Porodica Serano – Seranovi (Los Serrano)

0

“Porodica Serano (esp. Los Serrano)” ili “Seranovi” kako je još prevode u našim medijima je španska serija, koja je sa snimanjem i emitovanjem počela 2003. godine, da bi poslednja epizoda premijerno prikazana gledaocima 17-og jula 2008. godine. Serija koja prati dogodovštine jedne porodice u Španiji je proglašena za jednu od najboljih serija u istoriji te zemlje, a zanimljivo je da su “Seranovi” imali veliku gledanost u svakoj od zemalja gde su prikazivani. Kreatori ove porodične komedije su Danijel Ećija (esp. Daniel Ecija) i Aleks Pina (esp. Alex Pina). Serija ima 147 epizoda, podeljenih u 8 sezona, gde svaka epizoda približno traje oko 80 minuta.

Gledaoci sa naših prostora imali su priliku da prate seriju na televizijama “B92” i “Avala”.

Opis radnje serije

Radnja ove serije prati porodicu Serano. Oni su jedna velika moderna porodica. Glava kuće jeste Dijego koji ima 41 godinu. Dijegu je preminula supruga, pa je se tako vratio svojoj ljubavi iz mlađih dana – Lusiji, sa kojom se kasnije i oženio. U brak, Djego je doveo tri sina, a Lusija dve kćeri. Svi su zajedno počeli da žive, selidbom u novu kuću, gde svaki od ukućana započinje nov život. Međutim, kako su deca odgajana na različite načine, rastući u različitim socijalnim i ekonomskim uslovima, zajednički život dovodi do brojnih neprilika i nezgoda, koje su nam prikazane na komičan način. Iako je ovo prilagođavanje zajedničkom životu jako teško za sve ukućane, oni uspevaju nekako da funkcionišu kao porodica.

Seranovi (5)

U blizini kuće nalazi se mali bar, čiji je vlasnik Djego, zajedno sa svojim bratom Santijagom. U tom baru se uglavnom ljudi iz komšiluka okupljaju na piću. Njegova žena je nasavnica u gimnaziji, a gimanziju pohađaju i svi njegovi sinovi i sve njene kćerke. Radnja serije i scene u njoj obiluju peripetijama, a teme su razlike u odgajanju dece, kao i različiti pristupi u rešavanju svakodnevnih problema. Iako svako od njih ima svoj stav, oni moraju da nađu zajedničko rešenje i da se naviknu na zajednički život. Jasno nam je prikazan pogled na svet iz dva ugla – muškog i ženskog. Za jedne strane tu  je Djego sa svojim sinovima, za koga su žene nepoznati svet koji tek otkrivaju, a ono što vide ne dopadne im se uvek. Sa druge strane imamo Lusiju i njene kćerke koje posmatraju ponašanje muških članova porodice uz nadu da nisu svi muškarci isti. Prikazana su nam i dva načina odgajanja dece, jedan gde Lusija svoje kćerke odgaja sa puno nežnosti uz razgovor i ogromno poverenje koje im daje, i Djegov način gde ako nema drugog načina on silom nameće svoju volju sinovima, a da bi porodica uspešno funkcionisala, svako će morati da da sve od sebe i napravi neki kompromis.

Članovi porodice Serano

Glavu kuće Dijega Serano Moreno, i  najstarijeg člana ove neobične porodice glumi izvandredni španski glumac Antonio Rezisto (esp. Antonio Fernandez Resines), koji je zahvaljujući svom izgledu običnog čoveka uglavom dobijao uloge gde tumači lik porodičnog čoveka – supruga i oca. U Španiji on je jedan od najvoljenijih glumaca, a sam je dobio više nagrada, međukojima su i nagrada “Goja” za najbolju interpretaciju u nekoj seriji/filmu, koja predstavlja špansku verziju holivudskog “Oskara”, kao i nagrada “Fotogramas de Plata” za najboljeg filmskog i televizijskog glumca, koju je osvojio čak tri puta.

Seranovi (3)

Djegovu ženu, nastavnicu u gimnaziji, odgovornu, toplu, inteligentnu i emancipovanu osobu, Lusiju Gomes Kasado glumi Marija Belen Rueda Garsija (esp. Maria Belen Rueda Garcia Porrero) kojoj je uloga Lusije donela popularnost koju je dugo želela. Glumica seriju napušta 2007. godine, kada njen lik gine u seriji u saobraćajnoj nesreći, a pravi razlog odlaska iz serije je taj što je Marija prihvatila ulogu u filmu “Siroče (esp. El orfanato)”, nakon čega je glumica donela odluku da napusti seriju, procenivši da će joj filmska karijera doneti uspeh koji je oduvek želela.

