Potraga za Nemom(Finding Nemo) – ljubav oca dublja od najdubljeg okeana

0

„Potraga za Nemom (engl. Finding Nemo)“ je animirani film američke produkcije iz 2003-e godine. Ova animacija mešavina je više žanrova: komedije, fantastike, drame i avanture. Animaciju je režirao Endru Stanton po scenariju koji je napisao zajedno sa Bobom Pitersonom i Dejvidom Renoldsom. „Potraga za Nemom“ je film koji je obarao rekorde, pa je tako na dodeli „Oskara“ osvojio oskara u kategoriji najbolji crtani film, a sa svojom zaradom zauzeo je prvo mesto najkomercijalnih crtanih filmova ikada i deveto mesto na listi najkomercijalnijih filmova u istoriji.

Produckija diznijeve animacije

Inspiracija za ovu animaciju je potekla od više ljudi koji su radili na ovom projektu, ali najveće zasluge svakako ima režiser Endru Stanton. Još kao dete Endru je kod zubara video akvarijumu i pretpostavio da su ribe u njemu iz okeana i hteo da ide kući. Ta sitnica iz njegovog detinjstva je bila polazna osnova za celu priču filma. Sa pred produkcijom filma započeto je još 1997-e godine kada je Endru počeo da piše scenario. Godinu dana kasnije pomoć pri pisanju scenarija dali su mu Piterson i Renolds. Za kinematografiju animacije zaduženi su bili Šeron Kalan i Džeremi Laski. Samu animaciju radile su dve producentske kuće „Walt Disney“ i „Pixar Animation Studios“, dok je za distribuciju iste zadužena bila izdavačka kuća „Buena Vista Pictures“. Budžet koji im je bio na raspolaganju iznosio je 94 miliona dolara.

Potraga za Nemom (8)

Ova animacija je posvećena Glen MekKvejnu, animatoru crtaća iz kompanije „Pixar“ koji je umro od raka 2002-e godine.

Opis radnje filma

Radnja „Potrage za Nemom“ smeštena je u okean i prati porodicu riba. Glava te porodice jeste riba Merlin, koji je nažalost doživeo stravičnu tragediju u kojoj je izgubio svoju ženu i svu decu osim jednog koji je preživeo – sina Nema. Nakon te tragedije, Merlin je svoj život posvetio tome da zaštiti jedinog preostalog sina. Međutim Nemo je nezadovoljan i nesrećan zbog brige svoga oca, koja je po njemu neosnovana i preterana. Zato jednog dana, Nemo odlučuje da otpliva na pučinu kako bi svome ocu, ali i drugarima iz škole dokazao da tamo nepostoji nikakva opasnost od koje bi on mogao da nasrada. Ali na njegovu sreću on nije bio u pravu. Na pučini, Nema love ronioci koji ga živog odnose u Sidnej u jednu zubarsku ordinaciju i stavljaju ga u akvarijum.

Potraga za Nemom (7)

Sada Merlin, koji je se još od smrti žene i dece boji prostranog okeana, kreće u potragu za svojim sinom. U toj potrazi Merlinu se pridružuje i Doroti – riba zbog koje on uviđa da je bio isuviše strog prema sinu. I dok njih dvoje zajedničim snagama upadaju u različite vrste nevolja iz kojih pokušavaju da se izvuku, Nemo u akvarijumu sa ostalim ribama koje su zatočene pokušava da organizuje „begstvo“ u okean…

Likovi i glumci koji su im pozajmili glas

Jedan od glavnih likova jeste Merlin – riba klovan koja živi u okeanu, duboko ispod koralnog grebena. Merlin je prikazan kao brižan otac, koji u želji da što bolje zaštiti svog sina ponaša se previše strogo. Merlinu glas je pozajmio američki glumac, režiser, scenarista i pisac Albert Bruks.

Potraga za Nemom (1)

Dori je riba plave boje, koja se pridružuje Merlinu u potrazi za sinom. Jako je dobra i hoće da pomogne. Voli da priča baš puno, ali ima jedan problem – jako je zaboravna, pa se često dešava da jednu stvar ponavlja više puta. Dori glas je pozajmila američka komičarka i glumica Elen Dedženeres.

Nemo je jedini preživeli sin od Merlina. Zbog života koji živi previše sakriven i žaštićen, on postaje željan sveta i previše znatiželjan. Tek je krenuo u školu, gde ga kolege zadirkuju zbog načina na koji živi. Da bi njima, a i svom ocu dokazao da može sam da se snađe daleko od kuće, Nemo kreće na pucinu. Glas Nemu dao je Aleksandar Guld.

Bitno se izdvajaju još dva lika, a to su Džil i Blot. Džil je glavna riba u akvarijumu u kojem će se Nemo zateći. Najduže je tamo od svih riba, pa tako poznaje svaki korak njihovog „vlasnika“- zubara. Džil je ta koja će dobiti ideju kako da pobegnu iz akvarijuma, a glas joj je dao Vilem Dafo Mlađi. Blot je druga glavna riba u akvarijumu odmah posle Džil. Ima jako tešku narav, koju pokušava da sakrije od drugih, a stalno je pod stresom jer se nalazi u zatvorenom malom prostoru sa drugim ribama. Blot svoj glas je pozajmio Bred Garet.

