Plaćenici (The expendables)

0

„Plaćenici (eng. The expendables)“ je film koji je zamišljen da bude majka svih akcionih filmova, a sam je okupio najveća imena akcionog žanra. „Plaćenici“ je amerikčki akcioni film iz 2010. godine i predstvlja posvetu ackionim filmovima iz 1980-ih i početka 1990-ih godina. “Plaćenici” su svojevrsni omaž koji na velika vrata vraća akcioni film u kome glumci sami, bez kaskadera, izvode svoje scene borbe.

Produkcija i realizacija filma

Još sredinom 2005-te godine pisac Dejvid Kalaham je dostavio prvi nacrt „Plaćenika“ inspirisan ackionim filmovima osamdesetih i devedesetih. On je izdavacčkoj kući Varner Bros (engl. Warner Bros) svoju konačnu verziju scenaria dostavio početkom 2006-te godine. Imajući izražen interes za ovaj film Silvester Stalone je pregledao finalni revidentirani scenario i uzeo ga kao polaznu tačku za snimanje ovog akcionog filma. Stalone je tada odlučio da baš on bude reditelj ovog ostvarenja. Sa “Plaćenicima”on pokušava da započne novu akcionu franšizu koja počiva na veoma jednostavnoj kombinaciji: akcija starog kova (minimum kompjuterskih efekata, maksimum tabačine 1-na-1) i što veća koncentracija akcionih zvezda na jednom mestu.

Placenici D

Filmska produkcija je počela trećeg marta 2009-te godine sa budžetom od 82 miliona dolara. Snimamano je u velikim brazilkim gradovima: Riu de Žaneiru, Mangaratibi, Niteroi, Parkue Lagi i drugim. Pored brazilskih gradova lokacija snimanja je bila i Nju Orleans, Luizijana, Južna Petersova ulica i Kalifornija.

Film ima dve verzije – bioskopsku koja traje 104 minuta i produženu verziju koja traje 114 minuta. Producenti na ovom projektu su bili Avi Lerner, Kevin King Templton, Džon Tomson i Robert Erl, a produkciju je uradila produkcijiska kuća „Milenijum Films – Nju imidž (eng. Millennium Films – Nu image)“.

„Plaćenici“ su svoju američku premijeru imali na oko 4300 bioskopskih ekrana, što je ovaj film uvrstilo na deseto mesto na listi najvećih nezavisnih izdanja svih vremena, kao i na šesnaesto mesto na listi TOP ostvarenja tog vikenda u Americi. U prvom vikendu prikazivanja ovaj projekat je zaradio 34.8 miliona dolara i zauzeo prvo mesto po zaradi u blagajnama u Sjedinjenim Amerikčkim Državama. I tokom drugog vikenda prikazivanja film je ostao u najvišoj poziciji u blagajnama SAD-a sa zaradom od skoro 17 miliona dolara. Konačna zarada filma uključujući sve međunarodne zarade iznosila je nešto više od 174 miliona dolara bruto iznosa.

Ekipa glumaca okupljena oko „Plaćenika“

Ovo fantastično akciono ostvarenje je okupilo najznačajnije veterane akcionih filmova iz zlatnog perioda, osamdesetih i devedesetih godina dvadeestog veka. Pa tako u filmu imamo engleskog glumca i specijalistu borilačkih veština Džejsona Stejtama koji tumači ulogu Li Božića,bivšeg pripadnika specijalnih vazdušnih snaga i specijalistu za hladno oružje. Sjajni kineski filmski gluamac i prvak nacionalnog kineskog takmičenja boriličkih veština Džet Li je dobio ulogu Jin Janga, čija je specijalnost bliska borba. Reditelj i scenarista sjajni Silvestar Stalone, ujedno je i glavni glumac, koji iako je najstariji u celoj ekipi (64 godine je imao kada je sniman film) nije odstupao od svog pravila da sam igra u svim scenama. U filmu tumači lik Barni Rosa, neustrašivog vođe, glasa razuma, strateški dobro povezanog čoveka kome njegov tim ratnika predstavlja najvažniju stvar u životu.

placenici 111

Spomenućemo još i izvrsnog švetskog glumca i reditelja Dolf Lungera, našoj javnosti poznatog kao HI-Mena iz istoimenog filma, a u ovom projektu tumači Gunar Jensena, i neponovivog Arnolda Švajcenegara koji je tumači lik Trenča. U filmu zapažene uloge imaju glumac koji je glumio u preko 70 akcionih filmova, čuveni Džon Meklejn iz “Umri Muški”, odnosno Brus Vilis, kome je pripala uloga Črkvenjaka, a zapažen je bio i američki glumac Miki Rork kome je pripala uloga Tula.

Placenicii

U filmu glum ii Rendi Kotur, višesturku UFC-ov šampion, kao i novije akcione zvezde Teri Kruz, Stiv Ostin i Gari Danijels.

Radnja “Plaćenika”

Ukratko možemo reći da ovaj film predstavlja beskompromisni akcioni film o grupi profesionalnih vojnika koji su unajmljeni da se infiltriraju u jednu južnoameričku državu kako bi zbacili tamošnjeg diktatora. Kada misija počne, članovi grupe će se iznenada naći u mreži izdaje i prevare i shvatiti da stvari nisu takve kao što izgledaju.

