Kod kuće – 3D animacija o prijateljstvu između devojke i vanzemaljca

0

„Kod kuće (engl. Home 3D)“ je američka animirana komedija iz 2015-te godine, rađena u 3D računarskoj grafici. Radnja filma zasnovana je na knjizi koja je osvojila brojne nagrade „The true meaning of Smekday“ autora Adama Reksa.

Stvaranje animacije

Još 2008-e godine kompanija “DreamWorks Animation” kupila je prava za snimanje ovog animrianog avanturističkog filma i započela prilagođavanje knjige scenariju za dugometražni film. Senario su za potrebe snimanja napisali Tom Astle i Met Ember. Za režisera izabran je Tim Džonson, dok su se kao producenti ove dugometražne animacije oprobali Mirela Soria, Kris Dženkins i Suzan Buirdži. Kompanija zadužena za pravljenje animacije i produkciju celokupnog projekta jeste “DreamWorks Animation”, dok je distribuiciju uradio američki filmski studio “20th Century Fox”.

Kod kuce

Kako “DreamWorks” ima dugogodišnje iskustvo sa stvaranjem animacija, samo snimanje glasova i animiranje nije dugo trajalo i film je brzo završen. Jedini problem prilikom snimanja filma, odnosno njegove montaže predstavlja je trodimenzionalna računarska grafika, ili ti 3D, što je malo teže bilo izvesti da izgleda primamljivo za najmlađe gledaoce, ali Tim Džonson sa svojim timom je sve to nekako upakovao i na kraju stvorio solidan, ali ne i sjajan film rađen u 3D tehnici Budžet filma iznosio je 135 miliona dolara, a isti traje 94 minuta.

Likovi u animaciji i pevači i glumci koji su im pozajmili glasove

Glavni lik u ovom dečijem filmu jeste Ou – biće sa druge planete koje pripada grupi stvorenja koja se jednim imenom nazivau Buv. Buvi su vanzemaljska bića sa druge planete, koji se kao “narod” drže zajedno i na našu planetu su došli sa namerom da je osvoje i isele sve stanovnike Zemlje. Što se tiče Oua, on je ustvari malo slatko storenje, dobronameran, pametan i željan prijateljstva, za razliku od ostalih Buva. S’obzirom da Buvi se privatno ne druže ne sklapaju porodice i prijateljstva, mali Ou sve to želi. Želi da ima drugara, želi da se zabavlja da oseća da nekome pripada. Glas malom Ouu pozajmio je sjajni američki glumac Džim Parson, našoj javnosti poznat  kao štreber Šeldon iz serije “The big bang theory”.

In this image released by DreamWorks Animation, characters Oh, voiced by Jim Parsons, right, and Tip, voiced by Rihanna appear in a scene from the animated film "Home." (AP Photo/DreamWorks Animation)  ORG XMIT: NYET116

In this image released by DreamWorks Animation, characters Oh, voiced by Jim Parsons, right, and Tip, voiced by Rihanna appear in a scene from the animated film “Home.” (AP Photo/DreamWorks Animation) ORG XMIT: NYET116

Jako se ističe i lik Tif, čije je pravo ime Dara Tuci. Od kako su Buvi krenuli sa invazijom na zemlju i sa iseljavanjem ljudskog stanovništa, Tif je primorana da živi sama i snalazi se kako ume i zna. Ona je veoma inteligentna, snalažljiva i jako hrabra devojka koja će se i sprijateljiti sa Ouom. Glas Tifi pozajmila je svetski poznata pevačica Rihana.

Posebno se ističe i lik kapetana Šmeka, koji jeste vođa od Buvija, a glas mu je pozajmio maestralni Stiv Martin. Izdvojićemo još jedan lik, a to je Tifina Mama – Lusi, kojoj je glas pozjamila planetarno popularna pevačica i glumica Dženifer Lopez.

Kod kuce 22

Opis radnje filma

Radnja filma započinje prateći Oa, pripadnika rase vanzemaljaca pod nazivom Buv. U bekstvu od najvećeg nerpijatelja Džorga, Buvi nalaze našu planetu Zemlju, pogodno mesto koje mogu nazvati „kuća“. Na čelu sa kapetanom Smekom, oni započinju svoju prijateljsku invaziju na planeti, premeštaju ljude na druge delove planete, dok Buvovi naseljavaju njihove domove. Ov je bio najviše uzbuđen zbog cele situacije slobodno razmišljajući, on odlučuje da pozove sve ostale Buve do njegovog stana na žurku useljenja. Nedaleko od Oa živi tinejdžerka Tip, koja se ludo prodovi vozeći kroz grad, nakon što je odvojena od svoje majke Lusi tokom invazije.

