Pigvini sa Madagaskara (The penguins of Madagascar)

0

Velika popularnost serije „Pigvini sa Madagaskara“, koju milioni mališana iz celog sveta prate, dovela je do toga da ovaj serijal dobije i dugometražni film. „Pigvini sa Madagaskara“ (eng. The penguins of Madagascar) je američki kompijuterski animirani 3D film iz 2014 godine. Film sadrži iste likove kao i istoimena crtana serija koja se prikazuje na Niklodeonu (engl. Nickeloden), ali nije nastavak iste, niti je direkto povezana sa njom. Film su režirali Sajmon Dž. Smit i Erik Darnel po scenariju Džona Abauda i Majkla Koltona. Studio koji je snimio ovaj projekat je američka filmska kompanija Tveni senčuri foks (engl. 20th Century fox). Žanr ove animacije je komedija i avantura. „Pigvini sa Madagaskara“ su imali budžet od 132 miliona dolara, a na bioskopskim blagajnama širom sveta zaradili su preko 370 miliona dolara.

Glumci i uloge

Publici manje poznati glumci su pozajmili glasove našim pigvinima, pa tako Tom Makgart je svoj glas pozajmio Majoru, Riko je svoj glas dobio od Džon Dimadžina, Vojnik od Kristofera Hajtsa, a Kovalski od Krisa Milera. Glavnom negativcu doktoru Oktavijanu Špricu glas je pozajmio američki glumac i producent hrvatskog porekla Džon Malkovič, dok je uloga tajnog agenta Poverljivo pripala britanskom pozorišnom i filmskom glumcu Bendiktu Kamberbaču.

pigvini

Film je sinhronizovan na srpski jezik, a naši glumci koji su pozajmli glasove čuvenim pigvinima su Marko Marković, Branislav Zermski, Miroslav Muta Nikolić i Milan Antonić. Agentu Poverljivo glas je pozajmio Srđan Timarov, a negativcu dr. Špricu glas je dao Bojan Žirović.

O likovima

Kao što već znate glavni likovi su naši dobro poznati junaci- pigvini. Svaki od njih ostavlja utisak na svoj način i kolektivno oni su prava sila. Major je vođa i zaštitnik pigvinskog koda, on je onaj koji zahteva poslušnost, odanost i red od svoje ekipe. Zatim tu imamo Kovalskog koji je mozak operacije i onaj koji spašava stvar u zadnjem trenutku. Treći član tima je Riko koji najviše uživa u dizanju stvari u vazduh. Jako je miran dok ga ostali drže pod kontrolom, a u suprotnom je sposoban da u sekundi napravi haos. I na kraju tu je Vojnik, koji ima najveće srce i uvek je spreman za nove izazove iako ga ostatak ekipe vidi kao malu bebu i često ga drže po strani.

Glavni neprijatelj naših pigvina je dr. Oktavijan Špric, poznati genetičar i ljubitelj sira. Zapravo on je hobotnica koja je kivna na naše junake jer su u zoološkom vrtu oni postali glavna atrakcija, što je za posledicu imalo manje interesovanja za njega. Za njega pigvini su pravi zlikovci jer su mu ukrali svu pozornost i paznju od ljudi. Njegovo rešenje protiv pigvina jeste serum koji ih pretvara u groteskna bića.

pigvini saa madagaskara

Izdvaja se i Tajni agent Poverljivo, vrhunski obučen agent koji podcenjuej pigvine. On je željan akcije i štiti dobrobit životinja kad god je to potrebno. Iako vidi da pigvini žele veću ulogu u borbi, on želi da njegov tim obavi sav posao, a pigvine želi da iskoristi samo kako bi od njih dobio potrebne informacije.

Radnja filma

Radnja filma prati najeltiniji tim na svetu koji čine dobro poznata četvorka Major, Kovalski, Riko i Vojnik. Njih četvorica kreću u misiju za koju su se pripremali celog života, odnosno oni dobijaju zadatak spasavanja sveta. Kako bi u tome uspeli, moraju da odu na vruće  afričko ostrvo, a njihovo snažalanje, odnosno nesnalaženje u nemogućim situacijama uzrokovaće mnoštvo problema tajnom Agentu Poverljivku sa kojim radi, ali i mnogima koji su podcenili njihov naivan izgled.

Naši junaci bivaju oteti i odvedeni u Veneciju, gde ih drži zli genije dr. Oktavijan Špric, koji će im predočiti svoj zastrašujući plan. Nakon toga, pigvini uspevaju da pobegnu i kreću u misiju spasavanja sveta.

Recenzija i kritike

Što se tiče kritika ovoga filma one su podeljenje. Mnogi kritičari su govorili da je film dosadan ili da je rađen isključivo za decu. Po nekim kritičarima priča je previše jednostavna i nema neku težninu ni originalnost. Sa druge strane ima i onih kritičara, koje je ovo ostvarenje nasmejalo, jer ima dovoljno akcije i pustolovine koje su veoma zabavne za publiku.

Glavni problem filma je što su producenti ciljali i odraslu i dečiju publiku, pa su dobili veliku mešavinu specijalnih efekata i šala, koja je odbijala i jedne i druge. „Pigvini sa Madagaskara“ su film za decu i oni su trebali biti glavna ciljana publika.

Na sajtu Roten tomatos (engl. Rotten tomatoes) pigvini su dobili generalno dobre kritike, pa tako film trenutno ima rejting od 71% na osnovu 98 kritika od kritičara i prosečnu ocenu 6,2 od mogučih 10.

[review position="bottom"]
Share.

Comments are closed.