Radnja filma prati grupu elitnih plaćenika predvođenih Barnijem Rosom (Silvester Stalone), koja je poslana u obalu Somalije da spreči pirate da ubiju grupu talaca. Kada uspešno obave zadatak, misteriozni gospodin Crkvenjak (Brus Vilis) im nudi posao, odnosno da odu na južnoamerčiki otog i sruše sa vlasti lokalnog diktatora. Pa tako Ros kreće sa svojim elitim timom ubica koga čine Li Božić (Džejson Stejtman)- bivši pripadnig specijalnig vazdušnih snaga koji izvrsno barata hladnim oružijem Jing Jang (Džet Li)- majstor za blisku brzinsku borbu, Ave Cezar (Teri Kruz)- stručnjak za vatreno oružje, Tol Roud(Rendi Kotur) -čovek najveštiji u rušenju i dizanju stvari u vazduh i glavni mozak ove grupe i borbeni veteran i stručnjak za snajpere Gunar Jensen (Dolf Junger);

placenici 11

Tim odlazi na izvidžački zadatak u Vilneu, gde stvari kreću po zlu i oni ostavljaju člana tima, osuđujući ga na smrt. Opsednut tim neuspehom, Barni uverava tim da se moraju vratiti i pokušati da spasu člana tima koja je ostao, kao i da moraju pokušati da spasu ceo zadatak..

Filmska recenzija

Film je na internet sajtu posvećenom filmskim recenzijama, koji sadrži arhivu filmskih kritika “Roten Tomejtos (eng. Rotten Tomatoes)” dobio od 192 kritičara ocenu koja iznosi u procentima  41% pozitivnog mišljenja. Na sajtu “Metacritic”, koji se takođe bavi kritikama, “Plaćenici” su dobili kao srednju vrednost rezultat od 45, od mogućih 100 bodova na osnov 35 kritika.

Plaćenici

Što se tiče samog filma moramo reće da je najbolja stvar vezana za njega njegova kampanja. Jer sama najava filma, poređala je jednog pored drugog najveća imena akcionih filmova. Naravno reditelj Stalone ja kao što smo već navikli i ovoga puta kao glavnu ulogu rezervisao sebe. Ono što bih istakla kao veliku manu a to je što se najveće legende akcionih filmova Arnold Svajceneger i Brus Vilis pojavljuju jako malo, odnosno njihove uloge su svedene na jednu jedinu scenu u kojoj se pojavljuju zajedno sa Staloneom. Međutim iako se pojavljuju u samo jednoj sceni, taj filmski katar koji su podelile ove velike akcione legend jeste sam po sebi razlog za poskakivanje na bioskopskim sedištima.

Osnovni problem ovog filma je svakako scenario koji je neinspirativan i nedovoljno fokusiran, koji nam ne daje neki posebno veliki obrt vredan pažnje, šta više sva pažnja je usmerena isključivo na junake, odnosno zvezde filma. Sama radnja nema neku dubinu, već je šablonski usklađena. Muzika u filmu izvrsno urađena posebno naglašavajući momente akcije.

Plaćenici 2 (The Expendables 2)

Dve godine nakon premijere prvog dela izlazi nastavak ovog hita pod nazivom “Plaćenici 2 (The Expendables 2)”. Drugi deo plaćenika režirao je Sajmon Vest, dok su scenario napisali Ričard Venk i Silvester Stalone . Autori ovog projekta su Ken Kaufman, Dejvid Agosto i Ričard Venk, na osnovu likova čiji je autor Dejvid Kalaham, pisac scenarija prog dela. Produkciju ovog akcionog nastavka je uradila produkcijiska kuća „Milenijum Films – Nju imidž (eng. Millennium Films – Nu image)“, koja je bila zadužena i za distribuciju prvog dela. U filmu glume glumci iz prvog dela Silvester Stalone, Džejson Statam, Džet Li, Dolf Lundgren, Brus Vilis, Arnold Švarceneger, Teri Kruz i Rendi Kutur, a ovoga puta pridružuju im se i Lijam Hemsvort, Skot Atkins, Čak Noris i Žan-Klod van Dam, kao i kineska glumica Ju Nan, kao prva žena među plaćenicima.

placenici 2
Nastavak ovog akcionog filma bio je u pripremi još pre nego što je originalni film počeo da se prikazuje u bioskopima. Stalone je okupio velike zvezde spremne za fizičke i emocionalne izazove. Ovaj nastavak je okupio najtvrdokornije momke akciono-avanturističkog žanra, fizički sposobne za svaki zadatak plaćenika. Nema odela kojima bi im trebalo ‘nabildovati’ mišiće, nema protetike ni kompjuterskih efekata.
“Plaćenici 2” traje 103 minuta i imao je budžet od 100 miliona dolara, a ostvario je zaradu od preko 300 miliona dolara.

Plaćenici 3 (The Expendables 3)

Ova akciona franšiza sa najviše glumačkih zvezda u istorji dobila je i treći deo pod nazivom “Plaćenici 3 (eng. The Expendables 3)”, koji je premijerno je prikazan 15-og avgusta 2015.godine.

placenici 3

Treći nastavak je okupio najpopularnije i najuspešnije zvezde u svetu, pa tako prvi put zajedno u jednom filmu glume Silvester Stalone, Arnold Švajceneger, Džejson Stejtman, Mel Gibson, Vesli Snajps, Harison Ford, Antonio Banderas i još deset legendarnih glumaca. Reditelj trećeg nastavka jeste Patrik Hjuz, kome je ovo bio prvi visokobudžetni film. Reditelj je za razliku od prva dva filma koja su bila usmerena isključivo na akciju u ovaj nastavak uneo više humora i zabave. Scenario su napisali Silvester Stalone i Ričard Venk, a produkciju i distribuciju je radila izdavačka kuća koja je izdala i prva dva dela „Milenijum Films – Nju imidž”. Producenti koji su radili na trećem delu su: Avi Lerner, Deni Lerner, Kevin King Templton i Les Veldon. Treći deo plaćenika je imao budžet od 90 miliona dolara, a ukupna zarada na bioskopskim blagajnama iznosila je preko 206 miliona dolara.

[review position="bottom"]
Share.

Comments are closed.