,,Kosovski boj”, domaći film o slavnoj prošlosti

0

Domaći film ,,Boj na Kosovu”

,,Kosovski boj” ili ,,Boj na Kosovu” je domaći film iz 1989. godine. Kako mu sam naziv kaže, film govori o stradanju srpske vojske na Kosovu, gde se odigrala čuvena bitka sa Turcima na Vidovdan 1389.
Reditelj filma je Zdravko Šotra, a za glavne uloge izabrani su neki od najpoznatijih i najpopularnijih glumaca iz tog perioda.

Verovatno je radnja filma svima poznata, s obzirom da se radi o čuvenom događaju iz srpske istorije, o kojem smo svi učili više puta tokom školovanja. Dakle, radnja se odvija 1389. godine, pred sam početak Kosovske bitke. Knez Lazar odbija da se pokori turskom sultanu Muratu, koji želi da osvoji Srbiju i na taj način nastavi svoje prodiranje dalje ka Evropi. Očigledno je da mora doći do sukoba i Lazar pokušava da sakupi vojsku kojom će sprečiti dalje prodiranje turske vojske. Problem je u tome što je njegova vlastela razdorena i teško ih je ujediniti. Podršku mu pruža njegova žena, kneginja Milica. Šotra je u filmu dočarao i atmosferu koja je vladala među običnim narodom pre i nakon Kosovskog boja.

,,Boj na Kosovu" domaći film iz 1989. godine-

,,Boj na Kosovu” domaći film iz 1989. godine-

Foto: markoek.wordpress.com

Glumci i uloge

U filmu se pojavljuju svi bitniji akteri Kosovskog boja: knez Lazar ( Miloš Žutić ), Miloš Obilić ( Žarko Laušević ), knjeginja Milica ( Gorica Popović ), Vuk Branković ( Voja Brajović ), sultan Murat ( Ljuba Tadić ), Muratovi sinovi Bajazit i Jakov ( Branislav Lečić i Marko Baćović ), Kosančić Ivan ( Milan Gutović ), Toplica Milan ( Svetozar Marković ), Kosovka devojka ( Katarina Gojković ) …

Kroz film se provlači i nekoliko neistorijskih, sporednih likova, koje tumače sledeći glumci: Bata Živojinović, Milena Dravić, Bogdan Diklić, Mima Karadžić, Neda Arnerić, Petar Kralj, Ivan Bekjarev, Josif Tatić, Predrag Milenković, Drago Čumić, itd …

Dakle, za uloge u filmu, kako glavne tako i sporedne, odabrana su najpoznatija imena domaćeg glumišta.

Citati iz filma ,,Boj na Kosovu”

 • Pošto je u pitanju pravi patriotski film, u kojem se govori o srpskim junacima I velikim istorijskim događajima, bilo je poželjno da se kroz film provuče i nekoliko interesantnih citata i mudrosti. Izdvojićemo samo jedan mali deo tih citata:
 • Ja ne odlučujem da li ću ići u bitku po tome kolika je sila koja mi preti, nego po tome koliku svetinju branim…
 • Ova glava mnogo priča, odsecite je.
 • Srbija se za vreme Cara Dušana ogledala u vodama tri mora, da se posle Dušanove smrti sa tri mora na tri Morave vrate. Od tri mora osta nam Pomorovalje, a Murat hoće i Pomoravlje da pomori.
 • Tvoj poraz je u tome, Bajazite, što ne vidiš u čemu je naša pobeda.
 • Danas u Srbiji nema drugog puta do na Kosovo ili sa Kosova.
 • Najbolje bi bilo da smo složni. Onda se ne bi mi plašili Murata, nego bi se Murat plašio nas.
 • Pogledaj kako se Srbija pocepala, pogledaj šta rade srpski velikaši. Pre bi zbog vlasti pristali da se poturče nego da udare s tobom po Turcima. Šta da sabereš kada se sve rasipa. Svako želi da bude neki kralj. Da na praznu glavu stavi neku krunu. Nek je mala ko naprstak, al nek je kruna. Neka nema ni ni veslo, ni šilo ni iglu, al nek je kraljevina. Svako selo je postlao prestonica, svaka čatmara dvor.
 • Misliš da ja ne znam čime raspolažem? Da ne znam da nisam car Stefan Dušan Silni? Mi sa Morave bežati nemamo kuda. Mi druge zemlje do ove na Moravi nemamo, a ovu koju imamo valja nam braniti.
 • Od svih oblaka koji se nad Srbijom nadnose, ovaj nije ni prvi, ni poslednji, ni najcrnji.
Žarko Laušević tumači lik Miloša Obilića.

Žarko Laušević tumači lik Miloša Obilića.

Foto: in4s.net

Zanimljivosti i filmske greške

 • Zdravko Šotra snimio je film za samo trideset dana.
 • Film ,,Boj na Kosovu” nastao je 1989. godine, povodom obeležavanja šesto godina od Kosovske bitke.
 • Jedan deo filma snimljen je na Deliblatskoj peščari.
 • Svetozar Marković izabran je da tumači lik Toplice Milana pretežno zbog svoje visine. U epskim narodnim pesmama, Toplica Milan opisan je kao junak koji je izrazito visok, a Svetozar Marković kao jedan od najviših glumaca, sa svojih metar i devedeset tri centimetra bio je idealan za tu ulogu.
 • S obzirom da je snimljen u veoma kratkom periodu, u filmu se može uočiti dosta grešaka i propusta. Jedna od najpoznatijih jeste na samom početku filma. U dotičnoj sceni vidimo Miloša Obilića kako jaše na konju, a u pozadini, sa leve strane se nadzire traktor. Kroz Kosovski boj se provukao i ,,Koka-Kolin” kamion, a jedan vitez nosio je sat na ruci. Desilo se i da jedan isti Turčin pogine po nekoliko puta. Neki vojnici – statisti nosili su farmerke i trenerke, što su gledaoci takođe uočili.
 • Za sve filmofile i ljubitelje slavne srpske istorije predlažemo da pogledaju i dokumentarac ,,Boj na Kosovu”, koji se može naći na internetu.
[review position="bottom"]
Share.

Comments are closed.