,,Pljačka Trećeg rajha”, čuveni Šotrin film

0

,,Pljačka Trećeg rajha ” je domaći film koji je režirao Zdravko Šotra. Šotra je pokušao da ponovi uspeh čuvene ,,Zone Zamfirove”, uz pomoć istih marketinških trikova. ,,Pljačka Trećeg rajha” uspela je da sruši ,,Zonine” rekorde i tako postane najgledaniji film svih vremena te, ne tako davne, 2004. godine. Međutim kada upoređujemo kvalitet ,,Zona Zamfirova” je daleko ispred ,,Pljačke”.

Za razliku od svog prethodnika ,,Pljačka Trećeg rajha” ima veoma naivnu radnju filma, da u nekim trenucima pomislite kako gledate crtani a ne igrani film. Kvalitet filma se pretežno oslanja na humor, koji takođe nije nešto po čemu ćete pamtiti ovo ostvarenje. Ako ste ga svojevremeno gledali, zapitajte se da li vam je neka provala iz filma ostala u sećanju.

Jedina dobra stvar koju možemo izdvojiti jesu glumci. Ekipa filma birala je pretežno glumce iz ,,Zone”, a da bi publiku dodatno zaintrigirali, namešteno je da i u ovom filmu Katarina Radivojević i Vojin Ćetković budu par. Podsećanja radi Radivojeićeva i Ćetković su bili par, i to veoma omiljen, u ,,Zoni Zamfirovoj” gde su tumačili glavne uloge. U svakom slučaju, Dragan Nikolić i Nikola Đuričko su sjajno odglumili prefinjenog lopova i njegovog ishitrenog partnera. Ništa lošije posao nisu odradile ni njihove filmske supruge Katarina Žutić i Isidora Minić, koja je za ulogu Dese čak osvojila ,,Statuetu Slobodu” na filmskom festivalu u Sopotu.

Domaći film ,,Pljačka Trećeg rajha". U glavnim ulogama: Dragan Nikolić, Nikola Đuričko, Katarina Žutić, Katarina Radivojević, Isidora Minić...

Domaći film ,,Pljačka Trećeg rajha”. U glavnim ulogama: Dragan Nikolić, Nikola Đuričko, Katarina Žutić, Katarina Radivojević, Isidora Minić…

Foto:rts

Radnja domaćeg filma ,,Pljačka trećeg rajha”.

U centru zbivanja imamo dva vešta lopova: Glavonju i Kalauza. Oni sa velikom lakoćom obijaju svaku vrstu brave, bilo da se radi o vratima, sefu ili nečem drugom.

Glavonja i Kalauz se trude da svojoj deci i suprugama obezbede lagodan život uz pomoć svog neobičnog ali profitabilnog zanata. Situacija se pogoršava kada počinje Drugi svetski rat i Nemci uđu u Beograd. Pošto su u to vreme Kalauz i Glavonja bili u zatvoru, Nemci ih odvode do vile jednog njihovog pukovnika kako bi otvorili sef u kojem se nalaze dragocenosti. Nakon završenog posla naši junaci uspevaju da pobegnu.

Pošto su sada begunci, Glavonja i Kalauz odlaze u Berlin, jer smatraju da će tamo biti više posla za njih. Falsifikuju svoja dokumenta i predstavljaju se kao Hitelrovi rođaci i ratni heroji, pa tako stiču odličnu reputaciju među nemačkom elitom. Cilj im je da opljačkaju glavnu banku u Berlinu i pobegnu dalje u Švajcarsku.

Glavne uloge i glumci: Nikola Đuričko kao Kalauz, Katarina Radivojević kao Ana, Katarina Žutić kao Rosa …

Već pomenuli da u ,,Pljački Trećeg rajha” glavne likove igraju Dragan Nikolić ( Glavonja ) i Nikola Đuričko ( Kalauz ). Kao što to već biva, iako su partneri, glavni likovi su sušte suprotnosti. Glavonja je prefinjeni gospodin koji govori više jezika, probleme rešava smireno i veliki je humanista. Najviše mrzi kada ga zovu lopovom. Kalauz je ishitren, pohlepan, koliko god da ukrade uvek želi više. Kada glavni junaci pobegnu u Nemačku, najveći problem im je to što Kalauz ne zna jezik, a treba da se predstavi kao nemački pilot. Zato smišljaju interesantan plan: rećiće da je Kalauz zanemeo nakon nesreće sa avionom, pa tako neće biti potrebe da išta govori.

Katarina Žutić je Glavonjina supruga Rosa, a Kalauzovu suprugu, ne baš tako pametnu Desu tumači Isidora Minić. Katarina Radivjević je Ana, mlada i uobražena supruga nemačkog pukovnika, a Vojin Ćetković je njen ljubavnik Franc.

Glavni likovi: Glavonja i Kalauz

Glavni likovi: Glavonja i Kalauz sa svojim suprugama

Foto:opušteno.rs

Lepi Mića i muzika iz filma ,,Pljačka Trećeg rajha”.

Samo ime Lepi Mića verovatno vam ne znači puno, ali kad vam kažemo da je u pitanju harmonikaš iz legendarnog filma ,,Ko to tamo peva”, verovatno ćete se setiti simpatičnog Roma, koji je danas jedan od najupečatljivijih likova iz domaćih filmova.

Upravo je Lepi Mića jedan od zaslužnih za uspeh muzike iz filma ,,Pljačka Trećeg rajha”, jer on izvodi numeru ,,Kalauz bluz”, koja se istakla kao jedna od najupečatljivijih pesama iz ovog domaćeg ostvarenja.

Godina snimanja, scenarista, zanimljivosti, greške … Da li je film snimljen po istinitom događaju?

Film ,,Pljačka Trećeg rajha” snimljen je, navodno, po istinitim motivima. Priču o Kalauzu i Glavonji napisao još osamdesetih godina čuveni jugoslovenski glumac Miodrag Andrić poznatiji kao Ljuba Moljac. Naime, Ljubi su dva gospodina sa Čubure pričali svoje dogodovštine za vreme rata, pa je glumac prema njihovim avanturama sastavio ovu simpatičnu priču. Njegovo delo je iskorišćeno kao scenario za film ,,Pljačka Trećeg rajha”, a Ljuba Moljac se navodi kao scenarista iako je preminuo još 1989. godine.

Premijera filma održana je u beogradskom ,,Sava centru”, 17. februara 2004. godine.

U filmu je napravljena mala permutacija. Kada naši junaci stignu u Nemačku, Kalauz se predstavlja kao pilot Mozer, a Glavonja kao doktor Kelner. Nešto kasnije primetićete da Glavonju oslovljavaju sa Mozer a Kalauza sa Kelner.

Još jedna greška, mada teško primetna – deca koja u Galvonjinom i Kalauzovom komšiluku igraju fudbal nose savremenu obuću odnosno patike. Takođe u ,,Pljački Trećeg rajha” možete uočiti i novije zgrade ili klima uređaje.

[review position="bottom"]
Share.

Comments are closed.