sada vratio u punoj snazi. Ceo čarobnjački svet je u strahu od ovog mračnog čarobnjaka, koji neće imati milosti prema neprijateljima, i koji će prvo krenuti u osvajanje Ministarstva magije.

Glavni likovi

Hari Poter ( Danijel Redklif ) – Hari u ovom delu ima nekoliko teških zadataka. Neko je njegovo ime ubacio u vatreni pehar i sada mora da se takmiči sa boljim i starijim đacima, izložen je javnom ruglu, a što je najgore, neko pokušava da ga ubije smestivši mu takmičenje na koje ne želi da ide. Hari u četvrtom delu trpi veliki psihički teret, ne samo zbog turnira, već i zbog toga što ovoga puta nema podršku svog druga Rona sa kojim se posvađao. Moraće da uči više nego u prethodnih godina, zabrinut je i zbog Sirijusa koji je u bekstvu, zaljubljen je u tuđu devojku … Srećom, ima i prijatelje na koje će moći da se osloni.

Ron Vizli ( Rupert Grin ) – Ovoga puta Ron će se razočarati u Harija. Naime, Ron misli da je Hari sam nekako uspeo da ubaci ime u vatreni pehar, a da nije tu tajnu podelio sa njim. Uslediće žestoka svađa između najboljih prijatelja. Ni Ron neće ostati imun na čari Fler Delakor. Kada se krene sa organizacijom Božićnog bala, imaće problem – moraće da pozove neku devojku na bal, a nikada ranije nije radio ništa slično.

Hermiona Grejndžer ( Ema Votson ) – Kao i svake godine, Hermiona je i dalje jedna od najboljih učenika u Hogvortsu. Sada kada ne govori sa Ronom, Hari će se uglavnom oslanjati na Hermionu, i što se tiče moralne podrške i što se tiče znanja. Ona će mu pomoći u rešavanju zadataka na Tročarobnjačkom turniru. Bez obzira što u Hogvortsu ima mnogo lepših devojaka, Viktor Krum će odabrati Hermionu za svoju partnerku na Božićnom balu. Ona će se pojaviti na balu u zanosnoj haljini, i baciti u senku sve ostale devojke.

Ponovo na okupu: Ron, Hari i Hermiona

Ponovo na okupu: Ron, Hari i Hermiona


Albus Dambldor ( Majkl Gambon )
– Dobroćudni profesor Dambldor naslućuje Voldemorov povrtak i celu situaciju sa turnirom pokušava da drži pod kontrolom. Na žalost, ni Dambldor nema toliku moć.


Sedrik Digori ( Robert Patison )
– Jedan od novih likova je simpatični Sedrik Digori. On se sa Harijem takmiči na Tročarobnjačkom turniru i zabavlja se sa Čo Čeng, Harijevom simpatijom. Bez obzira na sve, Hari nema loše mišljenje o njemu. Sedrik je ,,zlatni dečko”, dobar đak, dobar učenik i dobar prijatelj. Ceo Hogvorts ga podržava na turniru, više nego Harija.

Viktor Krum ( Stanislav Ivanevski ) – Evo još jednog novog lika u ,,Hari Poter” serijalu. Viktor je planetarno poznat igrač kvidiča. Sa bugarskom reprezentacijom, stigao je do finala Svetskog prvenstva u kvidiču. Kada se baš on pojavi u Hogvortsu, kao jedan od đaka koji pohađaju Durmstrang, bugarsku magijsku školu, svi učenici, a posebno devojke će ostati bez daha. Vatreni pehar ga bira za jednog od takmičara na Tročarobnjačkom turniru, odnosno predstavnika Durmstranga koji će se takmičiti na ovom prestižnom događaju. Krum je inteligentan, povučen, tajanstven, nepredvidiv, pa će biti pravo iznenađenje kada mu se dopadne niko drugi do Hermiona Grejndžer.

Fler Delakor ( Klemens Poesi ) – Odlučna i spretna devojka, koja zrači lepotom. Učenica iz Bobatonsa, koja je odabrana da se takmiči na Tročarobnjačkom turniru. Njena baka je vila, a vile su prelepe devojke, koje mogu svakog da zavedu. Fler, naravno, liči na svoju baku, lako zavodi momke, dovoljno je samo da zabaci svoju dugu, svilenkastu kosu i da izmami uzdahe svih mladića u prostoriji. Najvažnija osoba na svetu joj je mlađa sestra. Fler je opisana kao prelepa devojka, ali i veoma pametna. Svi je obožavaju, ona je najpopularnija učenica u svojoj školi.

Učesnici Tročarobnjačkog turnira: Hari, Fler, Sedrik i Viktor

Učesnici Tročarobnjačkog turnira: Hari, Fler, Sedrik i Viktor

Piter Petigru – Crvorep ( Timoti Spel ) – Nakon što je uspeo da pobegne od Sirijusa u prethodnom delu, Piter Petigru je pronašao svog starog gospodara, Lorda Voldemora. Sada je odlučan da mu pomogne da vrati svoje moći. U suprotnom ostatak života bi proveo bežeći i skrivajući se, ali ako se Voldemor vrati, on će uživati određeni ugled, naročito jer je on taj koji je pomogao Voldemoru da se ponovo uzdigne.