Ulogu šarmantong Giljerma Seranom, koji večito pravi neke spletke i stalno upada u nevolje,  tumači španski glumac i pevač Viktor Elijas (esp. Victor Elias), koji je već sa četiri godine počeo da se bavi glumom, a prva ozbiljna uloga mu je bila upravo uloga Giljerma, zbog koje je dobio ogromnu popularnost pogotovo kod ženskog dela publike.

Seranovi (4)

Uloga Giljermovog najstarijeg brata Markosa Serana pripala je Fransicku Peri (esp. Francisco Perea), koji je u Španiji poznat po svojoj multimedijalnoj karijeri. U petoj sezoni, Francisko zbog svoje muzičke karijere smanjuje pojavljivanje u “Seranovima”, da bi se u sledećoj sezoni pojavljivanje još više proredilo, što je za posledicu imalo smanjenje gledalaca koji su pratili seriju.

Lik najstarije kćerke Eve Kapidevile tumači sjajna španska glumica Veronika Sančez (esp. Veronica Sanchez), poznata pretežno po svojim ulogama u pozorišnim predstavama prikazivanim širom Španije. Već tokom treće sezone glumica kreće da radi na drugim projektima, zapostavljajući ovu špansku seriju, da bi je i konačno nakon 71 epizode i napustila.

Najmlađeg člana porodice, lik Franciska Serana, koje ima nadimak Kuro, dečaka koji je veoma inteligentan, a stalno se može videti u društvu svog psa Pepea, tumači mladi Horhe Hurado (esp. Jorge Jurado), koji je svoju ozbiljnu glumačku karijeru započeo u ovoj seriji gde je oduševio celokupnu ekipu svojim glumačkim umećem.

Lik šarmantne Marije Terese Gomes tumači prelepa Natalija Sančez (esp. Natalia Sanchez), koja je svoju glumačku karijeru započela u školi čuvenog Huan Karlosa Koraza (esp. Juana Carlosa Corraza), a svoju debitansku ulogu imala je u filmu “Klara (esp. Clara)”, gde je oduševila sve koji su odgledali film.

Seranovi (2)

Sporedne uloge tumače: Julija Gutjerez Kaba (esp. Julia Gutierrez Caba) kao Donja Karmen, Alfredo Landa (esp. Alfredo Landa) kao Francisko Serano, Lidija Boš (esp. Lydia Bosh) kao Elena Gomez, Aleo Sauraz (esp. Alejo Sauras) kao Raul Martinez, Marija Roso (esp. Maria Alfonsa Rosso) kao donja Adela Fernandes, Andres de la Kruz (esp. Andres de la Cruz) kao Hose Beljido, Manolo Karlo (esp. Manolo Carlo) kao Pakilju i drugi.

Kraj serije – san ili java?

Kraj serije je izazvao burne reakcije fanova serije. S ‘obzirom da su nakon šeste sezone glumci počeli da napuštaju seriju, a gledanost serija da opada tokom snimanja osme sezone, autori serije su odlučili da tu završe avanture ove porodice i da ujedno to bude poslednja serije, pa je tako scenario za poslednje epizode pisan u hodu.

U poslednjoj epizodi vidimo kako Gilje i Tete odlaze, mali Kuro završava u zatvoru, a Dijego umire. Međutim, nije sve tako jednostvano kako bi nam se učinilo na prvi pogled. Nakon “smrt” Djego se budi i sve je isto kao na početku serije. Budi se pored svoje žene Lusije, dan nakon venčanja.

Na kraju serije ispada da sve događaje koji su trajali celu seriju smešteni u 147 epizodu, Djego je sanjao. Ništa od toga se nije dogodilo, smrt njegove žene, problem i odlazak dece, sve je bilo san. Ovakav kraj serije ostavlja prostor producenima u slučaju da požele da nekada reše da snime nastavak serije.

Zanimljivosti

  • Naslovnu numeru za ovu seriju “Jedan i jedan su sedam (esp. 1 mas 1 son 7)” otpevao je glumac i pevač Francisko Pera (esp. Francisco Manuel Perea Bilbao). Zanimljivo je da je Francsko popularnost stekao glumeci u seriji, a upravo ovoj naslovnoj numeri duguje svoju pevačku karijeru, koja je nakon njegovog angažmana u seriji krenula uzlaznom putanjom.
  • Veronika Sančez i Francisko Pera su bili u vezi u seriji, a ispostavilo se da je ovaj par i u privatnom životu bio zajedno.
  • 2005. godine mlađi glumci iz serije, oformili su svoju muzičku grupu pod nazivom “Santa Husta Klan (esp. Santa Justa Klan – SJK)”. Grupa je do sada izdala dva albuma.

Porodica Serano

  • Serija je trebala da ima još sezona, ali nakon lošeg prijema kod publike u Španiji osme sezone i pada gledanosti, autori serije su odlučili da osma sezona bude poslednja.
[review position="bottom"]
Share.

Comments are closed.