HOME

HOME

Ona je sada ostala sa svojom mačkom i polako je počela da oseća sve veću mržnju prema Buvima koji su je odvojili od svoje porodice. Ta mržnja je rasla sve dok jednoga dana Tif nije upoznala Oa, kada su stvari počele da se menjaju i za jedno i za drugo…

Reakcije kritičara na ovu 3D animaciju

DreamWorksova animacia je uglavnom dobijala mešovite kritike od kritičara. Na  pregletu sajta „Rotten Tomatoes“, film ima rejting od 46%, na osnovu 105 kritika, sa prosečnom ocenom 5. 2 od 10. Koncenzus sajta navodi „Šareno, glupo i potpuno beingno, “Kod kuće je prosečna diverzija, ali nema nestašice sa supernionim animiranim alternativama“. Na sajtu “Metacritic” koji dodeljuje  rejtinge, film ima skor 55 od 100, na osnovu 31 kritike,sa naznakom „pomešana ali prosečna mišljenja“. U „Cinemascore“ anketama sprovedenim tokom prvog vikenda bioskopska publika je filmu dala ocenu „A“ na skali od A+ do F.

HOME_sq1900_s138_f106_4K_PS_v2.0 Bubble-riding Boovian traffic cop Kyle (Matt Jones) corners his prey, Oh (Jim Parsons) and Tip (Rihanna). Photo credit: DreamWorks Animation.

Majk Rečšhafen iz američkih novena „Hollywood Reporter“ u svojoj recenziji ovog animiranog dugometražnog fima istakao je: “Nema mesta kao što je kod kuće, ali ima mnogo mesta kao „Kod kuće“, animirana avantura o neobičnom prijateljstvu između usamljene devojke i vanzemaljskog naslaganja koja ne mogu pomoći, ali ne mogu da se ne osećam već upoznato sa ovim.“ Džejms Roči iz „The Wrap“ je dao filmu pozitivnu kritiku,rekavši „Kao animirani sci-fi za sitnu robu, to je uspeh koji je skroman, ali veoma dobro izveden deo ambicije i šarma.“ Stiven Vehti je filmu dao dve od pet zvezdica, govoreći „Gumeno-obojena animacija je maštovita, ali reditelj Tim i 3D crtani ostaju strogo 1D.”, i njegoa koleginica Barbara VanDenburg dala je filmu dve od pet zvezdica napisavši: “Za svu svoju energiju i zamazivanje krosišnjenjem ving-bang tehnologije, ne znaju kako da ispričaju jednostavnu priču ii sakupe trodimenzionalne likove, a to je problem koji čak ni najbolje 3D naočara ne mogu popraviti. “

Sinhronizacija na srpski jezik

“Kod kuće” je pre premijernog prikazivanja u našoj zemlji najpre sinhronizovan na srpski jezik. Pa tako glasove glavnim junacima pozajmili su neki od boljih naših pevača i glumaca. Glas devojčici Tipi pozajmila je Sara Jovanović, simpatičnom vanzemaljcu Ou svoj glas je pozajmio Ivan Zekić, strašnom Kapetanu Smeku Marko Marković, a Anica Dobra svoj glas dala je Lusi – Tipinoj majci. Što se tiče režije i sinhornizacije za to je bila zadužena  Jani Maričić.

Kod kuce 1

Zanimljivosti:

  • Dženifer Lopez peva naslovnu numeru “Feel The Light” za ovaj film, a zanimljivo je da se ta numera otvara sa poznatim akordeo iz kultnog filma “Close Encounters of the third Kind”, koji je korišćen u filmu prilikom sustreta i komunikacije sa vanzemaljcima.
  • Ako pažljivo pogledate u scenu prodavnice, možete videti kutiju iz filma “Pigvini sa Madagaskara”.
  • Lik devojke “Tipi” kojoj je glas pozajmila Rihana je prvi čovek protagonista kome je koža crna u nekom igranom filmu “DreamWorksa”. Međutim i lik koji je tumačio Vil Smit u “Shark Tale”, gde je tumačio ribu, takođe je napisan tako da bude prikazan kao “crnac”, potencijalno čineći prvog crnog protagonistu kompanije bez obzira na vrstu.
  • Pored toga što je Tipi pozajmila glas, Rihana je za potrebe filma otpevala više numera.
  • Devojčica Tipi je u filmu sa Baradosa, kao i pevačica u stvarnom životu.
[review position="bottom"]
Share.

Comments are closed.