Serena – drama koja je ponovo ujedinila Lorensovu i Kupera u glavnim ulogama

0

“Serena“ je američko – francuski film iz 2014-te godine. Radnja filma bazirana je na istoimenoj noveli koju je napisao američki pisac Ron Raš. Režiser ovog dramskog ostvarenja je Suzan Bier, dok je scenario napisao Kristofer Kajl.

Produkcija “Serene”

„Serenu“ je prvobitno trebao da režira Daren Arnofonski, a čuvena holivudska glumica Angelina Žoli je trebala da tumači glavnu ulogu. Međutim, producenti su se ipak odlučili za Suzan Bier, koja je postala novi režiser ovog filma. Tri produkcijske kompanije su bile zadužene za produkciju filma „2929 Entertainment“, „Chokstone Pictures“ i „Nick Wechsler Productions“, dok je distribuciju filma za američko i svetsko tržište uradila kompanija „Magnolia Pictures“, a za francusko „StudioCanal“. Muziku za film komponovao je Džohan Soderovist.

Serena (6)

„Serena“ je snimana u Češkoj Republici, preciznije u studiju „Barrand“. Snimanje je početo 26-og marta, a završeno do kraja maja 2012-te godine. Bierovoj je bilo potrebno osamnaest meseci da završi film, iako nije bilo problema u snimcima ili post produkciji. Zanimljivo je da je ceo tok filma nalazio na probleme. Najpre problem je imao scenarista, koji je stalno odlagao završetak scenarija. Onda glumačka postava koju je režiserka izabrala, jer su snimali i druge projekte, pa nikako nisu mogli da se organizuju da zajedno snime ovaj film. Na problem je nalazila i tokom montaže filma, kao i tokom marketinga istog. Projekat je imao budžet od 3,8 miliona dolara.

Serena (5)

Ovo dramsko ostvarenje je svoju premijeru imalo na “BFI” Londoskom filmskom festivalu 13-og oktobra 2014-te godine.  U Francuskoj „Serena“ je imala premijeru 12-og novembra 2014-te godine, dok je film u DVD izdanju pušten 26-og februara 2015-te godine pred ograničen bioskopski rok 27-og marta 2015-te godine.

Lorensova i Kuper ponovo u glavnim ulogama

Režiser filma Bier nije krila oduševljenje sa mladom glumicom Dženifer Lorens, koja je svetsku slavu stekla glumeći u sagi „Igre gladi“, pa je tako nju izabrala za glavnu protagonistkinju i dodeli joj ulogu Serene. Serena je prelepa devojka, koja na prvi pogled deluje nežno i krho, ali koja će se vremenom pokazati kao izuzetno jaka i sposobna žena. Lorensova je za glavnu mušku ulogu preporučila kolegu sa kojim je već snimala filmove – Bredlija Kupera. Još od snimanja filma iz 2012-te godine “I u dobru i u zlu”, njih dvoje su se tolko dobro slagali da su se dogovorili da će sarađivati i u budućnosti. Tako da, Lorensova čim je dobila kopiju scenarija odmah ju je prosledila Bredliju i upitala ga hoće li da sarađuje sa njom. Bredli je sa oduševljenjem prihvatio i tako je bez kastinga dobio ulogu Džordža Pemtona.

Serena (2)

Ostale uloge tumače: Raš Ifans, Sean Haris, Tobi Džouns, Sem Reid, David Denik, Blejk Riston, Čeriti Vejkfild, Kim Bodina, Ana Ulari i mnogi drugi.

