Istorija i evolucija filmskih i video kamera

0

Prve filmske kamere su bile „ogromne mašine“ koje su se montirale na postolje sa točkovima koje se guralo po filmskim i kasnije po televizijskim studijima. Ali vremenom je televizijska i filmska industrija počela da unapređuje dizajn i razvija kamere tako da budu što mobilnije i samim tim lakše za korišćenje. Krajnji rezultat tih tehnoloških unapređenje je pojava potrošačke video kamere koja je promenila pogled na svet.

Zahvaljujući video kamerama snimljeno je na stotine hiljada filmova, zabeleženo mnogo važnih istorijskih momenata, a mnogim ljudima su video kamere sačuvale imovinu, čak i živote.

Danas su kamere vrhunski predstavnik modernih tehnologija. Zahvaljujući savremenim kompjuterskim tehnikama snimaju se filmovi sa neverovatnim vizuelnim efektima, rade se vrhunski prenosi raznih događaja, sportskih takmičenja, koncerata i sl. Takođe, kamere se koriste i u bezbednosne svrhe, kao sistemi video nadzora.

A kako je sve počelo i kako je tekla evolucija filmskih i video kamera? U narednim redovima nalazi se kratak hronološki pregled najvažnijih događaja u istoriji video kamera.

1888 – Prve filmske kamere

Tomas Edison i Vilijam Dikson, dva poznata pronalazača, često su sarađivali u svojim istraživanjima, ali su prilazili problemu filmske kamere sa dva potpuno različita apekta. Edison je radio na svom prvom Kinetofonu, a Dikson se fokusirao na svoju verziju – tzv. Kinetograf.

1889 – Napravljena je prva radna filmska kamera

Prvu radnu filmsku kameru napravio je Vilijam Dikson. Bio je to kinetograf koji je mogao da snimi seriju fotografija na 35mm filmskoj traci. Dikson i Edison su 1893. godine održalil prvu javnu demonstraciju pokretnih slika.

1895 – Kinematograf

Braća Ogist i Luj Limijer, prvi svetski kinematografi, patentirali su Kinematograf, prvu filmsku kameru sa projektorom. U decembru iste godine Lumijerovi su isprobali svoj kinematograf i u Parizu prikazali kratki film „Sortie de l’usine Lumière“.

1912 – Filmska industrija dobija svoju kameru

Belova i Hovelova standardna kamera 35mm 2709, sva od metala postaje osnova u filmskoj industriji. Ovaj tip video kamere ostaje neprikosnoven u filmskoj produkciji sve do 1957. godine.

1927 – Prvi zvučni film

Džez pevač (The Jazz Singer)“ je prvi film sa sinhronizovanim dijalogom. Godinu dana ranije Warner brothers i Vitagraph studio su zajedno razvili analogni zvučni sistem koji se koristio na filmu.

1934 – Televizijski uređaji izlaze na tržište

Nemačka kompanija Telefunken je prva koja je potrošačima ponudila elektronske televizore sa katodnim cevima.

1934 – Prva lajt filmska kamera

Bel i Hovel su dizajnirali prvu lajt filmsku kameru namenjenu snimateljima amaterima.

1935 – Kodachrome

Boja na filmu postaje dostupna nakon što je kompanija Eastman Kodak predstavila svoju Kodachrome kameru. Publika je bila impresionirana filmovima u koloru.

1942 – CCTV video nadzor se prvi put koristi u Nemačkoj

Nemački naučnici su razvili tehnologiju pomoću koje su mogli da nadgledaju lansiranje V2 raketa. Kasnije je ova vrsta video nadzora korišćena u Americi prilikom testiranja atomskih bombi.

Danas su sigurnosne kamere za video nadzor veoma popularne kao način obezbeđenja poslovnih objekata, kancelarija i porodičnih kuća i imanja. Više o video nazdoru pogledajte ovde.

1954 – Televizor u boji je spreman je potrošače, ali da li su potrošači spremni za njega?

Američka korporacija Westinghous Electric predstavlja prvi komercijali kolor TV. Njegova cena je 1.295 dolara. TV set je bio dostupan u 60 prodavnica u Njujorku ali nije prodat nijedan primerak, pre svega zbog neupućenosti potrošača u mogućnost programiranja boja.

1965 – Super 8 filmski format

Eastman Kodak daje novu poboljšanu formu 8 mm filmskog formata stvarajući Super 8 kameru. Za razliku od prethodnih 15 mm formata, Super 8 kamera koristi ketridž, i na taj način eliminiše potrebu autora da namotavaju i razvijaju filmsku traku.

Jednostavnost korišćenja uređaja privlači hiljade i hiljade snimatelja amatera. Mnogi kasnije poznati reditelji, poput Stivena Spilberga počinju da uče veštinu snimanja pokretnih slika upravo sa kamerom Super 8.

1969 – Prvi kućni video nadzorni sistem

Afroamerikanka Marie Van Brittan Brown patentirala je sistem kućnog video nadzora koji se sastojao od četiri mala otvora i kamere koja je mogla da se kreće i beleži vizuelne zapise kroz svaki od otvora. Kamera je slike koje je snimila emitovala na monitoru.

