Mrtav ladan

0

Mrtav ladan” je domaći film snimljen 2002. godine, od scenariste Milorada Milinkovića, a produkcijiu za ovaj film je uradila izdavačka kuća “Viktorija film”. Režiju za ovu vrhunsku komediju je uradio Milorad Milinković, kome je ovo ujedno bio i prvi dugometražni film. Kao. glavni producent potpisao se Marko Jocić. Prvobitan radni naslov filma bio je “Čovek u ljubičastom odelu”. U zemljama na prostoru bivše Jugoslavije ovaj film je dobio status kultnog filma.

Glumci i uloge

U ovom kultnom filmu pojavljuju se neka od jačih glumačkih imena u Srbiji. Glavne uloge u ovom komičnom filmskom ostvarenju dobili su naša dva sjajna glumca, po mnogima najbolji balkanski glumac Srđan Todorović i Nenad Jezdić. Kao glavne uloge takođe se javljaju i Mihajlo Bata Paskaljevi

mrtav ladan

, naš legendarni glumac, koji je ovu ulogu odglumeo neposredno pred smrt, simpatični Nikola Đuričko i ljupka devojčica Tara Manić.

Sporedne uloge tumače: Milorad Mandić, Olivera Marković, Miodrag Krstović, Branislav Zeremski ,Radmila Živković, Milica Mihajlović, Slobodan Ninković i mnogi drugi. U filmu se pojavljuje i legendarni srpski glumac Velimir Bata Živoinović.

Radnja filma

Radnja ovog filma prati dva brata Kizu (Srđan Todorović) i Lemija (Nenad Jezdić). Nemajući novca da svog mrtvog dedu (Mihajlo Bata Paskaljević) prevezu u Vršac u mrtvačnicu iz Beograda, na pamet im pada jedna fenomenala ideja. Naime njih dvojica su se dosetili da dedu prošvercuju vozom kao živog čoveka. Oblače ga u ljubičasto odelo, unose u voz, a saputnicima govore da deda ima opasnu bolest i da nipošto ne sme da se budi iz sna. Zajedno sa dedom u kupeu igrom slučaja nalazio se narko – diler Limeni (Nikola Đuričko) koji je sa sobom poveo malu devojčicu Anu (Tara Manić). Osim njih u kupeu je bila i starija gospođa i sredovečni čovek. Kiza i Lemi odlaze u restoran da popiju piće, ostavljajući dedu samog sa saputnicima. U jednom trenutku voz naglo koči i kofer od starije gospođe pada na dedu. Misleći da je deda umro od kofera, uplašeni saputnici iz kupea dolaze na ideju da dedu izbace kroz prozor. I tada nastaje kulminacija radnje i ubrzo kreće potraga za dedom.

Recenzije i kritike filma

“Mrtav ladan” je crnohumroska komedija koja je imala preko 300 hiljada gledalaca, a kako je bio dobro primljen kod publike usledila je i TV serija, koja je reprizirana četiri puta, tako da su procene da je ovaj film gledalo više miliona ljudi. Po ukupnoj gledanosti u domaćim bioskopima zauzeo je drugo mesto, odmah iza “Zone Zamfirove”.

mrtav ladan film

Bilo da imaju reči hvale ili kritike film “Mrtav ladan” nikoga od nas nije ostavio ravnodušnim. Ono što mnogi zameraju Miloradu Milinkoviću a to je što u filmu ne postoji relativno zanimljiva radnja koja, već glavna radnja počiva na zbunjenosti glavnih likova koji svojom nespretnošću upadaju u niz neugodnih, ali za gledaoce izuzetno smešnih situacija.

Ono što je je se većini dopalo pored scena koje svakog od nas mogu da nasmeju do suza , to je što je u filmu korišćen takozvani jezik ceste, odnosno ježik koji možemo čuti u svakodnevnom razgovoru, pa nam tako glumci iz filma zvuče kao većina ljudi koje poznajemo.

Većini gledaoca ne samo da je se dopao izbor glumačke postave, nego i likovi koje oni tumače. Likovi u filmu su različitih socijalnih statusa i zanimanja, a svako od njih ima neku osobinu koja ga čini posebno zanimljivim i na neki način komičnim.

U narodu film je prihvaćen više nego fantastično, tako da je čak i jedna poslatičarnica u Banjaluci nazvana po ovom filmu.

Nastavak filma

Reditelj filma najavio je i nastavak filma koji će se zvati “Ladno mrtav i bez noge” i pratićemo priću jednog poznatog čoveka koji je završio bez noge. Radnja ovog filma biće smeštena u 1980-u godinu. Reditelj nije želeo da otkriva glumačku postavu, ali je najavio da se priča neće završiti filmom “Ladno mrtav i bez noge”, nego da pored ovog planira još tri nastavka.

Share.

Comments are closed.