Potraga za Nemom (2)

Od glumaca koji su učestovali u stvaranju animacije izdvajamo i Alison Dženi, Stiven Ruta, Džefri Raša, Viki Luisa, Džoa Renfita i Ostina Pendtona.

“Univerzalna slava” za Nema

„Potraga za Nemom“ je dobila univerzalne kritičke pohvale. Internet sajt koji se bavi prikupljanjem recenzija „Rotten Tomatoes“ dao je filmu rejting od 99%, sa skorom od 8.6 na osnovu 238 kritika. Konsenzus sajta je naglasio: “Animacija koja oduzima dah, talentovani vokalni rad i dobro napisan scenario će dosta dodati već stvorenom Pixarovom uspehu.“ Sajt  „Metacritic“, Nemu je dodelio čak 100 vrhunskih pregleda glavnih kritičara i skor od 90 na osnovu 38 kritika, ukazujući da ovaj film ima „univerzalnu slavu“.

Potraga za Nemom (6)

Rodžer Eber je filmu dao četiri od četiri zvezdice, nazvavši film „jednim od najbolji retkih filmova u kojim sam želeo da sedim u prvom redu i da pustim sliku da me isprati do kraja vidnog polja“. Brodvejska zvezda Nejtan Lejn, koji je dao glas Timonu iz animacije „The Lion King“ je rekao da je ovaj film najbolji animirani film koji je on ikad video. Marka Karo iz „Chicago Tribune“ je dao filmu četiri od četiri zvezdice rekavši: “Povezao sam se sa ovim morskim stvorenjima kao što to retko radim sa ljudima u velikom ekranu avantura. Džef Strikler iz „Star Tribune“ je filmu dao pozitivno mišljenje, govoreći: “film dokazazuje da čak i kada Pixar nije na vrhuncu, još uvek daje bolje animacije od nekih konkurenata ovih dana“. Džin Simor iz „Newsday“ je filmu dao 3. 5 zvezdica od 4, rekavši da „podvodne pozadine oduzimaju dah. Ne stvarno. Tako izgledaju živo, skoro kao da vam zadržava dah dok gledate.“ Rene Rodrigez iz „Miami Herrald“ je filmu dao četiri od četiri zvezdice uz konstataciju: “Roditeljska anksoiznost ne može biti vrsta stvari dečijih filmova koji su obično napravljeni, ali to savršeno delo zna kako da zadovolji svoju publiku.“

Potraga za Nemom (4)

Ukupna zarada “Potrage za Nemom” iznosila je neverovatnih 936.843.261 dolara, što ovaj animirani film stavlja na trideseto mesto liste filmova sa najvećom zaradom i na drugo mesto filmova koji su najviše zaradili 2003-e godine, odmah iza trećeg dela “Gospodara prstenova”. Diznijeva animacija  je imala impresivne rezulatate na starnim blagajnama, pa je tako u Japanu zaradila 102,4 miliona dolara postavši strani film koji je najviše zaradio u Japanu u njihovoj domaćoj valuti (jenima). Film je rekordu zaradu imao i u Velikoj Britaniji, Malti, Irskoj i Francuskoj.

Analiza diznijeve animacija

“Potraga za Nemom” je animirani crtani film koji je pogodan za sve uzraste upravo zbog pouke koju šalje, a to je da bi najmlađi gledaoci trebali da slušaju roditelje, jer ma koliko nam se činio bezopasan, svet koji nas okružuje je i te kako prepun opasnosti. Kada analiziramo film vidimo da nam je u njemu celo odgajanje i vaspitavanje deteta predstavljeno na jedan fantastičan način. Film nam prikazuje različita iskušenja koja roditelji doživljavaju prilikom vaspitanja deteta, kao i to da je ljubav roditelja veća i od najvećeg okeana. Pa tako za glavnog protagnostu Merlina ništa nije previše teško i opasno kada je njegov sin u pitanju. Za razliku od ostalih Diznijevih crtaća gde je uglavnom veličana ljubav majke prema detetu, ovde imamo priliku da vidimo kako to sve izgleda iz ugla jednog oca.

Potraga za Nemom (3)

Zanimljivosti:

  • Jako je zanimljivo da su u filmu korišćeni citati iz dosta ranijih Diznijevih ostvarenja. U filmu se između ostalih pojavljuju citati iz Pinokija, Ralja, Velikog bega, pa čak i iz filma “Terminator 2”.
  • Upotreba ribe klovna za glavnog protagonistu dovela je do toga da nakon premijere filma krene masovna kupovina ove ribice u SAD-u, ikao je u filmu držanje ribica u akvarijumu kao kućne ljubimce, prikazano kao negativno i jako skupo za održavanje.
  • Od januara 2005-te godine “Potraga za Nemom” je najprodavanije DVD izdanje na svetu svih vremena sa22 miliona prodatih kopija.
  • Dori je priva uloga je specijalno pisana za Elen Dedženeris.
  • Animatori koji su bili zaduženi za pravljenje izgleda i pokreta likova – riba, studirali su izraze lica pasa, obraćajući posebnu pažnju na oči, kako bi što bolje animirali izraz lica ribe.
  • Ovo je prvi film koji je “Pixar” uradio, da je osvojio “Oskra” u kategoriji najboji animirani film.

 

[review position="bottom"]
Share.

Comments are closed.