1976 – Rat Betamax-a i VHS-a

JVC pokreće VHS kućni video sistem, HR-3300 VIDSTAR (VCR) u Japanu. Gotovo u isto vreme, JVC kompanija dobija konkurenciju na tržištu u još jednoj japanskoj kompaniji koja je takođe imala novi sistem beleženja video zapisa. Bio je to Sony sa svojim Betamax-om.

JVC počinje da osvaja tržište tako što daje licencu za svoju tehnologiju drugim manjim proizvođačima, kao što je na primer bio Sharp, koji proizvode više video uređaja sa pristupačnijom cenom za potrošače. Sledeće 1977. godine, na sajmu potrošačke elektronike u Čikagu predstavljena je prva VH video kaseta.

1977 – Filmovi sa video kaseta koje možete gledati kod kuće

Američka kompanija Magnetic Video je prva koja je izdala dugometražne filmove na Betamax-u i VHS-u nakon što je potpisala ugovor sa studijom Fox da izda 50 filmskih naslova za kućni video.

Prvi filmovi koji su se našli na video traci su „Moje pesme moji snovi (The Sound of Music)“ i „Patton“, kao i serija „M*A*S*H“. Međutim, video kasete su bile dosta skupe i koštale su između 50 i 75 dolara.

1982 – Kamkorderi

Krajem sedamdesetih godina bitka između Betamax i VHS formata je bila na vrhuncu, a većina video kamera je bila razvijena tako da mogu da prihvate i jedan i drugi video format kao podrazumevani.

Godine 1982. Sony uspešno pušta prvu Betamax kameru namenjenu novinarima reporterima. Time počinje era prenosnih video kamkordera. Već naredne, 1983. Godine, Sony je pustio u prodaju Betacam sistem, prvi kamkorder za profesionalnu upotrebu, kao i Betamovie BMC-100P, prvi kamkorder za potrošače – za široku upotrebu.

1985 – Pad Betamax-a

Sony predstavlja prvi jeftini kamkorder sa oznakom Video 8 Handycam. To je prvi 8mm kamkorder kompanije Sony kojim je počelo udaljavanje ovog tehnološkog giganta od Betamax rekordera.

1986 – Digitalne video kamere

Sony je takođe postao prvi proizvođač digitalnih video kamera, kada je 1986. godine izdao svoju D1 kameru. Međutim, video format za kameru D1 je bio nekompresovan, što je značilo da je bilo prilično ograničeno koliko video materijala je moglo da se snimi na jednoj traci.

Prvu digitalnu kameru sa kompresovanim sadržajem proizvela je 1993. godine kompanija Ampex. To je DCT kamera, koja je omogućavala višečasovno snimanje na jednoj traci. Napredak u kompresovanoj digitalnoj video tehnologiji brzo se proširio i na druge kompanije kao što su Sony i Panasonic.

Zahvaljujući digitalnoj tehnologiji, video kamere su postajale sve manje, a kvalitet slike sve bolji i bolji.

1995 – Digitalni video signal na kamkorderima

Sony debituje sa platformom digitalnog snimanja MiniDV na DCR-VX1000 kamkorderu, koja omogućava korisnicima da prebacuju digitalne fajlove na svoje računare. Ti fajlovi se kasnije mogu obrađivati na računarima.

1996 – Pojavila se prva IP kamera

Ova kamera je mogla da pošalje i primi informaciju putem računarske mreže. To je preteča današnjih web kamera i početak kraja dominacije CCTV sistema.

1997 – DVD je tu

Na severnoameričkom tržištu pojavljuju se prvi DVD plejeri i diskovi.

2003 – Kraj VHS-a i uspon DVD-ja

DVD se već uveliko prodaje i iznajmljuje na tržištu, a 2003. godine je i po prvi put nadmašio prodaju i iznajmljivanje VHS kaseta. Te godine jedan od najvećih distributera elektronske robe na svetu, američki Best Buy najavljuje da će stopirati prodaju VHS-a. Pet godina kasnije JVC proizvodi svoju poslednji samostalni VCR uređaj.

2005 – YouTube imperija

YouTube su osnovali Chad Hurley, Steve Chen i Jawed Karim. Prvi video postavljen na YouTube-u nosio je naslov „Me at the zoo“. To je bio video sa Karimom, posetiocem zoološkog vrta u San Dijegu.

U septembru iste godine YouTube je već imao prvi video sa milion pregleda. Sledeće godine Google kupuje YouTube za 1,65 milijardi dolara, a 2013. godine YouTube dostiže milijardu jedinstvenih mesečnih poseta. Danas, YouTube je drugi najposećeniji web sajt na svetu.

2010 – Predstavljene su prve 3D video kamere

Iste godine 3D tehnologija je takođe predstavljena i na pametnim telefonima. Zatim sledi 4K Ultra HD tehnologija koja predstavlja dosadašnji vrhunac u video tehnologiji.

Danas, kada preko naših pametnih telefona gledamo video zapise na Facebook-u ili filmove preko Netflix-a, većina nas i nije svesna koliki je zapravo napredak koji je u oblasti filma i video formata postignut od njihovog nastanka do današnjih dana.

Share.

Comments are closed.