Snežna kraljica (rus. Snezhnaya koroleva )

0

“Snežna kraljica (rus. Snezhnaya koroleva) je ruski animirani film iz 2012-te godine snimljen u 3D varijanti. Filmovi rađeni u ovom formatu, donose dodatnu zabavu za sve gledaoce, jer 3D efekat pruža dublji i realnji prikaz slike. Ovaj animirani film u sebi sadrži više žanrova: komedija, fantazija, avantura i porodični. Film je pisan po istoimenoj bajci Hansa Kristijana Andersena (engl. Hans Christian Andersen). “Snežnu kraljicu” su režirali Vladlen Barbe i Maxim Sveshnikov, po scenariju koji su za potrebe filma napisali njih dvojica u saradnji sa Vladim Sveshnikovim.

Snezna kraljica (2)
Realizacija “Snežne kraljice”

Ova animirana porodična fantazija je završila sa snimanjem 22-og oktobra 2012-te godine, što se poklapa sa datumom godišnjice kada je prva “Snežna kraljica” pisana po Andersenovoj bajci puštena u bioskopima (22-gio ktobar 1957. godine). Film je proizveden u “Voronezh” studiju, koji je pripremljen specijalno za animacije. Sa budžetom od 7 miliona dolara i rađen u 3D format, film je imao preko hiljadu specijalnih efekata, a njegovo snimanje je trajalo pune tri godine.

Originalnu pesmu za ovaj projekat komponovao je Mark Vilot. Glavnu pesmu koja je propratila film pod nazivom “Ova nova godina”  izvela je grupa “Nysha”.

Snezna kraljica (3)

Prvi trejler za film izašao je 27-og juna 2011-te godine, a u međuvremenu je izdato još par trejlera da bi na kraju i zvanični trejler se pojavio krajem oktobra 2012-te godine.

“Snežna kraljica” je svoju premijeru u Rusiji imala 31-og decembra 2012-te godine, dok je internacionalna premijera održana 3-eg januara 2013-te godine.

Likovi u ruskoj 3D fantaziji

Ruska glumica Galina Tyunina je pozajmila svoj glas glavnom negativnom junaku, odnosno Snežnoj kraljci, koja želi da pokori ceo svet i da ga stavi pod večni sneg i led. Glas mladom Kaiu pozajmila je ruska glumica Ramilya Iskander, dok liku njegove hrabre sestre Gerde glas je pozajmila Anna Shurochkina. Pored ova tri lika, bitno se izdvaja i lik Orma, trola koji ima više sposobnosti, od kojih je i sposobnost da se pretovri u crnu licu, a glas mu je pozjamio ruski glumac i pisac scenarija Ivan Oklobystin.

Snezna kraljica (1)

Imena ostalih glumaca koji su učestvovali u ovoj projektu: Lyudmila Artemyeva (lik  Cvećne dame), Mikhail Tikhonov (lik gospodina Vegarda), Dmitry Nagiev (lik učitelja), Yuri Stoyanov (lik kralja), Olga Shorokhova (lik gospođe od Laplanda) i drugi.

Radnja “Snežne kraljice”

Sam početak filma prati snežnu kraljicu koja uspeva da prekrije ceo svet snegom i ledom, ali jedna kuća joj stoji na putu. A to je kuca Vergarda i njegove porodice, čija ogledala ne samo da odražavavaju osobe, nego i njihove duše. Ali jednog dana Snežna kraljica odlučuje da pošalje najljuće i najhladnije oluje prema tom delu grada, oduzima Vergarda i njegovu ženu Unu, ali oni sakrivaju svoju decu, Gerdu i Kaia. Nakon nekoliko godina, Snežna kraljica primorava trola Orma (koji može da se pretvori u crnu lisicu) da locira Kaia koji se smatra kao Vergardov naslednik. Posle svađe izmedju Kaia, Gerde i Orma, Kai se udaljava i polarne oluje ga uzimaju i vode pravo ka palati Snežne kraljice. Hrabra Gerda sada kreće zajedno sa svojim vernim prijateljima preko ledene zemlje da spasi svoga brata…

Kritike ruske animacije i njena zarada

Što se tiče kritičara u Rusiji, ova animirana porodična fantazija dobila je 85% pozitivnih kritika od kritičara, odraslih i njihove dece. U Sjedinjenim Američkim Državama, situacija je malo drugačija, pa je “Snežna kraljica” dobila pomešane kritike.

Dnevne australijske novine “Examiner” dale su filmu jako lošu ocenu “D”, navodeći da je “ruska animirana verzija Snežne kraljice izgleda kao da pripada “Holivud vikend” filmovima. To ne bi trebalo da bude kompliment, jer animacija izgleda neverovatno ružno i jeftino, a filmu ne pomaže ni to što je prepun jeftinih i ponovljenih viceva. “Dnevne novine iz Njurojka “The Village Voice” su u svojoj recenziji filma napisali: “Ruska animirana adaptacija Hansa Kristijana Andersena dokazuje i vizuletnu jako prljavom i naratvino veoma zbrkanom.”

Snezna kraljica (2)

Što se tiče zarade, ruska Snežna kraljica nije prošla tako sjajno, pa je na ruskim blagajnama zaradila samo 5,1 milion dolara u prvoj nedelji prikazivanja. Međutim autori filma su zadovoljni, s’obzirom da je na premijeri ove animirane bajke bilo 1,3 miliona gledalaca.Film je ukunpno na ruskim blagajnama zaradio 7,5 miliona dolara.

Ukupan profit ovog filma iznosti 14 miliona dolara, čime je ovaj film dublirao budžet.

[review position="bottom"]
Share.

Comments are closed.