Indijski začin na francuski način (The Hundred-Foot Journey)

0

„Indijski začin na francuski način (engl. The Hundred-Foot Journey)“  je američka drama sa elementima komedije iz 2014. godine. Glavni producent ovoga filma bio je Lesli Halistrom (engl. Lasse Hallstrom), dok su film režirala čak tri reditelja: oskarovac Stiven Spilberg (engl. Steven Spielberg), jedna od najpoznatijih voditeljki Opra Vinfri (engl. Oprah Wihfrey) i britansko-američka producentkinja Džulijet Blejk (engl. Juliet Blake). Scenario za ovaj projekat napisao je Stiven Najt (engl. Steven Knight), koji je scenario temeljio na svetski poznatom istoimenom bestseleru iz 2010. godine, autora Ričarda Mora (engl. Richard Morais). Film su producirale američke kompanije „Drimvorks Pikčers (engl. DreamWorks Pictures)“ i „Relajans Entertejnment (engl. Reliance Entertainment)“, dok je disribuciju filma uradio Diznijev studio „Walt Disney Studios “.

HFJ-0003r ..Academy Award?-winner Helen Mirren stars as Madame Mallory, the chef proprietress of a classical Michelin-starred French restaurant, in DreamWorks Pictures? charming film, ?The Hundred-Foot Journey.? Based on the novel ?The Hundred-Foot Journey? by Richard C. Morais, the film is directed by Lasse Hallstr?m. The producers are Steven Spielberg, Oprah Winfrey and Juliet Blake. Photo: Fran?ois Duhamel ..?2014 DreamWorks II Distribution Co., LLC. All Rights Reserved.

„Indijski začin na francuski način“ traje 122 minuta, a imao je budžet od 22 miliona dolara, a u prvom vikendu prikazivanja zaradio je oko 10,9 miliona dolara, što ga je stavilo na četvrto mesto najprofitabilnijh filmova u Americi te nedelje. Do 6-og decembra, film je zaradio 54 miliona dolara u Severnoj Americi i 34 u drugim zemljama sveta, što čini zaradu ovog filma nešto većom od 88 miliona dolara. Film je sniman na lokacijama u Francuskoj, a u njemu se govori na engleskom, švetskom, hindu i francuskom jeziku. Snimanje filma je trajalo 52 dana u Francuskoj i 4 dana u Indiji.

Glumci i uloge koje tumače

Glavnu ulogu – ulogu preambiciozne gospođe Maluri, tumači brilijantna engleska glumica i oskarovka Helen Miren (engl. Helen Mirren), koja je od 2003. godine član “Reda Britanske imperije”, pa od tada ispred svog imena nosi prefix “dama”. Oskara za najbolju glumicu dobila je 2006. godine, tumačeći ulogu kraljice Elizabete druge u filmu “Kraljica Elizabeta (engl. The queen)”.

Sjajni američki glumac Maniš Dajal (engl. Manish Dayal) tumači ulogu Hasana Kadama, momka koji je pravo kulinarsko čudo iz Indije. Ulogu njegovog oca Pape, burnog i naprasitog, ali vrednog i pristojnog čoveka tumači indijski glumac Om Raješ Puri (engl. Om Rajesh Puri), koji se pretežno pojavljuje u indijskim i francuskim filmovima, a snimio je više od 250 filmova tokom svog života.

This image released by DreamWorks II shows, from left, Om Puri, Manish Dayal and Helen Mirren in a scene from “The Hundred-Foot Journey.” (AP Photo/François Duhamel, DreamWorks II)

Sporedne uloge tumače: Rohan Čand (engl. Rohan Chand) kao mladi Hasan, Čarlota Le Ban (engl. Charlotte Le Bon) kao Margaret, Emit Šah (engl. Amit Shah) kao Mansur, Fraza Du Elhaz (engl. Farzana Dua Elahe) kao Mahira, Majkla Blank (engl. Micel Blanc) kao major, Šuna Lemoni (engl. Suna Lemoine) kao majorova žena i drugi.

