Planeta majmuna (engl. Planet of the Apes)

0

„Planeta majmuna (engl. Planet of the Apes)“ je američki naučno-fantastični film iz 1968. godine, koji je temeljen na istoimenom francuskom romanu iz 1963-e godine autora Pjera Bula (engl. Pierr Boulle). Film je doživeo veliku popularnost i postao prvi film u velikom nizu filmske franšize koja je emitovana od 1968-e do 1973-e godine. Ovu franšizu su ispratile i dve istoimene TV serije kao i rimejkovi flmova emitovani 2001-e, 2011-te i 2014-te godine.

Planeta majmuna (1)
Scenario, režija i produkcija filma

Prava na ovaj projekat otkupio je Artur Džejkobs (engl. Arthur P. Jacobs) još pre nego što je knjiga prevedena na engleski jezik. Distributer „Planete majmuna“ je američka filmska kompanija i jedan od šest najvećih američkih studija „20 Century Fox“. Scenario je najpre za potrebe filma napisao Rod Serling (engl. Rod Serling), međutim sam scenario je prošao kroz mnoge prepravke pre snimanja filma, pa je se tako kao scenarista potpisao i Majkl Vilson (engl. Michael Wilson). Majkl je morao da prepravi „greške“ u scenariju, odnosno one scene koje su bile preskupe zbog specijalnih efekata, kao i one koje u tadašnje vreme nije bilo izvodljivo snimiti. Autori filma su režiju ovog naučno-fantastičnog filma ponudili najpre Liju Tomsonu (engl. J. Leej Thomson) i Blejku Edvarsu (engl. Blakeu Edwards). Obadvojica su pristali da režiraju film, ali je producent Artur Džejkobs po preporuci izabrao Frenklina Dž. Šafnera (engl. Franklin J. Schaffner), koji je pristao da režira ovaj projekat. Sam Šafner imao je sjajne ideje koje su u filmu prikazivale nešto primitivnije majmune umesto prvobitne zamisli, da se prikaže izgled društva u budućnosti i naprednoj tehnologiji.

Planeta majmuna (13)

Film je snimljen za nešto manje od tri meseca. Snimanje je počelo 21-og maja i trajalo je do 10-og avgusta 1967-e godine, a lokacija snimanja su bile države Kalifornija, Utah i Arizona.

Najveći izazov za sve predstavljale su maske majmuna, koje su u sedamdesetih godina bile pravi novitet jer su nanošene direktno na lice glumca. Taj posao je zahtevao više zati rada za šminkere. Pored šminkera za ove maske potreban je bio i jedan stručnjak Džon Čejber, čije je zanimanje medicinska protetika. Da bi što verodostojnije napravio ove masek, Džonu je pomogalo oko 200 šminkera.

Planeta majmuna (9)

Poslednja scena u filmu snimljena je baš na ovoj lokaciji, odnosno na Point Dumeu na plaži u Malibu

Budžet ovog filmskog ostvarenja je iznosio 5,8 miliona dolara, a ukupna bruto zarada 32,6 miliona, što je za tadašnje filmske standarde bila fascinantna zarada.

Posada svemirskog broda – glumci i njihove uloge

Producent zajedno sa autorima filma dugo su se razmišljali kome da povere glavnu ulogu u ovom projektu. Napre za glavnu ulogu razmišljalo se o Marlonu Brendonu (engl. Marlon Brando), američkom glumcu, dvostrukom dobitniku „Oskara“ i jednom od najuticajnih glumaca prošlog veka. Međutim, producent je ipak odustao od te ideje misleći da fizički izgled Brandona ne ide u prilog ulozi koju tumaču. Tako je glavna uloga u ovom SF filmu dodeljena američkog glumcu i političkom aktivisti Čarltonu Hestonu (Charlton Heston), koji tumači ulogu Džordža Tejlora komadanta svemirskog broda. Uloga Kornelijusa pripala je Rodiju MekDavalu (engl. Roddy McDowal), dok je sjajna Kim Hanter (engl. Kim Hunter) dobitnica „Oskara“ tumačili lik Zire. Najpre za ulogu Dr. Zajusa izabran je Edvard Robinson (engl. Edvard G. Robinson) koji iako je započeo snimanje, zbog zdravstevenih problmea nije mogao da izdrši snimanje filma, pa su ga producenti zamenili sa Morisom Evansom (engl. Maurice Evans). Bitno se izdvaja i uloga predsednika odbora koju tumači Džejms Vitmor (engl. James Whitmore), kao i uloga Honoriusa koja je pripala Džejms Dalu (engl. James Daly).