Drako Melfoj ( Tom Felton ) – Drako nije ništa drugačiji nego u prethodnim delovima. I dalje je bezobrazan, razmažen i namćorast. On je i taj koji vodi kampanju protiv Harija Potera i koji forsira Digorija kao potencijalnog pobednika Tročarobnjačkog turnira. Naravno nerazdvojan je sa Krebom i Gojlom, svojim drugarima iz Sliterina, koji mu dođu i kao telohranitelji.

Čo Čeng ( Keti Lang ) – Simpatična devojčica iz kuće Revenklo. Zapala je Hariju za oko, ali kasno, Digori joj prvi prilazi i poziva je na Božićni bal. Nije uobražena, i uvek je fina prema Hariju.

Hagrid ( Robi Koltrejn ) – Čuvar školskog imanja, polu džin Hagrid u četvrtom delu doživljava pravu poslasticu: imaće priliku da radi sa zmajevima, veoma opasnim stvorenjima, a poznato je da je Hagrid veliki ljubitelj magijskih bića. Što opasnije to bolje. I dobroćudni Hagrid će se zaljubiti i to u madam Olimp, direktorku francuske škole Bobatons.

Severus Snejp ( Alen Rikmen ) – Što se Snejpa tiče u ,,Vatrnom peharu ” se ne dešava ništa naročito. Snejp je nekada bio jedan od glavnih Voldemorovih smrtoždera, ali je pred sam pad mračnog gosodara prešao na Dambldorovu stranu. Tokom Tročarobnjačkog turnira susrešće se sa Karakovim, svojim starim prijateljem smrtožderom. I jedan i drugi, kao i ostali smrtožderi imaju istetoviran mračni znak ( lobanju sa zmijom ) koji je svetleo svaki put kada bi ih Voldemor pozvao na sastanak. Međutim znak opet počinje da svetli.

Igor Karakof ( Predrag Peđa Bjelac ) – Igor Karakov je bio jedan od smrtoždera. Kada je Voldemor pao, on je izdao neke svoje prijatelje i na taj način je oslobođen zatvora. Sada je direktor Durmstranga, bugarske škole za čarobnjake. I dalje je ostao pomalo odvratan kao ličnost. Za razliku od Snejpa, Karakov je veoma zabrinut zbog svoje tetovaže koja sve jače svetli i plaši se povratka mračnog gospodara, jer to znači da će mu se stari saborci koje je izdao surovo osvetiti.

Svetski a naš: Peđa Bjelac kao Igor Karakov

Svetski a naš: Peđa Bjelac kao Igor Karakov

Profesor Ćudljivko ( Brendon Gelson ) – Nekada je bio auror, odnosno u specijalnoj čarobnjačkoj jedinici koja je imala zadatak da hapsi mračne čarobnjake. Veliki broj zlikovaca završio je u zatvoru baš zbog njega. U jednoj akciji izgubio je oko i nogu. Sada ima jednu drvenu nogu i magično oko sa kojim može da vidi iza sebe. Bolesno je oprezan, u svemu vidi neki mračni uticaj i na svakog sumnja. U ovoj godini provesor Ćudljivko dolazi da predaje na Hogvortsu odbranu od mračnih veština. Nakon što su prethodna tri profesora završila loše školsku godinu, ovo zanimanje se smatra ukletim, ali Ćudljivko ga na prvi Dambldorov poziv prihvata, insistirajući da učenici krenu sa učenjem zabranjenih smrtonosnih kletvi.

Rita Skiter ( Miranda Ričardson ) – Dosadna novinarka ,,Dnevnog proroka” koja izveštava o Tročarobnjačkom turniru sa lica mesta. Rita Skiter je tipična novinarka: sve je interesuje, a često piše stvari koje nemaju veze sa istinom. Velika je misterija kako dolazi do tajnih informacija.

Sirijus Blek ( Geri Oldman ) – Nakon što je uspeo da pobegne i spasi se Askabana, Blek se često dopisuje sa Harijem. On mu je moralna podrška, i često ga savetuje u kritičnim situacijama. Ipak, ne sme da stupa često u kontakt sa Harijem, jer je u bekstvu.

Tom Ridl, Lord Voldemort ( Ralf Fajns ) – Ovoga puta, Lord Voldemort ima siguran plan kako da povrati staru snagu. Zahvaljujući Crvorepu ponovo okuplja nekoliko smrtoždera. Njegov glavni cilj je da dođe do Harija Potera i da ga napokon ubije dokazujući time da je on najveći čarobnjak svih vremena.

lord voldemort hari poter i vatreni pehar


Barti Čučanj ( Rodžer Lojd Pak )
– Čučanj je nekada bio sudija koji je slao mračne čarobnjake u Askaban. Bio je nemilosrdan, zna se da je čak i sopstvenog sina osudio na zatvor zbog saradnje sa Voldemorom. Sada nadgleda Tročarobnjački turnir, i ovoga puta je neka vrsta supervizora.

