Mamurluk u Las Vegasu (The Hangover)

0

Mamurluk“ ili „Mamurluk u Las Vegasu“ kako je u javnosti popularan naziv, je američka komedija iz 2009. godine, koja predstavlja do sada najbolji rad reditelja Toda Filipsa. Iako je žanr filma suštinski komedija, u njemu imamo i elemente trilera i akcije.

Scenario za ovaj film su napisali Džon Lukas i Skot Mur, u distribuciji „Warner Bros“. “Mamurluk” je premijerno prikazan publici 30-og marta 2009. godine. Mesec dana je se zadržao na prvom mestu američke top-liste najgledanijih filmova u bioskopima, a na sajtu IMDB – najvećem svetksom filmskom internet pretraživaču, “Mamurluk ” se nalazi u 250 najboljih fimova svih vremena. Film je imao budžet od 35 milona dolara, a širom blagajni zaradio je više od 450 milona dolara.

mamurluk u las vegasu

Glumci i uloge

Uglavnom za film su angažovani javnosti nepoznati, ali fenomenalni glumci, koji su zahvaljujući ovom filmu stekli planetarnu popularnost.

Glavne uloge tumače Bredli Kuper, Ed Helms, Zek Galifianakis i Džastin Bart. Nakon ovog filma Bredli Kuper postao je jedan od najzaposlenijih glumaca Holivuda. U filmu se pojavljuje i američki bokser Majk Tajson, bivši svetski šampion u teškoj kategoriji. Zanimljivo je to da ovo Tajsnonu nije prvo pojavljivanje u nekom filmu. Ne smemo zaboraviti spomenuti i sjajnog koreanskog glumca Ken Džonga koji u ovom filmu glumi gospodina Čao.

Sporedne uloge su pripale Heder Grejem, Džefriju Tamboru, Niku Kasvetisu i drugima.

Radnja filma

Radnja filma prati tri drugara koji žele da proslave momačko veče. Jedan od glavnih likova je Dag (Džastin Bart), koji uskoro treba da se oženi, a njegovi najbolji prijatelji Fil (Ed Helmes) i Stju (Bredli Kuper) voda ga u Las Vegas na nezaboravnu momačku večer. Dag nemajući drugog izbora sa sobom vodi Alana (Zek Galifianakis), svog budućeg šuraka, povučenog momka, dobroćudnog ali sa veoma čudnim ponašanjem. Na prvi pogled deluje kao tradicionalni zaplet, ali nije sve baš onako kako izgleda. Nakon zdravice momci se bude u razvaljenom apartmanu bez ikaakvog sećanja na prošlu noć. U kupatilu nalaze tigra, u ormanu bebu, a mladoženju – nigde. Phil, Stu i Alan pokušavaju da se sabere i da nađu prijatelja. Tada nastaje kulminacija radnje, prijatelji upadaju u niz komičnih ali i opasnih situacija.

Kritike filma

Zanimljivo je to da kod ovog filma i publika i kritičari su složni oko pohvala filmu, čak su i ugledne novine pisale laskavo o “Mamurluku”. Iako isprva deluje kao da je reč o još jednoj farsi gde se glavni likovi napiju, kada pogledamo film vidimo da je reč o iznenađujuće pametnoj komediji za odrasle.

Iako to nije običaj za komedije „Mamruluk“ je dobio dobre ocene od kritičara, koji ga opisuju kao spektakularan film od početka do kraja, u kome se sve fantastično urađeno počev od originalne priče, preko glumaca pa sve do muzike i montaže. Kritičarima se posebno dopada što ne samo da je ovo sjajna komedija, već i jedan perfektan krimić u kojem se misterija produbljuje kako priča odmiče i približava se kraju.

Posebno su pohvalili izbor likova, koji su uobičajeni u svakodnevnom životu. Za promenu od drugih komedija ovde imamo obične ljude u neobičnim situacijama. „Mamurluk“ je odneo sve pohvale za nov pristup snimanja filma kada su komedije u pitanju.

Zanimljivosti

Za ulogu bebe u „Mamurluku“ korišćena su tri para blizanaca i jedna lutka, a jedan automoblil koji je korišćen togom filma ukraden je za vreme snimanja filma.

mamurluk film

Producent Tod Filips odbio je da uzme honorar za film, i umesto toga je uzeo udeo u filmu jer je predosećao da će film postići veliki uspeh, i bio je u pravu jer upravo na taj način postigao je veću zaradu.

Stuov zub koji nedostaje nije delo nikakvog specijalnog efekta ili majstorske šminke. Glumac Ed Helmes inače ima veštački zub, jer mu jedna dvojka nikada nije izrasla, i upravu je tu dvojku izvadio i tako su snimane scene.

U stvarnom životu Majk Tajson je vlasnik sedam tigrova, a upravo njegovog tigra su koristili za snimanje u ovom filmu. Majk Tajson je uzimao časove pevanja zbog potreba filma. Naime on je bio pevač na Stuovom venčanju.

Zanimljivo je istaći da je dosta scena snimano slučajno. Primera radi scena kada Fil (Ed Helmes) ugleda Stjua (Bredli Kuper) sa tetovažom na licu i pukne od smeha sasvim je slučajno snimljena. Kamere su ostale uključene, pa kada je Ed došao iz šminkernice na set, Bredli je počeo da se smeje bez prestanka a režiser je odlučio da to ubaci u film.

Nastavci

Velika popularnost ovog filma donela mu je dva nastavka. Producent Tod Filps nam 2011. godine donosi prvi nastavak filma pod nazivom “Mamurluk u Bankoku” (The Hangover: Part 2), koji je sa budžetom od 80 miliona dolara i zaradom od preko 580 miliona dolara premašio uspeh prvog dela. Drugi nastavak filma, pod nazivom” Mamurluk 3” (The Hangover: Part 3) snimljen je 2013. godine. Iako je za snimanje filma utrošeno više nego u prva dva filma – 103 miliona dolara, ovaj film je doneo nešto manju zaradu od svojih predhodnika –362 miliona dolara.

Share.

Comments are closed.

error: Sadržaj je zaštićen !!