Planeta majmuna (10)

Sporedne uloge tumače: Linda Harison (engl. Linda Harrison) kao Nova, Robert Ganer (engl. Robert Gunner) kao Landon, Loj Vagner (engl. Lou Wagner) kao Lucius, Vudrov Parfrej (engl. Woodrow Parfrey) kao Maksimus, Džef Burton (engl. Jeff Burton) kao Dodž, Pol Lambert (engl. Paul Lambert) kao ministar i mnogi drugi.

Šta se zapravo dešava u radnji „Planete majmuna“?

Radnje ovog SF filma prati astronaute, koji su sa svojim svemirskim brodom krenuli na putovanje koje bi trebalo da traje šest meseci putovajući do planeta izvan našeg sunčevog sistema. Dok su astronauti Džordž Tejlor (Čarlton Heston), Džon London (Robert Guner), Dodž (Džef Burton) i Stivart (Diana Stanli) u hibernaciji, njihov svemirski brod pada u jezero na njima nepoznatoj planeti. Sam pad ih budi iz hibernacije, ali poručnica Stivart se jedina ne budi iz stanja hibernacije. Ostatak astonauta u tom trenutku konstatuje da je ona mrtva i pokušavajući da podese instrumente ne bi li se vrata broda otvorila, uočavaju da instrumenti pokazuju da je sada 3978. godina, a oni su na putovanje krenuli 1972. godine. Tada oni shvataju da su ne samo stigli na daleku planetu, nego su takođe stigli i u daleku budućnost. Po izlasku iz njihovg svemirskog broda posada počinje sa istraživanjem ove čudne planete, gde nalaze fascinantne nema ljude.

Planeta majmuna (12)

Dok proučavaju planetu, odjednom niotkuda pojavljuje se velika grupa gorila koji su došli jahajući konje. To pleme gorila kreće u napad na astronaute. Gorile ubijaju Dodža i jos nekoliko ljudi, a Džordža ostavljaju onesvešćenog i povređenog, dok Tejloru vrat ostaje veoma jako povređen, što za posledicu ima nemogućnost Tejlora da govori. Mislevši da je jedino nemi Tejlor živ vode ga u njihov grad –  grad majmuna, gde ga psiholog Zira (Kim Hanter) i hirurg Galen (Vrajt King) leče. Tejlor ubrzo saznaje da ovom planetom vladaju isključivo majmuni koji ljude mrze i ubijaju ih iz čiste zabave. Zira polako počinje da se interesuje za Tejlora, koji je trenutno jedini čovek na planeti, koji pokazuje nekakve znake intaligencije, a kasnije mu se vraća i mogućnost govora. Iako ga je Zira smatrala dobrim, ostali majmuni iz čopora su smatrali da je on loš i štetočina i žele da ga ubiju. Međutim, Tejlor saznaje da se ipak može spasiti od ovih čovekolikih majmuna i to isključivo samo svojom inteligencijom…

Nastavci ove SF franšize

„Planeta majmuna“ je sjajno prošla kod kritičara, smatra se kultnim filmom i jednim  od najboljih filmova sedamdesetih godina. Većina kritičara je imala samo reči hvale u svojim recenzijama za ovaj film, interesovanje publike je bilo sve veće i veće, što je filmu donelo sjajnu zaradu.

