Nameštaljka (Setup)

0

„Nameštaljka (engl. Setup)“ je američki film iz 2011. godine, koji je režirao Majk Ginter (engl. Mike Gunther) po scenariju koji je napisao zajedno sa Majk Behmanom (engl. Mike Behrman). Film traje 85 minuta, a producenti ovog ostvarenja su kompanija „Emmet Furla Films“ zajedno sa čuvenim reperom, čije je umetničko ime „ 50 centi (engl. 50 Cent)“. Film je sniman u tri žanra: akcija, drama i triler. Ovo ostvarenje je direknto plasirano i objavljeno u svom DVD izdanju i Blu-rej (engl. Bly-Ray Disc) izdanju 20-og septembra 2011. godine.

Džekson Kurtis “50 cent” kao glavni glumac

Američki reper, investitor, glumac i pevač Džekson Kurtis (engl. Jacton Curtis) poznatiji pod svojim umetničkim imenom „50 cent“, u ovom ostvarenju tumači glavnu ulogu, odnosno lik Sonija – čoveka koji zbog nepravde koju mu je počinio prijatelj planira da krene u osvetu. Jedan od najboljih akcionih glumaca današnjice Brus Vilis (Bruce Willis) glumi Džeka Bigsa, najopasnijeg i najvećeg mafijaškog šefa u gradu. Ulogu glavnog negativca Vinseta tumači sjajni Rajan Filips (engl. Ryan Phillippe), dok američka glumica i plesačica Džena Dejvan (engl. Jenna Dwan) je izabana za ulogu nesmotrene devojke Mije.

Namestaljka 2011 (3)

U filmu glume još i Rendi Kotur (engl. Randy Couture), Džejms Remar (engl. James Remar), Šejn Tob (engl. Shaun Toub), Džej Karnes (engl. Jay Karnes), Bret Granstaf (engl. Brett Granstaff) i mnogi drugi.

Radnja filma

Radnja filma prati tri dugogodišnja prijatelja Sonija, Vinsenta i Dejva, koji su odrastali zajedno na opasnim detroitskim ulicama predodređeni za kriminal. Sada kao odrasli momci, ovi drugari su smislili kako mogu lako doći do novca, a plan im je bio da ukradu dijamante. Nakon detaljno razrađenog plana, drugari kreću u pljačku, koja ispada uspešna, jer kradu dijamante, ali i krvava, jer Vinset se okreće protiv svojih prijatelja i puca u njih, odlazeći sa svim plenom i ne mareći za živote svojih drugova.

Namestaljka 2011 (4)

Vinset umire, ali Soni preživljava, a na umu ima samo jednu stvar. A to je osveta svom drugaru Dejvu za ubistvo zajedničkog drugara, kao  i za prevaru. Da bi uspeo u svom naumu, Soni pomoć traži od najopasnijeg mafijaškog šefa  u gradu Džek Bigsa, koji pristaje da mu pomogne kako bi povratio novac od pljačke…

Kirike i recenzije “Nameštaljke”

Za ovaj akcioni triler se može slobodno reći da je prošao katastofalno. Film nije ostvarnio nijednu jedinu nominaciju za neku od prestižnih nagrada, a kritike i recenzije koje se odnose na njega su uglavnom bile negativne.

Namestaljka 2011 (1)

Bilo je kritičara koji čak nisu želeli ni da pogledaju ovo ostvarenje kako bi dali svoju recenziju i mišljenje, dok oni koji su ga pogledali uglavnom su imali loše recenzije zamerajući filmu skoro sve. Od loše režije, do još lošije produkcije preko praznoglave akcije koja je smeštena u previše isforiranoj radnji, koja je opet rađena po nedovoljno fokusiranom scenariju. Jedina pohvala koju su kritičari imali je na performans Brus Vilisa, za koga su zaključili “da je jedini pristojni akter u filmu, koji bi morao ozbiljno da razmisli pre nego što krene da radi film sa amaterima, kakav je 50 cent”. Međutim kako Vilisu nije pružena dovoljna minutaža u filmu kako bi nam pružio multi-dimenzionalnu sliku čvrstog čoveka, ovako njegovo glumačko umeće prolazi kao jedva zapaženo. Pored Vilisa, nekima je se dopao i humor, kojeg je bilo jako malo, ali je bio sasvim osvežavajući i veoma dobro ukomponovan u koncept filma.

Namestaljka 2011 (5)

Jako je zanimljivo da čak ni fanovi i ljubitelji čuvenog repera nisu bili zadovoljni filmom koji je on producirao i gde se on pojavljuje kao glavni glumac. Pa tako svi su složni da bi reper trebao da se posveti svojoj rep karijeri, jer mu gluma ne ide baš najbolje. U filmu zamerano mu je da ne pokazuje nikakve emocije, pa tako i ako glumi čoveka željnog osvete, gde se u filmu non-stop čuje i potencira na tome, da on želi osvetu, njegova gluma i držanje nam pokazuju da on uopšte nije ljut niti željan osvete, bar ne ljući od čoveka koji je se posekao na mali prst.

Greške u filmu

Kako je film jako loše režiran i produciran, u njemu je se pojavilo veliki broj amaterskih grešaka, a ovo su neke od njih:

  • Tokom borbi između zatvorenika jedan od njih nosi crveno zatvoreničko odelo, da bi se u sledećem kadru videlo kako nosi plavo zatvorsko odelo.
  • Pre nego što će stići u Mijin stan, Vinset je pronalazi kako leži na podu – mrtva sa još uvek otvorenim očima. On stavlja svoje ruke iznad Mijine glave i polako podiže joj glavu, a nakon par trenutaka polako spušta njenu glavu na zemlju gde se jasno vidi da Mija (koja iako je mrtva) trepće dva puta.
  • Kada čovek koji razgovara sa Vinsetom u 1:12 stavla svoj pištolj ispod stola, vidimo tri rupe od metka u stolu, a kada stavi ruku kako bi uzeo pištolj nazad u stolu nema rupa od metka.
  • U sceni kada stavljaju Pita u gepek, vidimo da su zadnja svetla ugašena, ali dok zatvaraju gepek, svetla su upaljena, da bi na snimku koji izdaleka pokazuje kako zatvaraju auto – verovali ili ne svetla opet bila upaljena.
  • Jedna od greški u filmu je i ta što mesar navodi da u čovekom telu postoji 207 kostiju, a u stvari u ljudskom telu ima 206 kostiju.
  • Rasel, momak koji menja dijamante, govori da je došao da proda nebrušene dijamante, ali ranije dok su nam prikazivani u filmu jasno se vidi da su dijamanti brušeni.
[review position="bottom"]
Share.

Comments are closed.