Matori žigolo (Fading Gigolo)

0

„Matori žigolo (engl. Fading Gigolo)“ je američka komedija iz 2013. godine. Autor i pisac scenarija ovog filma jeste Džon Torturo. Producenti ovog filma su Bil Blok, Pol Hanson i Džefri Husama Hint. Produkciju filma uradila je njujorška nezavisna produkcijska kuća „Antiod films (eng. Antiode International Films, Inc.)“, dok je za njegovu distribuciju zadužen bio američki nezavisni globalni filmski distributer sa sedištem u Los Anđelesu – “Milenijum Zabava (eng. Millennium Entertainment)”.

Ideja za film i stvaranje scenarija

Peti film Džona Tortua govorii o ljudskoj potrazi za srećom kroz s*** i ljubav. Ideju za ovaj film, reditelj Džon Torturo je prvi put dobio kada je pokušao da zasmeje svog prijatelja na ručku. Naime on je pričao različite dogodovštine improvizovanjući, dok je se prijatelj smejao. Džon je nastavljao sa pričom a prijatelj se sve više i više smejao. Tako je Džon stvorio koncept za film koji je prepričavao svojim prijateljima između ostalog i svom fizeru, koji je opet fasciniran idejom filma to prepričao svojoj drugoj mušteriji, koja je igrom slučaja bila baš Vudi Alen. Alenu je se ova priča toliko svidela da je momentalno kontaktirao Džona, koji tada nije imao napisan scenario već samo osnovnu priču za film.

Matori zigolo 2

Džon Torturo i Vudi Alan

Nakon zajedničkog sastanka i ugovorene saradnje, Torturo kreće da piše scenario, dok mu Alen nudi pomoć kroz svoje mišljenje i saradnju. Tako je ovaj tandem došao na ideju da za razliku od ostalih filmova koji predstavljaju muške prostitutke kao jako privlačne muškarce, oni su glavnog aktera zamislili nešto drugačije, pa tako njegova privlačnost ne dolazi iz njegovog fizičkog izgleda, nego iz njegove mogućnosti da razume žene.

Zanimljivo je da će Vudi Alen zaigrati u filmu koji sam ne režira što je prava retkost. Iako sebe ne smatra baš toliko dobrim glumcem Vudi je procenio da će ovu ulogu moći da iznese. I tako njih dvojica po prvi put zaključuju saradnju i počinju sa snimanjem zajedničke komedije.

Glumačka postava “Žigola”

Reditelj filma ujedno je i glavni glumac, pa tako Torturo tumači lik Fjoravantea, dobročudnog i počtenog čoveka koga je stigla besparica. Pored Mareja, on nema mnogo prijatelja, a sam Marej mu je bio i očinska figura dok je odrastao. Uloga Marija, čoveka koji nije u potpnunosti dobar, ali nije ni neko ko samo koristi ljude pripala je odličnom Vudi Alenu.

maotri zigolo

Ženske uloge koje se ističu su uloga sofističirane i usamljene doktorke Parker, koju tumači izvandredna Šeron Stound, zatim uloga slobodne i otkačene Selime koju tumači prelepa Sofija Vergara. Posebno je se istakla francuska glumica i svetski pznata pevačica Vanesa Paradi, koja je ovom ulogom doživela debi na engleskom govornom području sa svojom ulogom nežne i krhe Avigal.

Sporedne uloge tumače: Mah Kasela, Liv Šrajber, Bob Balban, Tonja Pinkins, Aida Turturo i drugi.

Radnja “Matorog žigola”

Radnja filma prati Fjoravanta (Džon Torturo), koji na predlog svog dobrog prijatelja Mareja (Vudi Alen) kreće da se bavi najstarijim zanatom. Ideju za ovaj posao Marej je dobio još kada mu je njegov dermatolog doktorka Parker (Šeron Stoun) predložila da zajedno sa njom i njenom drugaricom Selimom (Sofija Vergara) učestvuje u „trojci“. Kako sam Marije nema posao, počeo je da razmislja o finansijskom potencijalnu ove ponude, a u to je upleo i Fjoravantea, koji se nalazi u istoj finansijkoj situaciji, i da bi zaradio novac počinje da pričinjava zadovoljstva ovim dvema lepim ženama.

matori zigolo 3

Marej nastavlja da nalazi klijente za svog drugara, pa mu tako nalazi i Avigal (Vanesa Paradi), koja je udovica hasidskog rabina. Njih dvoje se odmah dopadaju jedno drugom i tu se bude uzajamna osećanja. Međutim Dovi (Liv Šrajber), čovek iz hasidske pastve koji ćezne za Avigal još od svog detinjstva prati svaki njen pokret, i kada sazna sa nju i Fjoravantea u njemu se budi ogroman osećaj ljubomore…

Reakcije kritičara na film

Što se tiče kritičara, ovo ostvarenje kao što je to već praksa dobilo mešovite kritike. Pa tako na sajtu posvećenom filmskim recenzijama i kritikama „Roten Tomejtos (eng. Rotten Tomatoes)“ film ima rejting od 54% sa prosečnom ocenom 5.9 od 10, na osnovu mišljenja 125 kritičara.

Kritičar Džefri Macnab  dao je filmu tri od mogućih pet zvezdica, uz napomenu da nam je reditelj filma dao „stereotipne likove i da ih je prestavio na inenađujući način“.

Sa druge strane Piter Berug je ovom filmu dao povoljnu ocenu izjavivši da „samo tandem kakav čine Alan i Torturo mogu da doprinesu takvu toplinu i razoružavanje gledaoca na ekran“.

Matori zigolo 1

Katrina Šoard je za britanske dnevne novine „Gardijan (eng. The Guardian)“ pohvalila rad Vudi Alena navodeći da je „Torturo dao Alenu njegov najveći i najbolji zaokret u godinama na ekranu“.

Stefani Začarek je za njujorške nezavisne nedeljne novine  „Vilag vojs (eng. The Vilage Voice)“ izjavila da je ovaj film „kao nežni povetarac, veoma prijatan i ugodan. “

Recenzija “Matorog žigola”

„Matori žigolo“ je film koji je pokupio simpatije gledalaca. Torturo je odneo pohvale kao režiser, ali  i kao sjajan glumac i vrhunski epizodista. Ono što se može istaći kao najveća vrlina filma jeste objektivizacija glavnog lika, kao i lakoća prelaska iz drame u komediju i nazad.

Jedina mana filma jeste nešto slabija produkcija kao i scenario koji je mogao biti potpuniji, jer na momente nam se čini da su dijalozi između likova nekako bledi i prazni.

matori zigolo 5

Šeron Stound u ulozi fatalne doktorke Parker

Pravo osveženje ovom filmu donela je svakako sjajna ženska glumačka ekipa, koju glume prelepe glumice (Vergara, Šeron i Paradijeva) koje su u film unele svoje prepoznatljive glumačke performanse.

Na kraju možemo reći da „Matori žigolo“ jeste film solidne gledanosti koji je odmah na početku prikazivanja pridobio dobar deo publike i to prvenstveno na račun šarma glumaca i lakoće u naraciji glavnih glumaca.

[review position="bottom"]
Share.

Comments are closed.