Zbog fantastičnog prijema filma autori su rešili da ovoj franšizi dodele nastavak. Pa tako, prvi nastavak filma pod nazivom „Ispod planete majpuna (Beneath the Planet of the Apes)“ premijerno je prikazan 1970-te godine. Producent filma je ostao isti kao u prvom delu, a kao režiser ovoga puta oprobao se Tedi Post (engl. Ted Post), dok su scenario napisali Pol Deh (engl. Paul Dehn) i Mort Abraham (engl. Mort Abrahams). Nastavak traje 95 minuta, a budžet istog iznosio je 4,6 miliona, dok je zarada filma  oko 19 miliona dolara. Iako je film nešto lošije prošao kod kritičara, kao i kod publike, to nije sprečilo autore da snime i treći nastavak ovog sada već kultnog filma.

Planeta majmunaa

Scena iz prvog nastavka “Ispod planete majmuna”

Treći od pet nastavaka pod nazivom „Begstvo sa planete majmuna (engl. Escape from the Planet of the Apes)“ premijerno je prikazan samo godinu dana posle drugog nastavka, odnosno 1971-e godine. Režiju za njega uradio je Don Tejlor (engl. Don Taylor) po scenariju koji je napisao Pol Deh, koji je zaslužan i za pisanje scenarija drugog dela. Sama radnja filma temelji se na mnogim važnim društvenim pitanjima, uključujući i eksprimente nad životinjama, nuklearni rat i razne malverzacije vlade. Budžet filma je iznosio nešto više od 2 miliona dolara, a bruto zarada je premašila iznos od 12 milinoa dolara. „Begstvo sa planete majmuna„ je imalo odlične kritike, čak najbolje od svih pet delova, što je za posledicu imalo i produkciju četvrtog filma ove franšize.

Planeta majmuna (3)

30-og juna 1972-ge godine premijerno je prikazan četvrti film ovog SF filmskog serijala, koji nosi naziv „Osvajanje planete majmuna (engl. Conquest of the Planet of the Apes)“. Pisac scenearija je bio već ustaljeni Pol Deh, dok je kao režiser izabran Li Tomson, koji je bio ispao iz trke kada je u pitanju režija prvog filma ovog serijala. Film traje 88 minuta i imao je budžet od 1,7 miliona dolara, a širom bioskopskih blagajni zaradio je 9,7 miliona.

Planeta majmuna (4)

Iako su kritičari imali pomešane kritike i dosta zamerki na ovo ostvarenje, on je postao pravi bioskopski hit koji je publika obožavala. Pa tako samo godinu dana kasnije, 15-og juna 1973-e godine u bioskope nam stiže i poslednji nastavak ovog filmskog serijala pod nazivom „Borba za planetu majmuna (engl. Battle for the Planet of the Apes)“. Režiser poslednjeg nastavka je Li Tomson, dok su scenario napisali Džon Vilijam Korington (engl. John William Corrington) i Džozi Huper Korington (engl. Joyse Hooper Corrington) po priči Pol Deha. Budžet ovog ostvarenja iznosio je 1,7 miliona, a bruto zarada nešto više od 8,8 miliona dolara. Film je uglavnom dobio negativne kritike od kritičara, čime je se ova saga o čovekolikim majmunima završila upravo ovim ostvarenjem.

Rimejkovi „Planete majmuna“

2001-e godine, američka filmska kompanija „20 Century Fox“ nam donosi i rimejk „Planete majmuna“. Za režisera nove verzije izabran je Tim Barton (engl. Tim Burton), koji je se pri režiranju filma oslanjao na original. Rimejk je imao sjajan budžet od 100 miliona dolara i zaradu od 363 miliona. Iako je film bio nominovan za više nagrada i osvojio publiku, dobio je pomešane kritike, gde su svi uglavnom poredili ovaj film sa originalnom, navodeći da je original u svemu bolji.

