Jedi, moli, voli (Eat, Pray, Love)

0

“Jedi, moli, voli (engl. Eat, Pray, Love)” je američki film iz 2010. godine. Ova drama – komedija predstavlja ekranizaciju istoimenog popularnog bestselera, čija je autorka Elizabet Gilbert (engl. Elizabeth Gilbert). Američka kompanija za proizvodnju i distribuciju filmova “Kolumbija pikčurs (engl. Columbia Pictures)” otkupila je filmska prava za “Jedi, moli, voli”, navodeći da filmska verzija nositi isti naziv sa samo malim izmenama u scenariju.

Scenario su prilagodili potrebama filma Rajan Marfi (engl. Ryan Murphy) i Dženifer Salt (engl Jennifer Salt), dok je se kao producent oprobao holivudski zavodnik i jedan od najpopularnijih glumaca današnjice Bred Pit (engl. Bread Pitt). Inace Rajan Marfi je ujedno i režiser ovoga filma, a publici je poznat kao jedan ot tvoraca popularne TV serije “Reži me (engl. Nip/Tuck)”.

Jedi, moli, voli (7)

Na filmu se govore tri jezika, a to su engleski, italijansi i portugalski. Što se tiče lokacije snimanja zbog potrebe filma, glumača ekipa je se često selila iz države u državu, pa tako kao lokacije imamo Rim, Bali i druge egzotične destinacije. Film traje 133 minuta i imao je budžet od 60 miliona dolara, a uspeo je da ostvari zaradu u bruto iznosu od 205 miliona dolara.

Džulija Roberts kao Elizabet GIlbert

Ovaj flm karakteriše pretežno jedna velika glavna uloga, odnosno radnja filma prati Elizabet, a ostali likovi koji se pojavljuju su sporedni likovi koji nam služe samo da bolje upoznamo Elizabet i njen karakter. Glavnu ulogu je dobila “Oskarom” nagrađena Džulija Roberts (engl. Julia Roberts), koja je od početka bila prvi izbor za glavnu glumicu, a kasting čak nije bio ni potreban. Robertsova je knjigu od Gilbertove pročitala još 2006. godine i oduševila se na poziv autora da baš ona igra glavnu ulogu u ovom ostvarenju. Ona tumači lik Elizabet Gilbert, žene koja prolazi kroz ceo jedan raspon emocija od tužnih, preko zbunjenih pa sve do onih najsrećnijih. Njen lik je veoma kompleksan, a u isto vreme i jako fascinantan jer ona tumači ženu koja ima sve što poželi u životu a opet nije srećna. Nekako koliko god da se trudi i koliko god da je uspešna, uvek joj fali ono malo što bi zaokružilo sve što ona oseća i dalo joj osećaj potpune sreće.

Jedi, moli, voli (4)

U filmu se posebno ističe i lik Felipa, muškarca koga će Liz upoznati i u koga će se zaljubiti na putovanju, a njega tumači fenomenalni španski glumac i dobitnik “Oskara” Havijer Barderm (esp. Javier Encinas Bardem).

Sporedne uloge tumače: Džejms Franko (James Franco) kao Dejvid, Bili Krudar (Billy Crudp) kao Stiven, Ričard Dženkins (Richard Jenkins) kao Ričard, Vajola Dejvis (Viola Davis) kao Delija Širaž, Sofi Tomson(Sophie Tompson) kao Korela, Kristijan Hakim (Christine Hakim) kao Vajan;

O cemu se zapravo radi u Jedi, moli, voli?

Radnja ovog filma prati glavnu protagonistkinju Elizabet Gilber koja se nalazi u ranim tridesetim godinama. Ona je postigla sve što je ikada želela i ostvarila sve svoje tinejdžerske snove. Sada ona ima uspešnu novinarsku karijeru, bogata je, ima prelepog muža Stivena koji je obožava, ukratko sve što bi jedna moderna žena mogla poželeti. Međutim, Elizabet se ne oseća ispunjeno kroz svoj život već naprotiv. Jednostavno ona nije zadovoljna i gaji emocije ravnodušnosti, uplašenosti i zbunjenosti. Zato odlučuje da se razvede od svog muža, i ubrzo se upušta u ljubavnu vezu sa mladim glumcem Davidom. Kako i ova veza nije istinski ispunila glavnu protagonistkinju, tako je i ona okončana. Tada Elizabet odlučuje da započne veliko putovanja oko sveta kako bi pronašla sebe i svoju sreću.

