Mala noćna muzika

0

„Mala noćna muzika“ je domaći film iz 2002. godine. Film je režirao sprski filmski i televizijski režiser Dejan Zečević, koji je javnosti najviše poznat po srpskom horor filmu „T. T. sindrom“. Producent ovog filmskog ostvarenja je srpski proslavnjeni glumac Lazar Ristovski, dok su scenario napisali Biljana Maksić i Dejan Zečević. „Mala noćna muzika“ je sprski film koji u sebi sadrži tri žanra: triler, komediju i akciju. Traje 95 minuta, a imao je bužet od 200 hiljada dolara. U Jugoslaviji na bioskopskim blagajnima do kraja februara 2003. godine zaradio je 300 hiljada dolara.

Glumci i uloge

Glavne uloge tumače dva fantastična sprska glumca Gordan Kičić koji glumi Coleta i Vuk Kostić koji glumi Spasoja. Gordan Kičić je svoju popularnost kod naše publike stekao glumeći u filmovima „Nebeska udica“, „Lavirint“ , „Ona voli zvezdu“ i brojnim drugim ostvarenjima, a dobitnik je više nagrada, uključujući i nagradu „Car Konstantin“ koju je osvojio za uloge u filmovima „Čekaj me ja sigurno neću doći“, „Ona voli zvezdu“ ,  „Turneja“, i u filmu „Mala noćna muzika“, za koji je takođe dobio nagradu u novosadskoj “Areni” za najboljeg glumca. Sjajnog Vuka Kostića smo imali prilike da gledamo u seriji „Otvorena vrata“, kao i u filmu „Munje“, a odmah nakon snimanja tog projekta Kostić je se pridružio ekipi „Male noćne muzike“, i upravo taj film je najviše proslavio mladog glumca, nakon kojeg je počeo da dobija sve zapaženije uloge.

mala nocna muzika

Sporedne uloge tumače Bečić Zorana, Stojanović Feđa, Petar Božović, Marija Jakšić, Dragan Petrović, Vlastimir Velisavljević, Vesna Počuča, Erol Kadić, Jovan Ristovski i mnogi drugi.

Radnja filma

Radnja filma prati glavne likove, Spasoja i Cola, dva mladića simpatičnog izgleda koji stalno upadaju u niz smešnih i rizičnih situacija. Njih dvojica rade zajedno u jednoj mrtvačnici. Jedne noći telefon počinje da zvoni, i to telefon koji se nalazio u džepu od jednog mrtvaka. Pošto su obojica veoma znatiželjni javljaju se na telefon i tu počinje glavni zaplet filma sa hiljadu obrta. Najpre javljajući se na telefon, nepoznati čovek im naređuje da idu na adresu da podignu novac. Naravno da nijedan od njih neće odbiti mogućnost da zaradi lak novac. Kada stižu na adresu situacija koju zatiču ih iznenađuje, tu pronalaze stariju ženu koja od njih želi se*****ne usluge. Videvši “opremu” od spasoja žena doživljava srčani udar i umire i tada se ovaj dvojac nalazi u situaciji iz koje izlaza nema. Jer sin od te žene je kriminalac koji kreće za njima. Ali to nije njihov jedini problem, momci upadaju u niz nezgodnih situacija iz kojih pokušavaju da se izvuku.

Nešto više o filmu

Dok je pisao scenario za „Malu nočnu muziku“ Zečević je imao jasnu ideju o rediteljskoj postavci još od samog početka. Iako je hteo da film bude komedija, nije želeo da mu fali akcije prepune obrta, a želeo je da pored komedije film bude tretiran i kao triler. Prilikom pisanja scenaria koristio je humor prepun ekspresivnosti, koji susrećemo u čuvenim engleskim komedijama. Sama priča ide lako, preko smešnog se prelazi kao da sve što se dešava nije nešto preterano, već nešto normalno što svakome može da se dogodi. Jedan od uzora u pisanju scenaria i samom pristupu jeste filmska estetika braće Fareli – Ponešto o Meri (engl. Something about Mary).

Spasoja i Cola

Na „27-im Filmskim susretima u Nišu“, „Mala noćna muzika“ je osvojila četiri nagrade: najbolju mušku epizodnu ulogu je osvojio Vlasta Velisavljević, specijalnu nagradu za izuzetnu mušku ulogu osvojio je Feđa Stojanović, Grand pri “Naisu“ osvojio je Vuk Kostić i nagradu „Car Konstantin“ je osvojio Gordan Kičić.

Na festivalu održanom u Novom Sadu pod nazivom “Novosadska arena” film je takođe osvojio četiri nagrade i to: “Zlatnu novosadsku arenu” kao najbolji film, “Zlatnu arenu” za najbolju režiju koju je dobio Dejan Zečević, “Zlatna arena” za najboljeg glumca koja je otišla u ruke Gordana Kićića i “Nagrada za producenta godine Ernest Bošnjak” , koju je dobio Lazar Ristovski.

“Mala noćna muzika” je film koji je oduševo kritičare i gledaoce. U svojim recenzijama hrvatski filmski kritičari su izjavili da od samog filma nisu očekivali puno ali da ih je film iznenadio i to pozivitno. Hvaljeni su glumci koji su dobro odigrali svoje uloge, Balkanski humor, režija i originalnost same radnje filma.

7.4 Ocena

Ovaj film nam predstavlja jednu modernu, brzu i neobičnu priču. Glumci su izvrsno odradili svoj deo posla, tako da već pri prvoj sceni publika mora da ih zavoli. Mala noćna muzika je film koji polako pridobija gledaoca i svojim pristupom ga zasmejava do suza.

  • Režija 8.5
  • Gluma 9.5
  • Scenografija 7
  • Muzika 6.5
  • Humor 9
  • Akcija 6
  • Ritam filma 5.2
  • User Ratings (5 Votes) 9.9
Share.

Comments are closed.

error: Sadržaj je zaštićen !!