Planeta majmuna (8)

2011-te godine stiže nam film pod nazivom „Planeta majmuna: Početak (engl. Rise of the Planet of the Alps)“, čija se radnja filma bavi čovekolikim majmunima i njihovm borbom sa ljudima za vlast na planeti Zemlji. Iako radnja filma odgovara četvrtom nastavku popularne franšize producenti su se ogradili govoreći „film jeste povezan sa četvrtim nastavkom, ali ne predstavlja direktni rimejk istog“. Za produkciju filma bilo je zaduženo čak pet produkcijskih kuća, a budžet filma je iznosio  93 miliona dolara. Zarada filma je iznosila neverovatnih 482 miliona dolara, a sam film je osvojio brojne nagrade.

Planeta majmuna (7)

„Planeta majmuna-Revolucija (engl. Down of the Planet of the Apes)“ predstavlja poslednji snimljeni film ove franšize, koji je premijerno prikazan 26-og juna 2014-te godine. Radnja filma se nastavla na radnju „Planete majmuna“ iz 2011-te godine. Sada je prošlo deset godina od dešavanja i grupa naučnika u San Francisku se bori za svoj život od strašne kuge koja je se pojavila i preti da uništi celu planetu. Za to vreme Cezar pokušava da zadrži svoju dominaciju nad zajednicom inteligentnih majmuna. Film je naišao na sjajne pohvale kritičara i zaradio 708 miliona dolara, kao i nominaciju za „Oskara“ u kategoriji najbolji vizuelni efekti.

Planeta majmuna (6)

Tv serije koje su propratile ovu SF franšizu

Velika popularnost ove filmske franšize dovela je i do snimanja istoimene serije „Planeta majmuna“. Najpre je snimana serija čija radnja odgovara prvom filmu ove franšize, koja je imala 14 epizoda, a emitovana je 1974-te godine. Autor ove serije je američka televizija „CBS“ na čijem kanalu su i premijerno emitovane sve epizode. Glavni i odgovorni urednik ove serije bio je Antoni Vilson (engl. Anthony Wilson), a zanimljivo je da iako je najavljena druga sezona zbog lošeg prijema gledalaca i niskog rejtinga serija snimanje iste nije nastavljeno.

Planeta majmuna (1)

1975-te godine pojavila se još jedna verzija serije koja je nosila naziv „Povratan na planetu majmuna (engl. Retrun to the Planet of the Apes)“. Distributer ove serije jeste „20 Century Fox“, a serija je bila animirana i brojala je 13 epizoda koje su približno trajale oko 25 minuta. Serija je praćena jako lošim recenzija, gde su joj zamerali lošu proizvodnju praćenu nedostatkom kretanja i akcije likova u seriji, što je istu činilo jako dosadnom i sporom. Uprkos lošim kritikama, serija je stekla svoju publiku i imala veliku gledanost. Iako je sama animacija bila loša, treba se uzeti u obzir i budžetsko ograničenje, kao i ograničenja tog vremena kada tehnologija nije bila razvijena kao danas.

Zanimljivosti o “franšizi majmuna”

  • Glumac Rodi Mekdovan nastupao je u četiri od pet filmova ove franšize. Jedino u drugom nastavku, zamenio ga je kolega Dejvid Vatson (engl. David Watson), a Rodi je se pojavio i u televizijskoj seriji.
  • Film je dobio dve nominacije za prestižnu nagradu „Oskar“ u kategorijama najbolja muzika i najbolji kostimi, a osvojio je i dve bitne nagrade i to: 1996-e godine nagradu Dženesis (engl. Genesis) i 1968-e nagradu Lorer (engl. Laurel).

Planeta majmuna (5)

  • „Planeta majmuna“ je 2001-e godine izabrana je zbog svoje istorije i estetske važnosti da se čuva u Američkom nacionlanom filmskog registru.
  • „Planeta majmuna“ je jedan od prvih filmova, uz koji je štampan i propratni materijal u vidu različitih vrsta majica, lutaka i ostale robe. Samo ovaj propratni materijal je autorima doneo zaradu od 100 miliona dolara.
  • Ovaj SF film iz 1968-e godine je čak izabran od strane magazina „Empire“ kao jedan od 500 najboljih filmova svih vremena.
[review position="bottom"]
Share.

Comments are closed.