Terminator Genisys – peti deo čuvene naučno-fantastične franšize „Terminator

0

Pretpostavljam da nema ko od nas nije gledao Terminatora – najpoznatiju ulogu Arnolda Švajcenegera, ili makar čuo za istu. Filmski serijal „Terminator“ je proslavio Švajcenegera, a ove godine nam je stigao i peti deo ove franšize, koji je od prvog jula počeo da se prikazuje i u srpskim bioskopima.

Produkcija i režija filma

Početkom 2011-te godine zvanično je potvrđeno da će se snimati peti deo čuvene naučno-fantastične franšize „Terminator“. Peti deo nosi naziv „Terminator Genisys“, a u naslovnoj ulozi nam se vraća nezamenljivi Arnold Švajceneger. Generalni disttibuter filma je jedan od šest najvećih holivudskih studija „Paramount Pictures“. Producenti ovog filma su Dejvid Elison i Dana Goldberg, dok je film režirao Alan Tejlor po scenariju koji je ovoga puta napisala Gejl Ana Hurd, koristeći se pričom Džejmsa Kamerona.

Terminator 5 (5)

Sa snimanjem filma zvanično je početo 21-og aprila 2014-te godine u Nju Orleansu. Snimanje je trajalo sve do 6-pg avgusta iste godine, gde je i završeno i to u San Francisku. Džon Rosengart koji je radio na prethodnim filmovima o Terminatoru je i ovoga puta bio zadužen da napravi Terminatora, odnosno robota sa što boljim efektima i šminkom. Međutim ovoga puta je se odlučio za nešto drugačiji izgled terminatora i drugačiji pristup kada je u pitanju izrada efekata za njega.

Za snimanja filma korišćen je IMAX DMR tehnologija za kreiranje 3D efekata i snimanje filma u visokoj rezoluciji. Budžet filma iznosio je 115 miliona dolara.

Švajceneger ponovo u svojoj životnoj ulozi

Političar, glumac, model, biznismen, pisac, filandrof i bivši profesionalni bilder Arnold Švajceneger je u ovom filmskom ostvarenju dobio ulogu „Guardiana“ odnosno  Terminatora /T-800 (Model 101), programiranu mašinu za ubistvo sa kibernatičkim organizmom. Sam karakter se prvi put pojavio kao naslovni antagonisista u filmu “Terminator”, gde je oduševio publiku, a baš ova uloga je zaslužna za njegovu popularnost širom sveta.

Terminator 5 (2)

Ulogu Džona Konora u ovoga puta dobio je  sjajni australijski glumac Džejson Klark. Samog lika osmislio je režiser i pisac Džejms Kameron, tako da se Konorov karakter nije bitno menjao u odnosu na prethodne delove.

Engleska glumica Emilija Klark dobija jako zanimljivu ulogu Sare Konor, čiji se karakter za razliku od Džona menjao tokom “Terminator sage”. Prvo je to bila stidljiva devojka, pa traženi begunac i na kraju ona je predstavljena kao  ojačan ratnik, koji je žrtvovavo sve zarad budućnosti svog sina.

Terminator 5 (4)

Ulgou Kajla Risa dobija fenomenalni Džej Kurni. Kajl je otac Džona Konora i prva ljubav Sare Konor.

Li Bujung Hun se može videti u ulozi „T-1000“. To je robot koji ima sposobnost da menja oblik koji je i takođe programirani ubica.

Opis radnje „Terminatora Genisys“

Radnja filma smeštena je u 2029-tu godinu gde je Džon Konor vođa ljudskog otpora, koji vodi rat protiv mašina. Na kraju Los Anđeleske ofanzive, on je obavešten od njegove armije da će Skajnet napasti dva fronta: prošlost i budućnost, što će za posledicu promeniti rezultate rata zauvek.  Konor postavlja dve jedinice, jednu da da krene prema Skajnetoj Odbrambenoj mreži, a drugu na čelu sa njim i Kajlom Risom, da uništi glavno Skajlovo oružje – vremeplov dobro sakriven u udaljenim skladištima. Pre nego što njegovi ratnici dodju do mašine, Skinte salje T-800 u godinu 1984. da ubije Džonovu majku – Saru Konor.