Jedi, moli, voli (2)

Prva destinacija na koju odlazi je Italija, gde će ona uživati u prelepim predelima i egzotičnoj hrani. Nakon Italije, ona odlazi u Indiju gde doživljava pravo duhovno pročišćenje kroz razne vrste meditacija koje radi. Sledeća destinacija za nju jeste ostrvo Bali, gde ona upoznaje brazilskog biznismena Felipa, sa kojim započinje i ljubavnu romansu…

Ispod prosečne kritike za “Jedi, moli, voli”

“Jedi, moli, voli” je film koji nije baš oduševio filmske kritičare. Na sajtu namenjenom kritikama i recenzijama filmova “Rottent tomatoes”, ovo ostvarenje ima rejting od 36% na osnovu 193 recenzije kritičara i prosečnu ocenu od 5.1/10. Na sajtu se navodi da je “Scenografija filma prelepa i vredna gledanja, Robertsova cveta kao i uvek do sada, ali film nema duhovnu težinu i inspiraciju kao knjiga. Jedi, moli, voli je jednostavno film toliko plitak da to odjekuje. ”

Vesli Moris (Wesley Morris) iz američkih dnevnih novena “The Boston Globe”, dao je filmu 3 od 4 zvezdice, navodeći u svojoj recenziji sledeće: “Da li je to romantična komedija? Da li to ženski film? Ovo je smešno zar zapravo ovaj film nije ništa od toga. Ovo je jednostavno film Džulije Roberts, kao i obično divan jedan njen film.”

Jedi, moli, voli (6)

Dnevne novine “The Chicago Reader” i njihov kritičar Andrea Gronval (Andrea Gronvall) dali su filmu negativnu kritiku gde su napisali da je jednostavno film pogrešan, kao i sve u njemu.

Mark Kremoud (engl. Mark Kermode), britanski filmski kritičar, pisac i muzičar za “BBS” izjavio je da je po njemu ovo ostvarenje spada u četiri najgora filma godine, navodeći “Jedi, moli,voli…bljuvotine! Film koji nosi poruku da ljudi uče da vole sebe jer voleti sebe je najveća ljubav od svih, mada mislim da kreatori filma su voleli sebe prilično mnogo”.

Što se tiče publike mišljenja za filmu su pomešana. Naravno Džulijinim fanovima film je se i te kako dopao, a generalno komentari od gledalaca nakon izlaska iz bioskopa su bili različiti. Od onih koji su bili zadivljeni prelepim predelima i egzotičnim prikazom hrane, kao i sjajnom glumom glumaca,pa  sve do onih kojima je ovaj film bio predugačak, jako dosadan i besmislen, uz konstataciju da on predstavlja turističku propagadnu Rima.

Svakako ako poredimo film sa knjigom jasno je da je film veliki promašaj u odnosu na knjigu, jer scenario je neadekvatno prilagođen filmu, pa tako ovu knjigu sa zanimljivom pričom na gilmu gledamo kao jako dosadnu i nezanimljivu. Tako da ljubiteljima knjige se ne preporucuje da gledaju ovo ostvarenje, jer će ostati razočarani.

Julia Roberts as "Liz Gilbert" in Italy in Columbia Pictures' EAT, PRAY, LOVE.

Julia Roberts as “Liz Gilbert” in Italy in Columbia Pictures’ EAT, PRAY, LOVE.

Zanimljivosti

  • Ovo je prvi komericjalno uspešan film Robertsove još  od 2001. god za dramu „Američki dragani (engl. Americas’s Sweethearts).
  • Ona je za vreme snimanja filma preobratila se u hinduizam.
  • Džulija je pristala da snimanje filma odradi i na ostrvu Bali, ali pod uslovom da povede svoju porodicu sa sobom.
  • Čuvena picerija iz filma zaista postoji i nalazi se u Cezarovoj ulici u Napolju, Italiji.
  • Pesme iz filma “Samba Da Benaco” pojavljuje se u scenama ovog filma kada je Liz u Baliju, a zanimljivo je da se pojavljuje i u filmu “Closer” iz 2004. godine, u kome takođe glumi Džulija Roberts.
  • Robertsova je izjavila da je se ugojila 10 kilograma snimanjući scene u Rimu.
  • Režiser Rajan Marfi propustio je snimanje finala svoje serije “Reži me” jer je morao da traži lokacije za potrebe ovog filma.
[review position="bottom"]
Share.

Comments are closed.