Leptirica – najstrašniji domaći horor film

0

Iako je na prostorima biše jugoslavije horor kao žanr filmova osporavan i zanemarivan, ipak naši režiseri i autori su uspeli da stvore neka ostvarenja koja će vremenom dobiti i kultni status. Iako se naša zemlja ne može pohvaliti sa mnogo dobrih horor naslova film „Leptirica“ je svakako spada u jedno od boljih domaćih horor ostvarenja.

Produkcija i režija filma

„Leptirica“ je naš domaći horor film iz 1973-e godine. Snimljena je prema kratkoj pripovetci Milovana Glišića „Posle devedeset godina“. Scenario je za potrebe filma napisao Đorđe Kadijević, koji je ujedno i režiser ovog ostvarenja. Za fotografiju filma bio je zadužen Branko Ivatović, dok je montažu uradio Neva Paskulović Habić. Distribuciju filma uradila je „Radiotelevizija Beograd“ u čijem je studiju film i sniman.

Leptirica (6)

Glumci i uloge koje tumače

Kao što smo već istakli horor žanr na našim prostorima nije baš uživao veliku popularnost, a posebno u vreme kada je snimana „Leptirica“, pa tako oko filma su se okupila nešto javnosti nepoznatija imena tadašnje Jugoslavije. Uloga prelepe devojke Radojke pripala je srpskoj glumici Mirjani Nikolić, koju naša javnost zna po ulozi u filmu „Povratak otpisanih“. Uloga mlinara Strahinje pripala je Petru Božoviću, dok je uloga Radojkinog oca Živana pripala sjajnom Slobodanu Petroviću. U filmu se još pojavljuju i Vasja Stanković kao kmet, Aleksandar Stojković kao seljak, Tanasaije Uzunović kao sveštenik, Ivan Đurđević kao seljak, Toma Kuruzović kao Vule i Branko Petković kao Vule.

Opis radnje filma

Radnja filma smeštena je u malo srpsko selo Zarožje i prati mlinara koji čuje čudne glasove koji dolaze iz šume. U isto vreme pratimo i priču Strahinje i Radojke, koji su zaljubljeni, ali njen otac Živan ne odobrava tu ljubav. On ne dozvoljava Radojki da bude sa nekim ko je po njemu siromašni gubitnik. Vidno razočaran svemu što ga je snašlo Strahinja odlazi iz svog sela u drugo selo koje se zove Zarožje. Ali da se vratimo na početak filma, gde je prikazan mlinar koji radi u mlinu. U jednom trenutku on iznenadno ustaje, a iza njega se pojavljuje čudno stvorenje sa dugim zubima i noktima koje ga ujeda za vrat. Mlinar završava mrtav, a ta vest brzo odjekuje u selu gde svi ostaju zaprepašćeni. Da stvar bude još gora – svaki mlinar koji dođe u tu vodenicu biva ubijen.

Leptirica (3)

Priča nas vraća na Strahinju koji je stigao u selo i kao pridošlica upoznavajući novu okolinu, sreće sve više ljudi koji pričaju o ukletom mlinu. Pošto mu je to bio jedini ponuđen posao, on ga prihvata. Nakon prve provedene noći on preživljava napad strašnog stvorenja i saznaje mu ime – Sava Savanović. Kada za ovaj nesvakidašnji događaj ispriča ostalim mlinarima oni pronalaze najstariju ženu u selu kako bi od nje saznali što više informacija o Savi i zašto napada mlinare. Žena im govori da je Sava mrtav i objašnjava im mesto njegovog groba. Nakon što su našli Savin grob, oni ga probijaju kolcem kroz zatvoren kovčeg, ali tada iz njega izlazi leptirica…

Leptirica (2)

Recenzije i kritike najstrašnijeg jugoslovenskog horora

Za “Leptiricu ” slobodno možemo reći da je jedan od najstrašnijh horror filmova Jugoslavije (po mom mišljenju svakako je najstrašniji), kada se uzme u obzir da je priliko premijere ovog filma u Makedoniji, tačnije u Skoplju jedan gledalac preminuo od srčanog napada. Nakon što je se ovo pročulo, gledaoci širom Jugoslavije požurili do svojih malih ekrana kako bi videli horror film, toliko strašan da je neko umro gledajući ga. Ipak bilo je i onih koji su odmah osuli pablju na autore i režisera nazivajući ovaj film čistim filmskim terorizmo. Pojedinici su čak tražili i zabranu filma, kao i da se unište svi njegovi snimci i njihove kopije.

Leptirica (5)

Što se tiče filmskih recenzija i kritika, ovo ostvarenje je nadošlo na velike kritike, što ne čudi s’obzirom da u vreme kada je film prikazivan nije bilo toliko ljubitelja horror filmova kao što je situacija danas. Pa tako filmu su najviše zamerali uverljivost same radnje, kao i uverljivost likova. Filmu je zamerana i loša montaža kao i kvalitet slike. Međutim ako se uzme u obzir da je film sniman i namenjen isključivo televizijskom prikazivanju, onda mu se to ne može uzeti kao mana.

U moru kritika, bilo je i recenzija na ovaj film koje su bile pozitivne, gde su gledaoci pohvalili jezivost filma, sjajnu glumu pojedinih glumaca, i odličnoj režiji Kadijevića. Ipak vremenom, “Leptirica” je stekla kultni status što dovoljno govori o popularnosti i gledanosti ovog filma.

Da li ste zanali da…

  • …da je “Leptirica” prvi horror film snimljen u Srbiji?
  • …da je svojevremeno film bio proglašen kao film koji ima najstrašnije horror prizore na prostorima bivše Jugoslavije?
  • …da film traje 1 sat i 3 minuta, odnosno 63 minuta?
  • …da su u Americi film “Leptirica” proglasili kultnim filmom istočnoevropskog tržišta?

 

[review position="bottom"]
Share.

Comments are closed.