Orlovi rano lete, dečiji film za sva vremena

0

,,Orlovi rano lete” je domaći film snimljen davne 1966. godine, prema istoimenom romanu Branka Ćopića.

Kao jedan od najpopularnijih pisaca u staroj Jugoslaviji, Ćopić je napisao nekoliko interesantnih romana o grupi dečaka čije bezbrižno detinjstvo prekida rat, pa oni odlučuju da se otisnu u partizane.

Roman ,,Orlovi rano lete” danas je obavezna lektira u osnovnim školama, pa mnogi dečaci i devojčice, nakon što pročitaju roman vole da pogledaju i film.

Pisac Branko Ćopić bio je jedan od scenarista koji su učestvovali na snimanju filma. Sofija Soja Jovanović, prva srpska rediteljka, režirala je ,,Orlove”.

Za sve one kojima se dopao film, predlažemo da pročitaju i nastavke romana ,,Orlovi rano lete”.

Postoji nekoliko razlika između knjige i filma. Kako bi film dodatno dobio komičnu notu, ubačen je lik đeda Vuka, Jovančetovog dede. Pored poljara Lijana on je jedan od najinteresantnijih likova u romanu. Ali pre nego što se upoznamo sa likovima evo kratkog sadržaja  filma.

,,Orlovi rano lete" - radnja filma, uloge, glumci, mesto snimanja, kraj filma...

,,Orlovi rano lete” – radnja filma, uloge, glumci, mesto snimanja, kraj filma…

Foto: tvprofil.net

Radnja domaćeg filma ,,Orlovi rano lete” ( spojler )

U centru zbivanja je grupa dece koji pohađaju jednu seosku školu. Na početku filma đaci dobijaju novog učitelja kojeg nazivaju Paprika, jer je non stop pijan i nos mu je uvek crven. Paprika je često i nasilan prema deci, ima običaj i da ih tuče, pa jedan od njegovih đaka, buntovni Jovanče reši da više neće da ide u školu jer mu je dosta batina.

Odlučuje da se navodno odmetne u hajduke. To jest svaki dan će ići od kuće da bi njegovi mislili da on ide u školu, a zapravo će vreme provoditi u Prokinom gaju. Prokin gaj je zabačeno mesto koje seljani izbegavaju jer se tu po staroj legendi pojavljuje drekavac.

Međutim Jovančin drug iz škole, Lazar Mačak, pronalazi skrovište u Prokinom gaju pa mu se ubrzo i pridružuje. Hajdučka družina počinje da se  širi, pa se Mačku i Jovanči pridružiju Đoko Potrk, Stric, Nikolica s prikolicom i drugi. U Prokinom gaju dečaci pronalaze i skriveni prolaz koji dovodi do obližnje pećine.

Nakon što učitelj prijavi roditeljima da deca ne dolaze u školu, seljani iznenada upadaju u Prokin gaj, sa namerom da dečake vrate u školu, ali im oni pružaju otpor. Napad dovodi do niza komičnih situacija, ali se ,,borba” završava bezbrižno.

Nedugo potom počinje rat i neprijatelj dolazi u selo. Deca se skrivaju u obližnjoj pećini i koriste tajni prolaz kako bi pomogli partizanima da pobede neprijateljsku vojsku.

Miodrag Petrović - Čkalja, kao poljar Lijan.

Miodrag Petrović – Čkalja, kao poljar Lijan.

Foto: Youtube

Mesto snimanja

Ekipa filma želela je da dočara prelepi ambijent Prokinog gaja i sela Lipovo gde se odvoja veći deo radnje filma ,,Orlovi rano lete”. Kao idealno mesto za snimanje poslužio je vodopad Kravice u Bosni.

Vodopad Kravice nalazi se na reci Trebižat u blizini Ljubiškog u Hercegovini. Ovo mesto je nekada bilo poznato po velikom broju mlinova, od kojih jedan poslužio za scenografiju kao vodenica u kojoj su boravili dečaci.

Danas je ovo jedna od veoma posećenih turističkih destinacija u BiH, pa ako vas put navede u Hercegovinu obavezno svratite.

Likovi i glumci koji tumače glavne uloge.