Terminator 5 (3)

Čuvši za ovo Konor salje Kajla u prošlost da zaštiti njegovu majku. Kako Kajl lebdi u magnetnom polju mašine, on doživljava sećanja sebe kao dvanaestogodišnjaka sa Sarom kao i upozorenja „Genisis je Skajnet“ i da će on doći u 2017. U momentima pre nego što Kajl nestaje, on svedoči borbi jednog vojnika iz ljudske armije Aleksa, koji napada Džona…

Recenzija i kritike petog dela Terminatora

Peti deo ove naučno-fantastične franšize od kritičara je uglavnom dobio negativne kritike. Na sajtu „Rotten tomatoes“, ovaj projekat ima rejting od 25% na osnovu 209 kritika koje su mu dodelili kritičari sa prosečnom ocenom 4,8 od 10. Na sajtu kritičari su naveli da je ovo najlošiji deo ove franšize, da filmu fali „tematska dubina, konceptualna inteligencija i vizuelna uzbuđenja koja su nekada pokretala ovu franšizu“.

Majkl Salivan iz američkih dnevnih novina „The Washington Post“ dao je filmu pozitivnu kritiku zaključivši da „Generis je se vratio nazan na one stvari koje su načinile ovu franšizu popularnom na prvom mestu: Ne mašini unutar čoveka, već obrnuto“. Ričard Loson je takođe izneo pozitivnu recenziju filma navodeći da je „film je pravi iznenađujuće dobar slučaj“. „Dialy Mail“ je takođe pozitivno ocenio film, davajući mu 4 od 5 zvezdica tvrdeći da je se „Švajceneger vratio uz prasak!“.

Terminator 5 (1)

Što se tiče negativnih kritika one su se odnosile na sam izgled Terminatora, gde su ga kritičari opisivali kao razjarenog Hulka. Drugi problem kritičarima je scenario koji je bio prepun nedostataka i ispraznih dijaloga. Zamerku su imali i na režiju, gde je ustanovljeno da je Talan dobar režiser, ali da mu ovo ostvarenje i njegova tematika nikako nisu odgovarali, te da je napravio dosta nedopustivih grešaka.

Da li ste znali da…

 • .. . da ovo je prvi film ove franšize u kome Švajceneger nije „Terminator“ vec se zove „Čuvar“?
 • …da Emilia Klark i Džejson Klark i u filmu imaju ista prezimena, a i u stvarnosti, iako oni nisu nikakva porodica ?
 • …da Bretu Ratneru je bilo ponuđeno da bude režiser, ali je on izabrao da režira „Hercules“?
 • …da jedna od „robotskih mašina“ koja je bila pomenjena u filmu jeste „Optimus prime“?
 • …da Adrianu Džejmsu je bila ponuđena jedna uloga, ali je on odbio zbog obaveza ?
 • …da Emilia Klark i Lana Hedej su obadve igrale Saru Konor i obadve su u seriji „Game of Thrones“?
 • …da ovo je prvi „Terminator“ u kome se Arnold Švajceneger pojavljuje ali se Erl Boen ne pojavljuje ?
 • …Kristijan Bejl nije bio u mogućnosti da reprizira ulogu Džona Konora iz četvrtog dela ?
 • …da je ovo prvi film iz ove franšize koji je sniman u 3D tehnici ?
 • …da je ovo Švajcenegerov prvi film za “Paramount Pictures”?
 • …da je Švajceneger dugo razmišljao da li da prihvati ulogu, ali nakon čitanja scenarija oduševio je se filmo i rešio da pristine?
 • …da je film najpre ponuđen Džastinu Linu na režiju, ali on ga je odbio jer je želeo da režira “Paklene ulice”?
 • …da je ovo prvi film iz franšize u kome lik koji tumači Švajceneger preživi?
[review position="bottom"]
Share.

Comments are closed.