Igre gladi (The Hunger Games)

1

“Igre gladi“ je američki avanturistički film radjen po istoimenoj knjizi autorke Suzan Kolins. Režirao ga je poznati reditelj Gari Ros, a glavni producent je Nina Džobson. Žanr filma je mešavina avanture, naučne fantastike i akcije. Film je za kratko vreme postigao veliku gledanost sa budžetom od 78 miliona i zaradom od preko 691 miliona dolara. U prvoj nedelji prikazivanja u bioskopima “Igre gladi” zaradile su 155 miliona dolara i tako ušle u istoriju kao film koji je najviše zaradio u prvim mesecima 2012. godine.

Glumci i uloge

Glavni lik u ovom filmu je dobila jedna spektakularna glumica Dženifer Lorens. Kritičari su pohvalili perfomans njen perfomans, a upravo ovaj film je glumici doneo planetarnu popularnost kod publike. Pored nje, glavne uloge su dobili i Džoš Hačerson, Lijam Hemsvort, Vudi Harelson i Elizabet Benks.

Sporedne uloge tumače: Leni Kravtiz, Aleksandar Ludvig, Donald Šuterland, Ves Bentli i drugi.

Igre gladi film

Opis filma

Radnja filma smeštena je u budućnosti. Naime, u ruševinama područja nekada poznatog kao Severna Amerika, nalazi se zemlja Penem, sa blistavim gradom Kapitolom i dvanaest okruga, odnoso distrikta. U distriktu dvanaest živi šesnaestogodišnja Ketnis Everdin (Dženifer Lorens). Ona živi sa majkom i mlađom sestrom Primrouz (Vilov Šhilds), i smatra da je potpisala sebi smrtnu presudu kada se dobrovoljno prijavila da učestvuje u „Igrama gladi“ umesto mlađe sestre. Međutim, bila je na pragu smrti i ranije – preživljavanje je njena druga priroda. Mada joj to nije bila namera, postala je pravi borac. Ketrin će upravo u igrama gladi, iako ne želi da pobedi, morati da bira između preživljavanja i humanost, između života i smrti. Pored borbe Ketrin za opstanak, pratimo i njen u početku prijateljski, a kasnije i ljubavni odnos sa Pitom (Džoš Hačreson).

Završetkom ovog filma se ne završava borba Ketrin za slobodom i pravom izbora, naime ona se nastavlja u nastavcima ove tinejdžerske franšize.

Nastavci filma

Drugi deo ove trilogije pod nazivom “Igre gladi: Lov na vatru” izašao je 2013. godine i za zaradom većom od 850 miliona dolara premašio zaradu prvog dela.

Treći deo filma pod nazivom “Igre gladi: Sjaj slobode – deo 1” premijerno je prikazan 21. novembra 2014. godine. Iako se treći deo smatra najslabijim i najmanje popularnijim delom u prvoj nedelji prikazivanja u bioskopima je zaradio 123 miliona dolara, čak tri miliona više od popularnog oskarom nagađenog filma “Instajler”, koji mu je bio glavni konkurent.

Četvrti nastavak filma koji će nositi naziv “Igre gladi: Sjaj slobode – deo 2” premijerno će biti prikazan krajem 2015 godine.

Zanimljivosti

Dženifer Lorens je za potrebe trećeg dela filma otpevala numeru “The hanging tree”, koja se na zvaničnoj top listi Velike britanije našla na sjajnom 29. mestu.

Veoma je zanimljiva činjenica, da je Dženifer imala 20 godina kada je se prijavila za kasting za glavnu ulogu, a Ketrins iz knjige ima 14. Međutim kako su svi bili oduševljeni njenom glumom, zanimarili su razliku u godinama, jer po njima ona je jedina koja je zaista mogla da isprati sve karakteristike Ketrins iz knjige.

Igre gladi dzenifer lorens

Glumica Džulijen Mur pristala je da igra u trećem delu ove franšize, samo zato što su je deca koja obožavaju ovaj film to zamolila. Kada je izašla iz bioskopa nakon premijere, poprilično zadovoljna izjavila je da film nije tolika katastofa kao što je ona očekivala.

Na dodeli “Teen Choice Awards”, održanim 2014. godne, drugi deo ove sage odlično je prošao, film je osvojio titulu najboljeg naučnofantstičnog filma, a Dženifer Lorens i Džoš Hačerson odabrani su za najbolje glumce u kategoriji naučne fantastike. Donald Šuterland, fenomenalni 80-godišnji glumac odabran je za zlikovca godine kao Predsednik Snou.

Novak Đoković svojevremeno je izjavio da nije mogao da spava dok nije pročitao sva tri dela knjige “Igre gladi” i da sa oduševljenjem čeka da vidi kako su to preneli na filmsko platno.

Share.

Comments are closed.