Većina glumaca iz filma je danas zaboravljena, ali su zato likovi veoma simpatični, i mnogi su nam prirasli za srce još u osnovnoj školi dok smo čitali ,,Orlove”.

Glavni i najupečatljiviji lik iz filma jeste Jovanča, koji se prvi odmetnuo u Prokin gaj, a ubrzo postao i harambaša družine. On je hrabar i spretan, pa su ga sa razlogom proglasili vođom družine. Jovanče nikada ne da na sebe, zato je prvi i pobegao od batina učitelja Paprike. Glumi ga Pavle Jovanović.

Najbliži Jovančini saborci su Stric i Lazar Mačak. Stric je dobio naziv jer je znatno viši od ostalih i ima duge noge zahvaljujući kojima može brzo da trči. Često je nervozan i lako se ljuti. Lazar Mačak je specifičan po tome što uvek otkriva nove izume. On je i pronašao tajni ulaz u pećinu. Strica glumi Pavle Polaček a Lazara Ljubče Popović.

U družini se nalazi i jedna devojčica, Lunja. Iako je u početku teraju od sebe, Lunja je momcima pomogla u određenom trenutku i Jovanča je onda prihvata kao ravnopravnog člana. Zaljubljena je u Strica koji je ne voli. Lunju glumi Mila Mihajlović.

Film je nastao po istoimenom romanu Branka Ćopića, koji je učestvovao na snimanju filma kao scenarista.

Film je nastao po istoimenom romanu Branka Ćopića, koji je učestvovao na snimanju filma kao scenarista.

Foto: iskra.co

Nikolica sa prikolicom je najmlađi član družine. Ime je dobio jer je uz njega uvek prikolica, odnosno njegov pas Žuća, kojeg zadužuju da noću čuva Prokin gaj. Iako je najmlađi Nikolica je pametan i snalažljiv, a ništa manje hrabar nego Jovanče. Glumi ga Miki Jovičić.

U družini su još dva specifična dečaka – Vanja Široki ( glumac Dragoljub Benišek ) i Nik Ćulibrk ( Mirko Nanović ). Vanjin otac je Rus, a Nikov je radio nekoliko godina u Americi. Ova dva lika ne učestvuju puno u dijalozima kako u filmu tako i u knjizi, a poznati su po tome što u svom rečniku Vanja koristi ruske, a Nik engleske izraze.

Od starijih glumaca najupečatljiviji lik jeste poljar Lijan koji uhodi dečake, a kojeg glumi neponovljivi Miodrag Petrović Čkalja. Imamo i Jovančinog đeda Vuka ( glumac Dragutin Dobričanin ) najpoznatijeg po uzviku: ,,Puc, puc, ožeži, ožeži”. Bata Paskaljević se našao ovoga puta u ulozi učitelja Paprike koji teroriše đake.

U filmu se pojavljuje i glumac Ljubiša Samardžić kao Nikoletina Bursać, Stričev brat. Branko Ćopić je napisao i zasebnu knjigu pripovedaka ,,Doživljaji Nikoletine Bursaća”, tako da je u pitanju još jedan prepoznatljiv lik iz jugoslovenske književnosti.

Kraj filma ( upozorenje spojler )

Nakon što su uspeli da pobede ustaše, partizani odlikuju dečake, Lunju, Lijana i đeda Vuka za hrabrost i pomoć pri napadu na neprijatelja. Pošto Nemci spremaju novu ofanzivu, partizani moraju da idu dalje u rat, ali dečaci insistiraju da pođu sa njima i ravnopravno učestvuju u borbi.

Film se završava scenom u kojoj mali hajduci odlaze sa partizanima a Lunja im maše iz Prokinog gaja.

Ukoliko želite da saznate šta se kasnije dešavalo sa dečacima, Lunjom, Lijanom i drugim likovima, predlažemo da pročitate i ostale Ćopićeve romane, odnosno nastavke ,,Orlova”. To su ,,Slavno vojevanje” i ,,Bitka u zlatnoj dolini”. Sva tri romana poznata su kao ,,Pionirska triologija”.

 

[review position="bottom"]
Share.

Comments are closed.