Opis radnje filma

Radnja filma prati indijsku porodicu koja živi u Mumbaju. Najstartiji sin te porodice Maniš od malena je imao strast ka kuvanju, pa se tako priprema da zameni majku kao glavni kuvar porodičnog restorana. Međutim usled nereda koji su izbili zbog izborne kampanje, nastaje haos u gradu i rulja dolazi u restoran, gde glava porodice Manišov otac Papa uspeva da evakuiše goste i spasi im živote ali nažalost ubijaju mu ženu. On i njegtova porodica traže azil u Evropi i dobijaju ga najpre u Londonu,  za koji shvataju da nije pogodan za otvaranje restorana, pa odlaze u Francusku. Odmah na ulasku u Francusku, u jedan mali gradić –  kvari im se mini kombi kojim putuju, a na putu upoznaju Margaretu, koja se nudi da im pomogne, pronalazivši im mehaničara koji bi im popravio mini kombi. Ona ih vodi kod nje i služi ih hranom, gde oni ostaju oduševljeni njenim kulinarskim umećima.

Indijski zacin na francuski nacin (5)

Polako oni saznaju da Margaret radi u čuvenom restoranu “Le Saule Pleureur”, čija je vlasnica gospođa Maluri. Putujući po selu Papa nalazi napuštenu zgradu koja se nalazi upravo preko puta Malurinog restorana. Iako je ostatak porodice protiv njega, Papa ipak kupuje napuštenu zgradu i pravi od nje restoran, koji naziva “Maison Mumbai”. Gospođa Maluri tada dolazi do Papinog restorana da vidi kako napreduju radovi i da sazna nešto više o konkurenciji, i videvši meni na um joj pada jedna ideja. Ona kupuje sve sastojke lokalno dostupne koje su potrebne Papi da skuva sva jela sa menija. Maluri polako kreće u sabotažu konkurentskog restorana i tada dolazi do kulminacije događaja i izbija hladni rat između Pape i gospođe Maluri…

Kritike i recenzije: “Ne gledajte film praznog stomaka”

“Indijski začin na francuski način” spada u jedno od onih ostvarenja koja su dobila mešovite kritike od kritičara, pa tako na sajtu namenjenom kritikama i rencijama filmova “Rotten tomatoes”, ovaj projekat ima rejting od 68% na osnovu 124 recenzije. Na sajtu se navodi da je “producent Lesli uradio divan posao, a da je Helen Miler uvek vrednja gledanja, ali da put radnje filma od 1000 stopa je previše predvidiv sa dramom koja je “mrtva”” . Na sajtu “Metacritic” film ima rejting od 55/100, na osnovu 36 recenzija kritičara sa naznakom “pomešana ili prosečna mišljenja”.

Kritičar Kenet Turan (engl. Kenneth Turan) rekao je da je film bio zanimljiv, dok je kritikovao predvidljivost priče uz konstataciju da bi on “želeo da film ima više nepredvidivih sokova života, koji teku kroz vene”.

Indijski zacin na francuski nacin (6)

Zarada filma govori o tome da je se publici film svideo i pored predvidive radnje. Film predstavlja sukob dva potpuno različita sveta i želje jednog mladića da pronađe svoje mesto u novom svetu u koji je došao. U filmu pored komedije imamo i malo romantike, kako i obilje gastronomskih scena koji nam prikazuju hranu koja pari oči svakome ko gleda film. Poseban akcenat je stavljen na hranu kojoj je posvećen veći deo filma. Za film su unajmljeni najbolji francuski i indijski šefovi restorana koji su pripremali hranu specijalno za potrebe filma, a sudeći po reakcije publike autori filma uopšte nisu pogrešili dovodeći šefove na set. Jednostavno dok gledate film odmah poželite da probate nešto od hrane, a scene u filmu nas podsećaju na one kakve vidimo u emisijama na “24 Kitchen”.

Greške u filmu vezane za pripremu hrane

  • Tokom pripreme takozvanog “Holandez sosa”, Hasan priprema sos sa maslinovim uljem, a inače taj sos se pravi sa puterom. Jer kada se koristi maslinovo ulje u kombinaciji sa jajima dobija se majonez, a ne pomenuti sos.

Indijski zacin na francuski nacin (1)

  • U filmu prilikom pečenja tradicionalnog francuskog omleta, isti je pečen dok nije dobio braon boju. To nije praksa u Francuskoj, pa se tako omlet nikada ne peče do braon boje.
[review position="bottom"]
Share.

Comments are closed.