Mortdecai – američka akciona komedija

0

„Mortdecai“ je američka akciona komedija iz 2015-te godine. Ovo ostvarenje predstavlja filmsku adaptaciju čuvene antologijske knjige „Don’t point that thing at me“, koju je napisao Kiril Bonfiglioli. Film je režirao Dejvid Kep, koji nam je uglavnom poznat kao sjajni scenarista svetski poznatih blokbastera (Park iz doba Jure, Soba panike, Spajdermen, Indijana Džouns, Anđeli i demoni i dr.). Što se tiče scenarija, njega je za potrebe filma po prvoj iz trilogije knjiga Mortecai napisao Erik Aroson. „Mortdecai“ su producirale tri producentske kuće, dok je distribuciju uradila kanadsko – američka kompanija „Lions Gate Entertainment“. Ova komedija traje 106 minuta i imala je budžet od 60 milinoa dolara.

Glumci i njihove uloge u Mortdecaiu

Glavnu ulogu u ovoj komediji dobio je fenomenalni američki režiser, glumac i muzičar Džoni Dep koji tumači lik Čarlija Mortdecei. Čarli je poznavatelj finih stvari, prelepih žena i svega što prati bogastvo. Takođe je akter sumnjivih poslova koji zajedno sa ženom pokušava da isplati dugove.

Mortdecai (3)

Sjajna američka glumica Gventi Paltrov dobila je ulogu plavokose Čarlijeve supruge Džoane Mortdecai. Ona je otmena i prefinjena žena, koja je jako pametna. Nju privlači to što je on stalno zasmejava, a zanemariju činjenicu što je on lopov, šta više čak mu i pomaže u tome.

Engleski glumac Paul Betani u filmu glumi Džoka Strapa – Čarlijevog vernog slugu, koji je posvetio ceo svoj život zaštiti svog šefa. Njegov lik nije toliko vidljiv u Čarlijevom životu, ali bez njega ne bi ništa bilo onakvo kakvo jeste.

Jako je zanimljiva činjenica da je Polu i Depu ovo treći film u kome glume zajedno.

Mortdecai (4)

Sporedne uloge tumače: Džoni Pasvolskaj, Olivija Mun, Džef Goldblum, Pol Vajhous, Ostin Lajn, Nikolas Farel, Evan Mek Gregori, Alek Jutguf i drugi.

Radnja filma

Radnja filma prati gospodina Čarljai Mortdeceija, beskrupuloznog trgovca umetninama i prevaranat, koji biva kontaktiran iz Hong Konga od strane jedne njegove žrtve gangstera po imenu Fang koji želi da kazni Čarlija zbog prevare. Džok – Ćarlijev verni sluga, ispetljava ga iz zamršene situacije da ne bi bili ubijeni od strane Fangovog plaćenog ubice.nVraćaju se u Longon, gde Mortdecei i njegova supruga Džoana razmatraju načine da otplate svoj veliki dug. Slika od Franciska Goia postaje meta razrađene krađe što dovodi do ubistva jednog umetrničkog prikupljača i jednog od lopova.

Mortdecai (5)

Inspektor Alister Martiland dobija zadatak da reši ovaj slučaj. Martland, koji je bio zaljubljen u Džoanu još od fakulteta pita Mortdecei-ja da mu pomogne oko slučaja. Mariland veruje da je glavni osumnjičeni Emil Strago. Mortdecei pristaje da mu pomogne u zamenu za 10% od prihoda nakon što je slika prodata…

Kritike i zarada filma

Što se tiče najnovijeg ostvarenja Džonija Depa on je kod kritičara prošao jako loše. Na sajtu namenjenom recenzijama i kritikama „Rotten tomatoes“ film ima rejting od samo 12% na osnovu 89 kritika sa prosečnom ocenom 3,4 od 10.

Kristofer Rosen iz „The Huffington Post“ je za ovaj film u svojoj recenziji napisao: „Film je predodređen da bude ocenjen kao najgori film 2015-te godine i zasluženo je tako“.

Što se tiče komentara publike nakon ostvarenja ona su bila uglavnom loša. Iako je bilo onih koje je ova komedija zasmejala, više je bilo onih koji su ostali razočarani nakon gledanja filma u bioskopima. Gledaocima se nije dopala sama radnja filma, kao ni likovi, a gledanosti filma nije doprinela ni sjajna gluma i šarm Džonija Depa koji je pozant kao miljenih publike.

Mortdecai (1)

Pored jako loših kritika, autori filma su doživeli još jedno razočarenje koje se ogleda u vidu zarade filma. „Mortdecai“ je u prvom vikendu prikazivanja u SAD-u zaradio samo 4,2 miliona dolara. Na kraju bioskopskog prikazivanja zarada filma  u SAD-u iznosila je ukupno 7,7 miliona i 22,7 u ostalim državama, što čini ukupnu zaradu filma 30,4 miliona dolara. Da bi povećala prihode, producentska kompanija je prodala autorska prava na distribuciju filma stranim distributerima, međutim zarada filma i dalje nije bila dovoljna da bi se pokrili proizvodni troškovi filma.

4.5 Ocena

Mortdecai spada u lošija ostvarenja sa jako slabom režijom, gde režiser dosta razvlači scene. Međutim to nije jedini problem ovog ostvarenja. Po mom mišljenju glavni problem jeste humor. Komične scene u njemu su previše isforsiranje, pa tako deluju namešteno i neuverljivo, tako da teško da mogu da izazovu osmeh kod publike.

  • Humor 4.3
  • Komedija 3.3
  • Atmosfera 1.3
  • Scenografija 6.6
  • Originalnost ideje filma 4.3
  • Montaža 7
  • User Ratings (3 Votes) 4.2
Share.

Comments are closed.

error: Sadržaj je zaštićen !!