Opis radnje „Serene“

Radnja filma smeštena je u Sjedinjene Američke Države u 1929-tu godinu. Tada u SAD-u vlada velika ekonomska kriza, i nikome nije lako. Džordž Pemton (Bredli Kuper) je vlasnik preduzeća koje se bavi primarnom proizvodnjom drveta, odnosno sečom i njegovom preradom. Zbog nesreća koje se na poslu njegovim radnicima dešavaju često, Džordž zapada u velike finansijske probleme. On odlazi u banku kako bi dobio kredit koji mu je neophodan, ali banka ga odbija. U međuvremenu, on upoznaje prelepu devojku Serenu (Dženifer Lorens) čijom lepotom biva opčinjen. Njih dvoje se uskoro i venčavaju, a Serena koja je svoje detinjstvo provela pored drvoseča ubrzo pomaže Džordžu da oporavi svoje preduzeće. Njihova ljubav cveta i sve je kako treba  dok se jednog dana ne pojavi mračna tajna iz prošlosti koja će sve promeniti…

Uglavnom negativne kritike za „Serenu“

„Serena“ je dramsko filmsko ostvarenje koje je pretežno dobil negativne kritike od poznatih kritičara. Na sajtu „Rotten Tomatoes“ , agegatorski pregled filma ima rezultat od 20% na osnovu 86 kritika, sa prosečnom ocenom 4.3 od mogućih 10. Kritički konzeus države je objavio: „Serena“ ujedinjuje impresivan niz talenata sa obe strane kamere – ona ostavlja gledaoce da se zapitaju kako je sve krenulo pogrešno.“ Film takođe ima skor od 34 od 100 na „Metacritic“ na osnovu 27 kritičara sa naznakom „generalno nepovoljne kritike.”

Serena (3)

Endi Lia koji piše za Američke dnevne novine „Daily star“ je napisao pozitivnu kritiku koja glasi: “To je još jedna sjajan glumački performans Lorensove, koju želi da brzo proda na osnovu „Serenine“ brze transformacije iz čudnog feministe u ludog feministu. “ Piter Bradšav iz novina „The Guardian“ je takođe pohvalio Lorensovu , “Lorens dovodi svoju A-igru. Ona je stranstvena, nagla i samouverena,sa teškom odlučnosti da zgrabi Brasa Ringa koji je predstavljen sa njom.”

Što se tiče negativnih kritika, one su se pre svega odnosile na scenario, gde je scenarista potpuno podbacio, ne preneviši detalje iz književnog dela koji su jako bitni. Sa druge strane, nebitnim scenama je posvećivana velika minutaža. Što se tiče karakterizacije likova, ona je takođe odrađena, pa su likovi u filmu poprilično zbunjeni. Filmu je zamerana i loša montaža, kao i loša distribucija i reklama. Jednostavno “Serena” je od početka naišla na velike probleme, koje nikako nije uspela da prebrodi što se vidi i u samom filmu koji je prilično ameterski režirala Bierova.

Kada je zarada u pitanju, projekat je i tu podbacio. U Velikoj Britaniji tokom svog prvog vikenda prikazivanja, film je zaradio samo 153,310 i tako debitovao se sa brojem 19 na blagajnama Britaije. Film je zavšio svoju trku sa ukrupnom bruto zaradom od 320,900dolara.

Serena (1)

Ovaj film je svoje otvaranje imao na 59 ekrana širom SAD-a 20-og marta 2015-te godine i zaradio je 100,090 dolara za trideseto mesto. Od 9-og novembra 2014-te godine, ”Serena” je imala domaće bioskopsko prikazivanje gde je ukupno zaradila 100,090 dolara i u međunarodnim bioskopima njegova bruto zarada bila je 3,723,317 dolara, a za svetsko prikazivanje ukupno 3,823,407 dolara.

Da li ste znali da…

…da je ovo treći projekat u kome zajedno glume Bredli Kuper I Dženifer Lorens, a drugi put da igraju zajedno kao ljubavni par.

…da je „Serena” snimljena 2012-te godine, nakon što su Dženifer i Bredli radili zajedno na projektu “I u dobru i u zlu“.

…da je scenario za ovaj film predstalvjen u “Blackliksti” 2010-te godine, odnoso u crnoj listi „najviše voljenih“ ne napravljenih scenarija cele godine.

…da je scenario napisao Kristofer Kajl,koji deli isto ime kao Američki vojni snajperista Kris Kajl, tj. uloga koju je glumio Bredli Kuper u filmu „Američki Snajperista“.

[review position="bottom"]
Share.

Comments are closed.