Madam Olimp Maksim ( Frances de la Tur ) – Direktorka škole Bobatons, dama i poludžinica, koja sa svojim učenicama dolazi u Hogvorts na takmičenje u Tročarobnjačkom turniru. Vrlo brzo se sprijatelji sa Hargidom jer su iste rase.

Specifični glumci iz ,,Vatrenog pehara” i njihove uloge

U filmu ,,Hari Poter i vatreni pehar” imamo čitav niz novih glumaca. Ovo je bila prilika da se glumačkoj postavi pridruže i glumci iz drugih zemalja, pre svega Bugarske i Francuske. Franses de la Tur jeste francusko porekla, ali živi u Engleskoj. Slično je i sa Stanislavom Ivaneskim, dečkom iz Bugarske koji je u to vreme studirao u Londonu.

,,Vatreni pehar” učinio je popularnim i Roberta Patisona, koji će kasnije dobiti glavnu ulogu u ,,Sumrak” sagi gde će zaigrati u ulozi čuvenog vampira Edvarda Kalena. U ,,Vatrenom peharu” Patison igra Sedrika Digorija.

Ovoga puta u ,,Hari Poter” sagi zaigrao je i naše gore list. U pitanju je glumac Peđa Bjelac, koji je oživeo lik Igora Karakova, direktora bugarske škole Durmstrang.

Najveće interesovanje bilo je, ubedljivo, za ulogu Čo Čeng, Harijeve simpatije. Preko tri hiljade devojaka se prijavilo za ovu ulogu.

Detalj sa premijere filma

Detalj sa premijere filma

,,Hari Poter i vatreni pehar” na TV B92 i Prva TV

Srpska publika je dugo čekala da pogleda Harijeve avanture na našim malim ekranima. Ko je imao kablovsku i HBO program mogao je da pogleda televizijsko prikazivanje samo par meseci nakon bioskopske premijere.

Međutim srpske televizije su čekale nekoliko godina da bi dobile pravo da puste Harija Potera. Zahvaljujući TV B92 i Prva TV prvih pet delova ove sage, mogle su da se pogledaju i na malim ekranima, između ostalog i ,,Hari Poter i vatreni pehar”.

Recenzija i kritika

Kao i uvek, ono najlepše što se može videti u HP avanturama su kostimi i specijalni efekti. Četvrdi deo zahtevao je i komplikovanu scenografiju, pogotovo kada se radilo o drugom zadatku na Tročarobnjačkom turniru koji se odigravao pod mutnom jezerskom vodom.

Mladi glumci, iako nisu preterano izdominirali sa glumačkim talentom, moraju dobiti pohvalu za napore koje su pretpreli, prvenstveno snimajući scene pod vodom. Čak se i Danijel Redklif prihvatio nekih lakših kaskaderskih poslova.

Posebna pohvala je za kostime. Kostimografkinja je veliku pažnju posvetila Božićnom balu, gde smo po prvi put videli naše junake u svečanim odorama.

Ono što je najlepše i u ovom Hariju Poteru, jeste, kao i uvek, muzika. I ovoga puta se za muziku pobrinuo, između ostalog, Džon Vilijams, a angažovano je po prvi put i nekoliko rok muzičara.

Film je startovao sa budžetom od 150 000 000 dolara, a u samom startu prikazivanja osvojio trostruko više.

Zanimljivosti i trivije

Knjige iz Dambldorovog kabineta su telefonski imenici.

Ralf Fajns ne nosi nikakvu šminku, već mu je lice digitalno obrađeno.

Članovi benda na Božićnom balu su iz rok grupa ,,Radiohed” i ,,Pulp”. U filmu su zapravo bend koji se zove ,,Čudne sestre” i koji je veoma popularan u čarobnjačkom svetu. Otpevali su i par pesama, od kojih su popularnost stekli ,,Dance like Hipogrif” i ,,Magic works”.

Francuska glumica Odri Tatu je razmatrana za ulogu madam Olipm. Postojale su i glasine da bi čak Roan Atkinson mogao da zaigra u ulozi Lorda Voldemora, ali su glasine bile neistinite.

9.3 Ocena

Jedan od najboljih delova iz Hari Poter sage, ako ne i najbolji. Ralf Fajns je odličan izbor za Voldemorta, a efekti su bolji nego ikad. S obzirom koliko je knjiga obimna sve je odlično uklopljeno u film, reditelj nije izbacio ni jedan od bitnih događaja, što ponekad nije bio slučaj u HP filmovima.

  • Režija 9
  • Gluma 8
  • Kostimi 10
  • Scenografija 9
  • Efekti 9.8
  • Muzika 10
  • User Ratings (2 Votes) 6.3
Share.

Comments are closed.

error: Sadržaj je zaštićen !!