,,Krvava bajka”, potresna priča o stradanju kragujevačkih đaka

0

,,Krvava bajka”, domaći film i jedno od najpotresnijih dela iz naše kinematografije. Nastao je po motivima istoimene pesme koju je napisala Desanka Maksimović.

Pesma ,,Krvava bajka” nastala je tokom Drugog svetskog rata, kada su Nemci u znak odmazde rešili da za  svakog  ubijenog Nemca streljaju po sto Srba, a za svakog ranjenog, pedeset. Nakon što su četnici i partizani zajedničkim snagama potukli neprijatelja u blizini Gornjeg Milanovca, usledila je krvava osveta od strane Nemaca u kojoj su, pored brojnih građana stradali i đaci kragujevačke ,,Gimnazije”. Zajedno sa ostalim zarobljenicima deca su odvedena iz svojih školskih klupa i streljana na prostoru današnjeg spomen parka ,,Šumarice”.

Čuvši za ovaj nesrećni događaj, srpska pesnikinja Desanka Maksimović napisala je dirljivu pesmu ,,Krvava bajka” u kojoj je opisala stradanje nevinih đaka. Nekoliko godina kasnije, tačnije 1969. reditelj Branimir Janković, inspirisan ovim dobro poznatim delom, snimio je istoimeni film i na taj način još jednom oživeo sećanje na kragujevačke žrtve. Ovaj jugoslovenski klasik bi svako trebao da pogleda.

Radnja filma ,,Krvava bajka”.

Radnja filma nas vodi u davnu 1941. godinu. Neprijatelj je već uveliko zagazio u Kraljevinu Jugoslaviju i zauzeo brojne gradove, uključujući i Kragujevac. Lokalni radnici odbijaju da rade za okupatore i zato trpe posledice: posla nema, a sledovanja hrane su smanjena.

Kako bi preživeli u ratnom vihoru grupa dečaka počinje da čisti čizme fašističkim vojnicima za novac.

Nakon što je nemačka vojska potučena, Nemci odlučuju da krenu u odmazdu na građane Kragujevca, tako što će za jednog ubijenog Nemca streljati sto Srba. U nedostatku zarobljenika ulaze u ,,Gimnaziju” i izvode đake zajedno sa njihovim profesorima.

Dok čekaju smrt, oko logora se skupljaju njihove porodice tražeći svoje najmilije. U pokušaju da spasi bar najmlađe jedan od profesora sastavlja molbu koju predaje nemačkom majoru…

Sve o domaćem filmu ,,Krvava bajka": glumci, uloge, radnja filma, režija...

Sve o domaćem filmu ,,Krvava bajka”: glumci, uloge, radnja filma, režija…

Foto Vikipedija

Glumci i uloge

Glavnu ulogu u filmu ,,Krvava bajka”, lik dečaka Piljka tumači Slobodan Mladenović. Njegovu majku oživela je Mira Stupica, dok je  Kuma zaigrao Mija Aleksić. Velimir Bata Živojinović glumi Marisava.

U ostalim ulogama imamo: Ljubu Tadić, Vasu Pantelić, Ljubiša Jovanović, Janez Vrhovec, Severin Bjelić, itd.

Kritike i recenzije

,,Krvavu bajku” ne možemo posmatrati kao ostale filmove. Ovde se treba suzdržati od negativnih kritika i komentara, jer je u pitanju delo koje je doprinelo očuvanju sećanja na kragujevačke žrtve a prvenstveno na đake koji su se našli na meti odmazde.

Teško je gledati film a ne osetiti bilo kakvu emociju, bez obzira na kvalitet filma, glumu, režiju ili neke druge segmente filma. Ukoliko gledate film, a pri tom ne znate kakav kraj da očekujete emocije će biti dodatno snažnije.

Režija je poverena Branimiru Tori Jankoviću koji je ujedno napisao i scenario. Možemo da kažemo da je režiserska palica predata u prave ruke, jer Janković, ne samo da ima veliko iskustvo što se tiče snimanja ratnih filmova, već je i rođeni Kragujevčanin, pa se zadatka prihvatio sa velikom pažnjom.

[review position="bottom"]
Share.

Comments are closed.